9. 1. 2022

Seriál RTVS Priznanie štartuje dnes

Seriál RTVS Priznanie štartuje dnes



Zoznámte sa s postavami nového seriálu RTVS Priznanie - Filmy a seriály -  RTVS.sk 
Láska, rodina, napätie, kriminálna zápletka i veľké tajomstvo. To všetko so sebou prinesie nový pôvodný seriál RTVS Priznanie, ktorý na obrazovkách Jednotky RTVS odštartuje už 9. januára. Priznanie je voľným pokračovaním úspešného pôvodného seriálu RTVS Hniezdo, no prináša úplne novú spoločensky zaujímavú tému a s ňou nové príbehy a postavy.

V Priznaní bude silno dominovať láska, téma rodiny a vzťahov, no ako to už v seriáloch RTVS býva, dej prinesie aj vážnejšiu celospoločenskú tému. „Aj keď pozornosť na osudy ľudí, ktorí sa rozhodli opustiť rodnú krajinu a hľadať si domov inde, na chvíľu zatienila hrozba pandémie, problémy s migráciou naďalej pretrvávajú zostávajú. Nie všetci totiž dokážeme rovnako tolerovať inú farbu pleti, kultúrne tradície či názory. A práve táto „inakosť“ v nás je pre tvorcov inšpiráciou pri budovaní dramatického konfliktu. Nová situácia prinúti všetkých aktérov príbehu prehodnotiť svoje konanie v mene lásky a rodiny. Hodnôt, ktoré majú všade na svete rovnakú silu,“ hovorí autorka idey a dramaturgička seriálu Priznanie Dana Garguláková.

S novými príbehmi súvisia aj pútavé úlohy a skvelé herecké obsadenie. Hlavnou postavou seriálu Priznanie bude Sýrčanka Lejla, mladá čakateľka na azyl, poznačená tragickou minulosťou. Na Slovensko prichádza aj s malým synčekom Sámim. Zúfalá žena z vojnou zničenej krajiny vstúpi do života nielen rodiny Važanovcov, ktorých diváci poznajú zo seriálu Hniezdo. Lejlu si zahrá herečka Angelika Sbouli. „Táto postava mi do života priniesla kus dôležitého poznania. Mám s ňou spoločnú hodnotu lásky a zmysel pre to, čo je v živote skutočne dôležité. Lejla je pre mňa stelesnením zodpovednosti za vlastnú slobodu,“ hovorí herečka Sbouli. V seriáli Priznanie sa diváci budú stretávať naďalej aj s Kristínou Važanovou v podaní Soni Norisovej. Kristína je milujúca manželka a matka dvoch detí. Tretie dieťa, Filipka, splodila neželane, mimo manželského zväzku. V súčasnosti je to jediná majiteľka krajčírskej dielne a živiteľka rodiny. Jej manželom je Michal Važan, majiteľ skrachovanej stavebnej firmy, muž ktorý si ctí klasické rozloženie funkcií a povinností muža a ženy v rodine a ktorý prijal Filipka za svojho. V seriáli ho stvárňuje herec Alexander Bárta. Treťou postavou, ktorú diváci poznajú zo seriálu Hniezdo je Marta Fialová. Bývalú tajomníčku na miestnej škole, ktorá z vášnivej lásky zabila svojho muža Petra (Marián Mitaš) a ktorá si v súčasnosti vo väzení odpykáva sedemročný trest, hrá herečka Andrea Karnasová.

Do deja však vstupujú aj nové postavy. Napríklad slobodná, nekonformná, energická, sociálna pracovníčka pre prácu s emigrantmi Andrea, ktorú si zahrá Rebeka Poláková. Jej kolegom je Marek, v podaní Kamila Mikulčíka. Ide o psychológa, ktorý pôsobil na misiách pri našich vojenských jednotkách v Afganistane a v Sýrii a ktorý je rozvedený, bezdetný, otvorený a váži si priateľstvo a lojálnosť. Zaujímavými novými hercami sú aj Robert Sipos a Martina Zábranská v úlohách Juraja a Vanesy. Juraj je dvadsaťročný odchovanec detského domova, je úprimný a chce sa vymaniť zo zlých sociálnych pomerov, kvôli láske však príjme účasť na pašovaní cigariet. Vanesa je dcérou majiteľa bazáru s autami, otcom hýčkaná, no nie snobka, túži cestovať a žiť svoj život. Spomínaného majiteľa autobazáru si zahrá herec Ivan Krúpa v úlohe vdovca Forgáča. Na stope zločinu bude v seriáli Priznanie herec Ondrej Daniš v úlohe Oskara – kriminalistu a vyšetrovateľa nelegálnej prevádzačskej činnosti.

„Po veľkom úspechu nášho pôvodného seriálu Hniezdo sa teším na ďalší nový seriál, ktorý úplne celý od námetu vzniká po strechou RTVS. Priznanie prinesie na obrazovky ďalšiu spoločensky diskutovanú tému. Po téme adopcií z Hniezda sa v Priznaní zameriame na tému migrácie, no na pozadí toho všetkého bude láska, rodina a hodnoty. To všetko s tajomstvom a kriminálnou zápletkou sľubuje divákom skvelý zážitok. Verím, že ho od nás v novom roku prijmú a ocenia“, povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

O seriáli Priznanie

Desaťdielny dramatický seriál Priznanie je voľným pokračovaním úspešného seriálu Hniezdo, vysielaného na obrazovkách RTVS začiatkom roku 2020. Jeho hlavné postavy končili v nádeji, že po všetkých dramatických udalostiach sa ich životy a vzťahy usporiadajú. No to, či sa tieto nádeje aj skutočne naplnia, ostalo otvorené. Problematická minulosť striehne na príležitosť znova preveriť väzby spoločenské, rodinné aj priateľské. A dezilúzie aj subjektívne emócie môžu byť až tragicky deštrukčné. Postavy seriálu čaká ťažká skúška ľudskej solidarity v zápase s prejavmi intolerancie. Príbeh Kristíny a Michala Važanovcov, prepojený s osudom Sýrčanky Lejly, má spoločný leitmotív – rodičovstvo. Lebo láska k dieťaťu a obeta v jej mene je tým najprirodzenejším ľudským citom, bez ohľadu na rozdiely zemepisné, náboženské či sociálne.

Režisérom seriálu je Braňo Mišík, pod scenármi sú podpísaní Zuzana Líšková, Naďa Jurkemik a Peter Nagy. Nový seriál Priznanie vzniká z idey dramaturgičky Dany Gargulákovej a jeho námet i storyline spracovali Zuzana Líšková, Naďa Jurkemik a Braňo Mišík. Šéfdramaturgičkou projektu je Jana Kákošová a producentkou Zuzana Balkóová. Priznanie odštartuje na obrazovkách Jednotky RTVS už 9. januára.