11. 1. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


POKRAČOVANIE ÚSPEŠNEJ SPOLUPRÁCE FMK UCM A SZZV – SZZV
V slovenských médiách bolo v roku 2021 publikovaných viac ako 407.000 príspevkov na tému COVID-19 a koronavírus. Najviac príspevkov bolo v online médiách (355.356), nasledovali printové médiá (28.402) a agentúrne spravodajstvo (13.199). Televízie odvysielali 7835 príspevkov a v rozhlasovom vysielaní ich bolo 2642. Vyplýva to z analýzy Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, informoval o tom jej autor Peter Krajčovič.
V celkovom počte mediálnych výstupov na danú tému ide podľa analýzy oproti roku 2020 o pokles, keď v roku 2021 bolo publikovaných o takmer 110.000 príspevkov menej. Menší bol aj celkový mediálny dosah, takmer o 20 percent. „Najviac príspevkov bolo publikovaných v januári, odkedy počet mediálnych výstupov postupne klesal. Výraznejší nárast opätovne bol zaznamenaný v novembri a decembri,“ uviedol Krajčovič. Pokles bol aj v počte interakcií na príspevky na sociálnych sieťach. Kým v roku 2020 dosiahli takmer 34 miliónov, v roku 2021 takmer 24,5 milióna.
V roku 2020 bol zaznamenaný výrazný nárast záujmu o tému na začiatku pandémie a druhej vlny, ktorá bola charakteristická prudkým nárastom záujmu vo vyhľadávaní v mesiaci október a zároveň prudkým poklesom záujmu vo vyhľadávaní v mesiaci november. „Opätovný nárast vidíme v decembri, ktorý pretrval až do januára 2021. V uplynulom roku významný nárast zaznamenali témy majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2021, očkovanie alebo vakcína proti ochoreniu COVID-19,“ doplnil Krajčovič.


Pápež František na Slovensku. Týchto 7 faktov sme o ňom netušili -  Osobnosti - RTVS.sk
Pápež František v pondelok odsúdil šírenie "nepodložených" tvrdení o vakcínach proti ochoreniu COVID-19. V pravidelnom každoročnom prejave pred diplomatmi akreditovanými vo Vatikáne František podporil očkovanie voči koronavírusu a starostlivosť o zdravie označil za morálnu povinnosť každého človeka.
"Uvedomili sme si, že na tých miestach, kde prebiehala účinná očkovacia kampaň, sa znížilo riziko vážnych následkov tejto choroby," povedal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. Podľa Františka je preto dôležité pokračovať v snahách o dosiahnutie čo najvyššej miery zaočkovanosti, uviedla agentúra Reuters.
Pápež, ktorý je sám plne zaočkovaný proti koronavírusu, pred diplomatmi z takmer 200 krajín taktiež varoval pred ideologicky motivovanými vyjadreniami týkajúcimi sa očkovania.
"Bohužiaľ, stále viac zisťujeme, že žijeme vo svete silných ideologických rozdielov. Ľudia sa často nechajú ovplyvniť ideológiou súčasnosti, nezriedka podporovanou nepodloženými informáciami alebo nedostatočne zdokumentovanými faktami," uviedol.
Hoci vakcíny pápež nepovažuje za "magický liečivý prostriedok", podľa jeho názoru však ide o "najrozumnejší spôsob" ochrany voči dôsledkom ochorenia COVID-19.
V kontexte podpory očkovania pápež ďalej povedal, že "zdravotná starostlivosť je morálnou povinnosťou", čím podľa Reuters zrejme reagoval na katolíkov a iných kresťanov, najmä v Spojených štátoch, ktorí odmietanie očkovania zdôvodňujú náboženstvom a výhradou vo svedomí.
Pápež takisto opätovne vyzval vlády krajín sveta, aby zabezpečili prístup k vakcínam všetkým obyvateľom planéty, píše agentúra AFP.

Zdroj: TASR