30. 1. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Joni Mitchell: 50 years of Blue | Times2 | The Times


Speváčka a skladateľka Joni Mitchellová v piatok oznámila, že požiadala o stiahnutie všetkej svojej hudby zo streamovacej služby Spotify. Zo solidarity sa pripojila k legendárnemu hudobníkovi Neilovi Youngovi, ktorý spustil protest proti tejto službe za to, že dáva výsadný priestor autorovi podcastov Joeovi Roganovi. Ten podľa muzikanta šíri nebezpečné dezinformácie o vakcínach proti koronavírusu.
Správu v sobotu priniesla tlačová agentúra AP.
Kanaďanka Mitchellová, ktorá tak ako Young žije v americkej Kalifornii a najväčší úspech mala v 70. rokoch 20. storočia, sa ako prvá z popredných hudobníkov pridala k Youngovmu protestu.
"Nezodpovední ľudia šíria klamstvá, ktoré pripravujú iných o život," uviedla Mitchellová v piatok v odkaze zverejnenom na jej webovej stránke. "V tejto veci som solidárna s Neilom Youngom a s vedcami a zdravotníkmi po celom svete," dodala. Young začal protest tento týždeň.
Spotify po Youngovom kroku uviedol, že uplatňuje politiku odstraňovania zavádzajúceho obsahu zo svojej platformy a od začiatku pandémie odstránil už vyše 20.000 podcastových epizód súvisiacich s ochorením COVID-19.
Služba sa však vôbec nevyjadrila ku komikovi Joeovi Roganovi, ktorého podcast "The Joe Rogan Experience" je stredobodom tohto sporu.
Rogan urobil minulý mesiac rozhovor s Robertom Maloneom, špecialistom na nákazlivé choroby, ktorého na Twitteri zakázali pre šírenie dezinformácií o covide.
Rogan je jednou z najväčších hviezd streamovacej služby Spotify - tá s ním uzatvorila zmluvu, ktorá mu môže priniesť zisky vo výške viac ako 100 miliónov dolárov.
Young vyzval umelcov, aby sa k nemu a jeho kroku pripojili. Hoci Mitchellová (78) v súčasnosti netvorí hity, stránka tejto rodenej Kanaďanky na Spotify informovala, že jej hudbu tam počúva mesačne 3,7 milióna ľudí. Jej skladby `"Big Yellow Taxi" a "A Case of You" boli obe na platforme streamované vyše 100 miliónov ráz.
Young v piatok na svojom webe napísal: "Keď som odišiel zo Spotify, cítim sa lepšie."

Recep Tayyip Erdoğan - Najnovšie články 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že jeho vláda podnikne opatrenia proti mediálnemu obsahu, ktorý sa zdá byť škodlivý pre "národné a duchovné hodnoty". Tento krok môže zintenzívniť cenzúru už v aj tak prísne kontrolovanom tureckom mediálnom priemysle, informovala v sobotu agentúra DPA.
Smernicu podpísanú tureckým prezidentom zverejnili v sobotu noviny Official Gazette. Varuje pred prijatím "nevyhnutných opatrení" proti "škodlivému obsahu" v "písanej, hovorenej a vizuálnej tlači a médiách".
V smernici sa neuvádza, o aké konkrétne opatrenia pôjde, odvoláva sa však na "otvorené alebo skryté" odkazy v nedávnych "úpravách zahraničnej produkcie", ktoré podkopávali rodinné hodnoty.
Takáto produkcia má "ničivý dosah" na spoločnosť i na deti a mladých ľudí, uvádza sa v smernici bez uvedenia konkrétnych príkladov, píše DPA.
Zákon z roku 2020 v Turecku už do veľkej miery kontroluje sociálne médiá a núti platformy držať sa jeho prísnych podmienok pod hrozbou vysokých pokút. Turecký mediálny dozorný orgán Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RTÜK) má okrem toho právomoc pokutovať, zakázať alebo odstrániť obsah, ktorý považuje za škodlivý.
RTÜK v minulosti pokutovala televízne stanice a streamovacie služby vrátane Netflixu za obsah, ktorý údajne propagoval práva ľudí LGBTQ alebo bol pornografický, nemorálny či urážlivý voči náboženským hodnotám.
Kritici tvrdia, že najnovšia smernica prináša hrozbu zvýšenia cenzúry a potláčať nesúhlas, píše DPA. "Sloboda prejavu garantovaná ústavou nemôže byť zničená. Smernica... znamená viac nátlaku/cenzúry," napísal na sociálnej sieti Twitter turecký právnik Veysel Ok.
Ľudskoprávne skupiny dlhodobo kritizujú Turecko v súvislosti s obmedzenou slobodou prejavu a zhoršujúcou sa situáciou v oblasti nezávislého súdnictva vzhľadom na politicky motivované rozsudky a prenasledovanie odporcov, pripomína DPA.

Gurmán PÁPEŽ FRANTIŠEK: Poznáme tajomstvo jeho kuchyne! 

Pápež František odsúdil v piatok šírenie falošných správ o ochorení COVID-19 a očkovaní proti koronavírusu. Šírenie takýchto dezinformácií je podľa neho porušovaním ľudských práv, informovali agentúry Reuters a AP.
"Je ľudským právom byť náležite informovaný a dostať pomoc s porozumením situácie na základe vedeckých dát a nie falošných správ," uviedol František pre portál catholicfactchecking.com – o konzorcium katolíckych médií, ktoré uvádza, že jeho cieľom je "objasniť falošné správy a zavádzajúce informácie".
"Je nemožné nevidieť, že okrem pandémie sa v súčasnosti šíri aj 'infodémia' – skreslenie reality na základe strachu, ktoré v našej globálnej spoločnosti vedie k explózii komentárov k falošným, priam až vymysleným správam," uviedol František.
Pápež však zároveň požiadal o zhovievavý prístup k tým, ktorí týmto falošným správam uverili. Podľa Františka je takýmto ľuďom potrebné pomôcť, aby pochopili pravdu.
"Falošné správy musia byť vyvrátené, avšak individuálne osoby musia byť rešpektované, pretože často (takýmto správam) uveria nevedome... Realita je vždy komplexnejšia, ako si myslíme, a musíme rešpektovať pochybnosti, obavy a otázky, ktoré si ľudia kladú," uviedol František s tým, že takýchto ľudí nemožno "zavrhnúť".
Pápež František sa k tejto problematike vyjadril už druhýkrát v priebehu mesiaca. Pred tromi týždňami odsúdil 85-ročný František "nepodložené" ideologické dezinformácie o vakcínach, vyjadril svoju podporu vakcinačným kampaniam rôznych krajín a uviedol, že je morálnou povinnosťou ľudí starať sa o svoje zdravie, ako aj zdravie iných.
František je jedným z náboženských lídrov, ktorí najčastejšie obraňujú očkovanie a pandemické opatrenia, píše AP. Niektorí katolíci, vrátanie viacerých konzervatívnych amerických biskupov a kardinálov, totiž tvrdia, že vakcíny sú nemorálne, pretože boli vyvinuté aj za pomoci výskumov, pri ktorých sa v minulosti používali tkanivá odobraté z potratených plodov.
Vatikán však tieto tvrdenia odmieta a uviedol, že očkovanie proti koronavírusu je pre katolíkov "morálne akceptovateľné". Zaočkovaní sú nakoniec aj pápež František či emeritný pápež Benedikt XVI.
Vatikán okrem toho začal prednedávnom požadovať od všetkých svojich zamestnancov, aby sa pri vstupe na pracovisko preukázali potvrdením o očkovaní alebo prekonaní COVID-19.

 

Stovky ľudí protestovali v sobotu v holandskom Amsterdame na demonštrácii v rámci hnutia #MeToo, ktorú vyvolali obvinenia z neprístojného sexuálneho správania, súvisiace s populárnym talentovým súťažným programom v holandskej televízii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Demonštráciu na amsterdamskom námestí Museumplein zorganizovali po správach o sexuálnom zneužívaní, ktoré malo širokú škálu podôb - od odkazov v aplikácii WhatsApp až po obvinenia zo znásilnenia. Týkajú sa speváckej súťaže The Voice of Holland (Hlas Holandska). Vytvoril ju holandský televízny producent John de Mol a úspech má v mnohých krajinách sveta.
Populárny program prestali v Holandsku pred dvoma týždňami vysielať, keď ženy obvinili dvoch porotcov súťaže, ktorí sa objavovali v šou v posledných rokoch, a tiež jej klaviristu a frontmana kapely z neprístojného a nežiaduceho sexuálneho správania.
Dvaja kouči, populárni holandskí umelci, odmietli obvinenia, že sa dopustili protiprávneho správania. Vedúci hudobnej skupiny sa ospravedlnil a z programu odstúpil.
Hoci na polícii podalo trestné oznámenie mnoho žien, prokuratúra ešte neoznámila, či niekoho obviní.
Škandál viedol v Holandsku k výzvam, aby kompetentné úrady urobili viac pre zlepšenie bezpečia žien na pracoviskách.
Odborová organizácia FNV tento týždeň vyhlásila, že "od vzniku hnutia #MeToo prešlo takmer päť rokov, ale v riešení sexuálneho nátlaku a vydierania na pracoviskách sa toho urobilo šokujúco málo". Zároveň FNV vyzvala vládu, aby sprísnila príslušné zákony.
Podpredsedníčka FNV Kitty Jongová povedala, že obvinenia týkajúce sa "Hlasu Holandska" jasne ukazujú, "že ženy na nechránených pracovných miestach majú príliš málo možností riešiť sexuálne zneužívanie".

Copyright © TASR 2021

WHO chief backs Neil Young in row over COVID misinformation on Spotify –  POLITICO

Z katalógu najväčšej hudobnej streamovacej platformy Spotify v stredu zmizla hudba legendárneho folkrockového pesničkára Neila Younga. Stalo sa tak na žiadosť Younga, ktorý na začiatku týždňa vyjadril nespokojnosť s tým, že Spotify dáva výsadný priestor autorovi podcastov Joeovi Roganovi, ktorý podľa speváka šíri nebezpečné dezinformácie o údajnej nebezpečnosti vakcín proti covidu-19. Na kauzu upozornil denník The Wall Street Journal. Young v pondelok na krátku chvíľu vyvesil na svoju internetovú stránku otvorený list, v ktorom žiadal svojho manažéra a nahrávaciu spoločnosť Warner Music Group o stiahnutie svojich skladieb zo Spotify na protest proti tomu, že hostí Roganov podcast. "Robím to kvôli tomu, že Spotify šíria nepravdivé informácie o vakcínach - čím potenciálne spôsobuje úmrtie tých, ktorí veria dezinformáciám, ktoré šíria. (...) Môžu mať Rogana alebo Younga. Nie obaja," písalo sa podľa časopisu Rolling Stone v liste , Ktorý z webovej stránky pomerne rýchlo zmizol. Rogan nahráva podcast nazvaný The Joe Rogan Experience už od roku 2009 a pozýva si doňho podnikateľov, vedcov, hercov či hudobníkov, s ktorými vedie niekoľkohodinové rozhovory v uvoľnenej atmosfére. Každá epizóda má obvykle mnoho miliónov poslucháčov. Firma Spotify v roku 2020 uzavrela s Roganom kontrakt v odhadovanej hodnote okolo 100 miliónov dolárov, podľa ktorého jeho podcast distribuuje výlučne na svojej platforme. Rogan začal v poslednej dobe vystupovať negatívne proti covidovým vakcínam, vlani v apríli napríklad povedal, že mladí a zdraví ľudia by sa podľa neho nemali nechať očkovať. V programe tiež propagoval prípravok pre zvieratá proti parazitom ivermektín pri liečbe covidu-19, napriek negatívnym stanoviskám regulačných úradov USA, EÚ i Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). V decembri potom vzbudil odpor mnohých lekárov a vedcov tým, že si pozval ako hosťa vedca Roberta Maloneho. Ten ku koncu 80. rokov minulého storočia stál pri zrode technológie, ktorá po ďalších mnohých rokoch výskumu viedla k vývoju dnešných vakcín typu mRNA, akými sú preparáty firiem Pfizer/BioNTech a Moderna. Teraz však tvrdí, že jeho prínosy nie sú dostatočne uznávané a že bol "vymazaný z histórie". V rozpore s vedeckými poznatkami často tvrdia, že vakcíny v skutočnosti zhoršujú priebeh covidu-19. V poslednej dobe sa stal obľúbeným hosťom pravicovo konzervatívnych moderátorov a zúčastňuje sa na demonštráciách odporcov očkovania. "S odhadovanými 11 miliónmi poslucháčmi každej epizódy je Joe Rogan Experience vysielaný na Spotify najväčším svetovým podcastom a má ohromný vplyv. Zodpovednosťou Spotify je mierniť šírenie dezinformácií na svojej platforme," napísal Young vo svojom liste. "Zaviedli sme podrobné opatrenia týkajúce sa obsahu a odstránili sme cez 20.000 epizód podcastov súvisiacich s covidom od začiatku pandémie," uviedol v stredu vo vyjadrení Spotify. "Ľutujeme Neilove rozhodnutie odstrániť svoju hudbu zo Spotify, ale dúfame, že ho čoskoro privítame späť," pokračovala firma. Spotify je s asi 381 miliónmi používateľmi najväčšia hudobná streamovacia platforma na svete a Roganov program je na nej už dva roky najpopulárnejším podcastom, napísal server stanice NPR.