28. 8. 2021

RTVS si pripomenie výročie SNP bohatým programom v televízii i rozhlase


RTVS si pripomenie výročie SNP bohatým 
 
programom v televízii i rozhlase


Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pripomenie bohatým tematickým programom v televízii aj rozhlase. Množstvo filmov, dokumentov i rozhlasových hier a relácií odvysiela nielen v deň výročia. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.
Jednotka si výročie SNP pripomenie premiérou doku-drámy z cyklu Moje povstanie. Tentoraz tvorcovia venovali pozornosť známej postave povstania Vladimírovi Strmeňovi, jednému z mála partizánov, ktorí sa dožili dnešných dní. Sviatočné predpoludnie otvorí filmom z roku 1977 Leto na Rovniach, od 10.50 h prinesie priamy prenos z oficiálnych osláv 77. výročia SNP v Banskej Bystrici. Popoludní odvysiela filmovú klasiku Deň, ktorý neumrie.
Dvojka prinesie dokumentárne aj dramatické programy venované výročiu. Je medzi nimi aj dokument o osudoch Východoslovenskej armády, ktorej cieľom bolo pomôcť povstalcom v SNP - Východoslovenská armáda i televízny film Smrť chodí po horách. Diváci uvidia aj záverečnú časť trojdielneho televízneho filmu so Štefanom Kvietikom Sám vojak v poli, či film s Ladislavom Chudíkom Demeterovci. Vo sviatočný deň odvysiela Dvojka dokumentárny film venovaný histórii i súčasnosti Pamätníka múzea SNP v Banskej Bystrici - Hruda pamäti, prinesie aj televízny film Ako sa Vinco zaťal či životopisný dokument o Imrichovi Karvašovi s názvom Financoval som Slovenské národné povstanie.
Trojka si výročie SNP pripomenie hodnotnými archívnymi dielami. Medzi nimi sú napríklad film Kým kohút nezaspieva, ktorý v roku 1972 natočil napríklad režisér Jozef Pálka na motívy divadelnej hry Ivana Bukovčana či dvojdielny televízny film Andreja Lettricha Mŕtvi nespievajú. Uvedie aj cyklus diskusných relácií SNP - neznáma história.
Rádio Slovensko si výročie pripomenie už v sobotu (28. 8.) v rannom vysielaní, hosťom sobotného Dobrého rána bude veterán Otto Šimko, priamy účastník SNP. Vo večernej relácii Osudy, ktoré písalo 20. storočie odvysiela príbeh 102-ročného povstaleckého rádiotelegrafistu Jána Paľovského, ktorý stál pri zrode šifrovacieho kľúča používaného počas celého povstania.