14. 1. 2022

Chochmesovci sú späť. Idú vychovávať generáciu Z

 Chochmesovci sú späť. 

Chochmesovci sa vracajú.jpg 

 

Idú vychovávať generáciu Z

V najnovších častiach, ktoré RTVS odvysiela už od 16. januára, divákom Chochmesovci priblížia bontón a etiketu pre generáciu Z.

Originálny vzdelávací projekt Chochmesovci aj v nových častiach divákov všetkých vekových kategórií zaujme aktuálnosťou, humorom a jednoduchou náučnou formou poukáže na čaro pravidiel slušného správania pre dnešnú dobu.

Znalosť pravidiel spoločenského správania je dôležitou súčasťou každodenného života.


„Nechceme mentorovať a autoritatívne vychovávať, naopak, chceme ukázať etiketu ako zábavnú spoločenskú hru, ktorá môže byť cool aj trendy. V centre deja stojí obľúbená rodinka Chochmesovcov, pričom sa sústredíme na nové témy,“ hovoria o nových častiach originálneho animovaného projektu producenti K2 production, ktorá Chochmesovcov pre RTVS vyrába, Ivica Barabášová a Martin Barabáš.

Seriál Chochmesovci je určený všetkým vekovým kategóriám televízneho diváka, no dôraz tvorcovia kladú najmä na jeho zrozumiteľnosť a atraktívnosť pre deti a mládež.

„Pravidlá slušného správania by mal ovládať naozaj každý. Som rád, že RTVS dlhodobo prináša divákom na obrazovky formát, ktorý túto tému vtipne, odľahčene a zrozumiteľne prezentuje všetkým vekovým kategóriám,“ povedal o Chochmesovcoch generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Pandémia, duševné zdravie aj online vzdelávanie

Diváci sa v nových častiach môžu tešiť napríklad na príbeh z pera Adely Zvalovej a Terézie Simanovej o tom, ako sa chochmesovský panelák stane „noemovou archou“ a popri tom sa diváci niečo dozvedia o správaní na divokej vode a splavoch (časť Na vode).

Nová séria prinesie aj tému z oblasti mentálneho zdravia (časť O duševnom zdraví): rozchod a závislosti, príbeh o zblížení medzi otcom a dcérou napísala stála autorka Renáta Mitašová, ktorá je aj psychologičkou.

Hostia.jpg

Tvorcov inšpirovalo aj aktuálne dianie, dotkli sa aj citlivej témy používania a zneužívania autorských práv a citácií. Tému vtipne spracovala Terézia Simanová a konzultácie poskytla LITA. (časť Autorské právo).

Ďalším námetom, ktorý priniesla pandemická situácia, je diel Linky pomoci, v ktorom tvorcovia divákom ukážu, ako správne volať na záchranné linky pri úraze, chorobe, či inom ohrození života (časť Linky pomoci).

Vážnosť témy vybalansovala autorka Tereza Oľhová vtipným príbehom o tatovom výcviku na astronauta.

Tereza Oľhová spracovala aj ďalšiu aktuálnu tému - komunikácia a vzdelávanie cez videohovory (zoom, skype, webinár), keďže osobný aj pracovný život mnohých sa aktuálne zúžil na online formu (časť Onlajn).

Ako sa správať na festivale? Ukážu Chochmesovci

Ďalšou zaujímavou témou, ktorú taktiež priniesla kríza, je diel o finančnej gramotnosti a šetrení, ktorý vtipne vyrozprávali Adela Zvalová a Renáta Mitašová (časť Osobné financie).

Nová autorka Petra Stračiaková spolu s Teréziou Oľhovou spracovali príbeh o tom, ako si zachovať súkromie na internete a sociálnych sieťach a ako diskrétne narábať aj s intímnymi a citlivými informáciami našich priateľov (časť O súkromí).

Ďalšou témou sú návštevy (ktoré snáď budú zas aktuálne), couchsurfing a airbnb (časť Hostia), tému spracovala Terézia Simanová. Katarína Vargová, Peter Barnas a Terézia Simanová spracovali tému o slušnom správaní sa pri sledovaní televízie (časť O televízii).

Autorské Právo.jpg

Vianočný diel rozpráva o dobročinnosti, dobrovoľníctve a scitlivenom jazyku voči ľuďom bez domova (časť O charite) – príbeh napísala Renáta Mitašová.

Kreatívny tím

Aj najnovšia séria vznikla vďaka vynikajúcim nápadom kreatívneho tímu. Autorkou námetu a dramaturgičkou je Diana Kacarová. Scenáristicky sa na projekte podieľajú aj tvorcovia uvedení vyššie pri jednotlivých častiach.

Režisérom je Róbert Šveda. Ilustrátorsky sa na projekte podieľajú Michaela Čopíková a Veronika Obertová (Ové Pictures),ale aj Mária Kralovič, Alica Kucharovič, Emma Csuport a Miloš Gašparec ako ilustrátori, ktorých rukopis je pre tento formát ideálny.

Samotnú animáciu realizuje animačné štúdio Cube to Cube. Na zvukovej stránke spolupracuje ruchové štúdio Borisa Vereša a hudbu tvorí a zastrešuje producent Martin Barabáš.

Stabilným pilierom Chochmesovcov je aj herec Richard Stanke, ktorý vynikajúco pracuje s hlasom, vďaka čomu zvukovo stvárňuje všetkých protagonistov animovanej rodinky.

Hostia 2.jpg

Chochmesovci sú atraktívny vzdelávací animovaný formát, ktorý poukazuje na dôležitosť znalosti a aplikovania pravidiel spoločenského správania v každodennom živote.

Seriál vzniká v koprodukcii RTVS a K2 production s producentmi Ivicou Barabášovou a Martinom Barabášom. Realizáciu projektu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Nové časti Chochmesovcov odvysiela RTVS v premiére vždy v nedeľu o 8.30 h na Dvojke a každú nasledujúcu sobotu aj v repríze popoludní po 17.30 h na Jednotke.

Animovaný cyklus je dostupný zadarmo a bez reklamy v online archíve.