6. 1. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Donald Trump's lawsuit against New York AG Letitia James sets him up for  another loss 

Bývalý americký prezident Donald Trump zrušil tlačovú konferenciu, ktorú plánoval na Floride usporiadať 6. januára, na prvé výročie násilného vtrhnutia svojich stúpencov do budovy Kapitolu vo Washingtone. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AP.
Trump vo vyhlásení uviedol, že namiesto toho bude diskutovať o svojich sťažnostiach na zhromaždení, ktoré plánuje zorganizovať v americkom štáte Arizona koncom januára.
Trump v decembri avizoval, že na podujatí sa vyjadrí k americkým prezidentským voľbám z novembra 2020, pričom zopakoval svoje falošné tvrdenie, že v súboji o Biely dom porazil demokratického rivala Joea Bidena.
Takisto sa očakávalo, že exprezident na tlačovej konferencii vo svojom floridskom sídle Mar-a-Lago skritizuje kongresový výbor, ktorý vyšetruje udalosti zo 6. januára 2021.
Násilný dav Trumpových stúpencov v ten deň vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť.
Trump, ktorý vo voľbách v roku 2020 prehral s Bidenom o viac ako sedem miliónov hlasov, v uplynulých mesiacoch naznačuje, že by sa v roku 2024 mohol opäť uchádzať o republikánsku prezidentskú nomináciu.


V Bielorusku zadržali predsedníčku Zväzu Poliakov

Internetovú stránku Zväzu Poliakov v Bielorusku (ZPB) zaradili na zoznam extrémistických webov monitorovaných bieloruskými úradmi. Informovala o tom v stredu poľská tlačová agentúra PAP.
Stránka Znadniemna.pl označila svoje zaradenie na zoznam webových lokalít šíriacich extrémistický obsah za úder namierený voči ZPB, ktorej predsedníčka Andželika Borysová je od vlaňajšieho marca vo väzbe. Jej stav sa vo väzení zhoršil, ale bieloruské úrady jej odmietli povoliť absolvovať liečbu v Poľsku.
Borysová je – rovnako ako Andrzej Poczobut a ďalší poprední predstavitelia ZPB, ktorých taktiež uväznili – obvinená z podnecovania etnickej nenávisti a čaká ju súdny proces. V prípade usvedčenia im hrozí až 12 rokov odňatia slobody.
"Toto rozhodnutie (o zaradení stránky Znadniemna.pl medzi extrémistické weby) má zastrašiť poľskú komunitu v Bielorusku, a osobitne tých jej členov, ktorí sympatizujú s väznenými lídrami ZPB," napísala stránka Znadniemna.pl.
Súčasne varovala svojich čitateľov, že na základe novej klasifikácie webu môže byť vyvodená trestnoprávna zodpovednosť aj voči nim. Poradila im preto, aby si zo svojich zariadení vymazali všetky údaje, ktoré by ich mohli usvedčiť z toho, že sa prihlasovali na túto stránku.
ZPB je kritický k režimu autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka, pričom bieloruské úrady túto organizáciu oficiálne neuznávajú. Medzi Minskom a Varšavou v súčasnosti panuje zvýšené napätie, keďže poľská vláda podporuje bieloruskú opozíciu i sankcie EÚ voči Lukašenkovmu režimu. Poľsko sa spoločne s Litvou stalo aj útočiskom pre exilových bieloruských aktivistov a študentov.


Konfederacja - Lubuskie - Home | Facebook

Sociálna sieť Facebook zrušila používateľský účet poľskej krajne pravicovej strany Konfederácia (Konfederacja) za porušenie pravidiel vrátane zverejňovania informácií o pandémii ochorenia COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.
Stránku strany Konfederácia Facebook podľa svojich vyjadrení odstránil "pre opakované zverejňovanie obsahu, ktorý porušuje štandardy spoločnosti" – konkrétne pravidlá v oblasti škodlivých dezinformácii o COVID-19 a nenávistných prejavoch.
"Sme presvedčení, že ľuďom patrí právo vysloviť názor. Takisto však chceme, aby bol v bezpečí každý, kto Facebook používa," uviedol hovorca spoločnosti Meta, ktorá túto sociálnu sieť vlastní.
Krzysztof Bosak z vedenia strany Konfederácia postup Facebooku označil za "absurdný" a dodal, že strana nedostala žiadne odôvodnenie odstránenia svojho účtu.
Účet strany Konfederácia mal približne 670.000 odberateľov. To je podľa AFP oveľa viac, než majú dve hlavné politické sily v krajine – vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) a opozičná strana Občianska koalícia (KO).
Strana Konfederácia vznikla v roku 2018 a v 460-člennej dolnej komore poľského parlamentu (Sejm) má 11 poslancov. Na svojej facebookovej stránke zdieľala viacero tvrdení o pandémii koronavírusu, píše AFP.

Copyright © TASR 2021

 


Švédsko – Wikipedie
Švédsko sa rozhodlo vytvoriť agentúru na boj proti dezinformáciám. Tá funguje od 1. januára a jej poslaním je obhajovať otvorenú a demokratickú spoločnosť a slobodné názory. Zároveň však má reagovať na nevhodné vplyvy a iné zavádzajúce informácie týkajúce sa záujmov Švédska.
Novú inštitúciu vytvorili i s ohľadom na tohtoročné parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia 11. septembra. Tento vlády orgán síce neoznačil žiadne krajiny, ktoré podozrieva z účasti na dezinformačných kampaniach, no uviedol, že poskytne podporu „obyvateľom, agentúram, samosprávam, médiám, dobrovoľným obranným organizáciám a občianskej spoločnosti“.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.