3. 1. 2022

Zomrel Gergely Homonnay

Zomrel Gergely Homonnay


The Hungarian writer Gergely Homonnay was found dead in Rome 
Vo veku 46 rokov zomrel v Taliansku maďarský spisovateľ Gergely Homonnay, ktorý bol liberálnym politickým aktivistom a kritikom vlády Viktora Orbána. Uviedli to v pondelok viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na taliansky denník Corriere della Sera.
Homonnayho našli na Nový rok okolo 13.00 h na toaletách tureckých kúpeľov súkromného klubu Bananon v Ríme. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií zomrel na zástavu srdca.
Talianska polícia nenašla dôkazy naznačujúce cudzie zavinenie úmrtia spisovateľa, avšak v jeho osobných veciach v šatni objavila podozrivý biely prášok a tekutinu.
Podľa spravodajského servera Telex.hu sa Homonnay do politiky zapojil ako aktivista opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya po parlamentných voľbách z apríla 2018 a bol jedným z hlavných organizátorov vtedajších demonštrácií proti Orbánovej vláde. Pre osočovanie ministerky pre rodinu Katalin Novákovej ho právoplatne odsúdil súd s podmienkou na jeden rok a musel zaplatiť súdne trovy.
Spisovateľ, ktorý absolvoval Filozofickú fakultu Segedínskej univerzity, pôsobil aj ako prekladateľ, pedagóg na gymnáziu i žurnalista, žil v poslednom čase v Ríme. V uplynulých dňoch na Facebooku ostro kritizoval nielen Novákovú, ale aj ministerku spravodlivosti Judit Vargovú.
S Homonnaym sa Gyurcsány rozlúčil v nedeľu v príspevku na Facebooku.

Zdroj: TASR