25. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bývalý frontman britskej punkovej skupiny Sex Pistols Johnny Rotten (vlastným menom John Lydon) prehral súdny proces so svojimi bývalými spoluhráčmi - bubeníkom Paulom Cookom a gitaristom Stevom Jonesom. Spor sa viedol o použitie hudby tejto skupiny v pripravovanom televíznom dokumentárnom seriáli o Sex Pistols.
Dvojica hudobníkov chcela, aby sa piesne Sex Pistols v seriáli objavili, ale Rotten bol proti tomu. Najvyšší súd v Británii však v pondelok rozhodol, že Cook a Jones majú právo zapojiť proti svojmu spoluhráčovi "pravidlá väčšinového hlasovania", informuje tlačová agentúra AFP.
Šesťdielny seriál s názvom "Pistol" je založený na knižných pamätiach Jonesa a režíruje ho Angličan Danny Boyle. Plánovaná premiéra je na budúci rok a distribuovať ho bude hollywoodska spoločnosť Disney.
Cook a Jones verdikt súdu privítali. "Prináša to jasnosť do nášho rozhodovania a podporuje dohodu členov kapely o kolektívnom prijímaní rozhodnotí," uviedli vo vyhlásení členovia skupiny. Rotten vyhlásil, že daná dohoda "smrdí otrockou prácou".
Na súde zaznelo, že Cook a Jones sú iba proti Lydonovi a že pôvodný člen kapely Glen Matlock, ktorého nahradil Sid Vicious, a zástupcovia pozostalosti Viciousa, ktorý zomrel vo februári 1979, podporili ich stanovisko.
Skupina Sex Pistols sa sformovala v roku 1975 a rozpadla sa v roku 1978, ale odvtedy uskutočnila množstvo koncertných vystúpení, najposledy v roku 2008, uvádza BBC.

 

Copyright © TASR 2021

Facebook - Wikipedia 

Americká internetová spoločnosť Facebook niektorým užívateľom svojej rovnomennej sociálne siete skúšobni umožní hlasové hovory a videohovory priamo vo svojej hlavnej aplikácii. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Používatelia tak nebudú musieť otvárať samostatnú komunikačnú aplikáciu Messenger, ktorú firma pred rokmi od svojej hlavnej aplikácie oddelila. Facebook sa teraz snažia prepájať komunikáciu medzi svojimi aplikáciami. Vlani v septembri firma prepojila svoju komunikačnú službu Messenger s aplikáciou pre zdieľanie fotografií Instagram. Užívatelia týchto dvoch aplikácií si tak môžu navzájom posielať správy a hovoriť spolu, aj keď majú nainštalovanú len jednu z nich. Časom plánuje Facebook do tejto kombinácie zapojiť tiež komunikačné aplikáciu WhatsApp, poznamenal Reuters. Facebook však upozornil, že k využitiu všetkých funkcií pre zasielanie textových správ, hlasové hovory a videohovory by ľudia mali ďalej používať aplikáciu Messenger.

Copyright © ČTK 2021