1. 2. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Fla...
Zahraniční novinári sú v Číne vystavení "bezprecedentným prekážkam" pri výkone svojho povolania. Vyplýva to podľa agentúr DPA a AFP z každoročného prieskumu Klubu zahraničných korešpondentov v Číne (FCCC) zverejneného v pondelok.
Až 99 percent zo 127 respondentov uviedlo, že majú pocit, že pracovné podmienky nezodpovedajú medzinárodným štandardom. V súvislosti so zimnými olympijskými hrami v Pekingu, ktoré sa začnú v piatok, 60 percent kritizovalo organizátorov za nedostatok informácií, 32 percent sa sťažovalo, že ich nepustili na podujatia, kam mali iné médiá prístup.
Prácu novinárov sťažujú odmietnutie víz, sledovanie, zastrašovanie a obťažovanie. Prieťahy pri vydávaní víz, zákazy ciest či zamietnutie žiadosti o rozhovor úrady zdôvodňujú bojom proti koronavírusu. Takmer polovica opýtaných (46 percent) uviedla, že sú personálne poddimenzovaní, pretože ich kolegovia nedostanú vízum.
"V dôsledku toho trpí spravodajstvo z Číny," konštatuje FCCC. Novinári, ktorí sa nedostanú do Číny, musia pracovať z Tchaj-peja, Singapuru, Sydney, Soulu alebo Londýna. "Novinárske pokrytie Číny sa čoraz viac stáva cvičením v diaľkovom spravodajstve," uvádza FCCC.
Korešpondenti pôsobiaci priamo v Číne narážajú na mnohé obmedzenia: 62 percent uviedlo, že aspoň raz im v práci bránila polícia alebo iné osoby; 88 percent tých, ktorí navštívili región Sin-ťiang na severozápade Číny, kde žije moslimská menšina Ujgurov, tvrdí, že boli sledovaní.
Viac ako štvrtina novinárov vedela, že ich zdroje boli obťažované, zatknuté alebo vypočúvané. V 92 percentách prípadov im druhá strana odmietla poskytnúť rozhovor z dôvodu, že potrebuje povolenie od svojho zamestnávateľa alebo vyšších miest.
Čínske úrady podľa zahraničných novinárov evidentne podporujú občianske žaloby alebo právne kroky proti nim. Prácu sťažujú i štátom podporované kampane spojené s on-line útokmi. V čínskej verejnosti to vzbudzuje dojem, že zahraničné médiá sú nepriateľské, poznamenal FCCC. Hŕstka korešpondentov, ktorí mali s týmto skúsenosti, a ich rodiny preventívne opustili Čínu.


Watch: new Belgian passport now reads like a Tintin comic book, sort of |  MyWinet
Belgicko vo februári zavedie nové cestovné pasy, ktoré budú obsahovať ochranné prvky v podobe postáv zo svetoznámych belgických kreslených seriálov vrátane Tintina, Luckyho Luka či Šmolkov.
V novom cestovnom dokumente bude vyobrazená tiež Tintinova vesmírna raketa či sídlo kapitána Haddocka.
Napriek tomuto hravému konceptu bude bezpečnosť nových pasov výrazne zlepšená, tvrdia príslušné úrady.
"Belgický pas je jedným z najlepších vo svete a sme na to veľmi hrdí. Patrí však medzi časté ciele falšovateľov, preto neustále pracujeme na zdokonalení jeho bezpečnosti," uviedla belgická ministerka zahraničných vecí Sophie Wilmesová, ktorú cituje stanica Euronews.
Šéfka belgickej diplomacie vo svojom vyhlásení zároveň poďakovala vydavateľstvám a autorom, ktorí spolupracovali na aktualizovanej verzii belgických cestovných pasov. Podľa nej ide o príležitosť zdôrazniť "ústredný prvok belgickej kultúry a vplyvu v zahraničí".
Nové pasy sa začnú vydávať 7. februára, pričom starý pas zostane platný do dátumu uplynutia jeho platnosti, dodali úrady. Platnosť belgického pasu je sedem rokov pre dospelých a päť rokov pre deti.


Rejected by New Zealand, reporter turns to Taliban for help | Arab News
Nový Zéland obhajoval svoje hraničné kontroly po tom, ako tehotná novinárka oznámila, že sa musela so žiadosťou o pomoc obrátiť na afganské militantné hnutie Taliban, pretože novozélandské úrady jej neumožnili návrat domov. Informovali o tom v pondelok stanica BBC a denník The Guardian.
Novinárka Charlotte Bellisová pre denník New Zealand Herald v piatok napísala, že novozélandská vláda týždeň predtým zamietla jej žiadosť o návrat do vlasti s cieľom porodiť. Termín pôrodu má byť v máji tohto roka.
Bellisová a jej partner, belgický fotoreportér, minulý rok spravodajsky pokrývali sťahovanie amerických vojakov z Afganistanu. Do tejto krajiny boli vyslaní z Kataru, kam sa v septembri minulého roka vrátili.
Bellisová neskôr podľa svojich slov zistila, že je tehotná. Sexuálny styk mimo manželského zväzku je však v Katare zakázaný, pripomína The Guardian.
Novinárka sa so svojím partnerom vrátila do jeho rodnej krajiny, Belgicka. Podľa svojich vyjadrení tam však dlho zostať nemohla, pretože nemá belgické občianstvo. Obaja partneri mali platné víza len pre Afganistan. Novinárka preto požiadala o pomoc afganské militantné hnutie Taliban.
Kontakty z prostredia Talibanu jej podľa jej vyjadrení umožnili zostať v Kábule a ponúkli jej pomoc.
Novozélandský minister Chris Hipkins, zodpovedný za boj proti pandémii, povedal, že jeho krajina má opatrenia pre ľudí v "mimoriadnych okolnostiach", medzi ktorých patrí i novinárka.
Nový Zéland v súčasnosti svojim občanom a osobám s trvalým pobytom vstup do krajiny povoľuje, musia však absolvovať desaťdňovú karanténu v hoteloch, píše BBC. Dopyt po takýchto karanténnych zariadeniach je však vysoký a počet miest je obmedzený. Mnohým obyvateľom Nového Zélandu preto návrat neumožnili.
Novozélandské opatrenia podľa Hipkinsa obyvateľom krajiny "slúžili veľmi dobre, zachraňovali životy" a pomáhali zdravotníckemu systému krajiny. Novozélandské úrady podľa jeho slov Bellisovú vyzvali, aby opätovne požiadala o udelenie víz v rámci inej kategórie pre mimoriadne situácie.
Bellisová uviedla, že azyl jej po zverejnení svojho príbehu ponúkla aj ďalšia krajina. Jej príbeh však kritizovali ľudskoprávni aktivisti i samotní Afganci, píše BBC.
Novinárka sa v piatok (28. januára) nachádzala v Afganistane.

Markus Söder (@Markus_Soeder) / Twitter

Na sociálnej sieti Twitter koluje falošná fotografia bavorského premiéra Markusa Södera, ktorá ho zobrazuje s výzvou, aby sa zúčastnili na protestoch proti pandemickým opatreniam nemeckej vlády. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.
Söder, ktorý je zároveň aj predsedom bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), na tejto fotografii drží plagát s nápisom "Prechádzky pomáhajú. Takisto aj všetkým, ktorých ľúbiš. V pondelok v tvojom meste". Na fotografii je aj logo nemeckej spolkovej vlády. Ako "prechádzky" často označujú protesty proti opatreniam v Nemecku ich organizátori.
Táto fotografia pochádza z minulého týždňa a v skutočnosti zachytáva Södera, ako si pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V rukách drží obraz s chanukovým svietnikom.
Samotný Söder sa k fotografii zatiaľ nevyjadril. Generálny tajomník konzervatívnej strany CSU Markus Blume sfalšovanie označil za "odporné a nehanebné". "Ten, kto svetu predloží takýto fake, by sa mal hanbiť," dodal hovorca.
 Cheslie Kryst body. Leaked video of Cheslie Kryst jumping from tall building
Policajný zbor mesta New York (NYPD) v pondelok oznámil, že začal vyšetrovanie smrti bývalej miss USA Cheslie Krystovej, ktorú v nedeľu našli mŕtvu po páde z obytného domu v New Yorku. Informovala o tom spravodajská stanica CNN.
Krystová (30) spadla z obytného domu v newyorskom obvode Manhattan v nedeľu približne o 7.00 h miestneho času (13.00 h SEČ). Polícia podľa svojich vyjadrení jej smrť vyšetruje ako samovraždu.
Krystová zvíťazila v súťaži Miss USA v roku 2019. Jej rodina vo vyhlásení vyjadrila "zdrvenie a veľký smútok".
Táto mladá žena získala univerzitný titul z práva na univerzite v štáte Severná Karolína. Pred účasťou v súťaži krásy pracovala ako právnička. Poskytovala bezplatné právne služby pre trestancov, ktorí si odpykávali nespravodlivé tresty, uviedol denník Washington Post.

 

Copyright © TASR 2022


Spotify na 3 mesiace zadarmo pokiaľ ho chcete vyskúšať! - Svetapple.sk
Streamingová spoločnosť Spotify po kritike a bojkotoch pre šírenie dezinformácií v rámci svojich služieb pridá varovanie o obsahu do podcastov, ktoré diskutujú o ochorení COVID-19. Informuje o tom web euronews.com.
Daniel Ek, zakladateľ a majiteľ Spotify, v nedeľu priznal, že firma nebola transparentná v súvislosti s pravidlami upravujúcimi obsah na platforme, a dodal, že upravia dlhodobé pravidlá platformy, ktoré budú obsahovať i politiku týkajúcu sa ochorenia COVID-19.
Oznámenie predstaviteľa Spotify prišlo po tom, čo hudobník Neil Young minulý týždeň stiahol svoju produkciu zo Spotify a obvinil spoločnosť zo zverejňovania dezinformácií o vakcínach proti koronavírusu prostredníctvom podcastu The Joe Rogan Experience.
"Môžu mať Rogana alebo Younga. Nie oboch,“ povedal Young. Za podcast Joea Rogana a exkluzívne práva naň údajne Spotify v roku 2020 zaplatila 100 miliónov dolárov.
Rogan v pondelok prostredníctvom zverejneného videa bránil svoj podcast ako možný zdroj šírenia dezinformácií. „Nesnažím sa propagovať dezinformácie, nesnažím sa byť kontroverzný. Nikdy som sa nepokúšal robiť s týmto podcastom niečo iné, ako len hovoriť s ľuďmi,“ poznamenal 54-ročný americký herec a moderátor.
Podľa aktualizovaných pravidiel Spotify odstráni obsah, ktorý sa vymyká politike platformy. Žiadny obsah tak nesmie obsahovať napríklad tvrdenia, že AIDS, COVID-19, rakovina a iné ochorenia sú podvod. Príspevky tiež nemôžu nabádať ľudí, aby sa nechali úmyselne nakaziť koronavírusom či šíriť informácie, že nosenie rúšok spôsobí človeku život ohrozujúcu fyzickú ujmu.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.