11. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Facebook, is now Meta Platforms, Inc.! - PDQ Wire

Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, Reuters a stanice BBC.
"V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili formy politického prejavu, ktoré by za normálnych okolností porušovali naše pravidlá, ako napríklad násilné prejavy ako 'smrť ruským útočníkom'," uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms, ktorá je materskou spoločnosťou sociálnej siete Facebook.
"Stále nedovolíme vierohodné výzvy na násilie voči ruským civilistom," dodala.
Agentúra Reuters vo štvrtok oznámila, že mala možnosť nahliadnuť do e-mailov, ktoré Facebook odoslal svojim moderátorom obsahu.
Dočasné zmeny pravidiel týkajúce sa výziev na násilie voči ruským vojakom sa podľa jedného z týchto e-mailov vzťahujú na Arménsko, Azerbajdžan, Estónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Ukrajinu.
Používatelia v niektorých krajinách vrátane Ruska, Ukrajiny a Poľska budú môcť zverejňovať príspevky, ktoré žiadajú smrť pre ruského prezidenta Vladimira Putina či bieloruského lídra Alexandra Lukašenka v prípade, že nebudú obsahovať ďalšie ciele či zahŕňať miesta a metódy, píše BBC.
Facebook a viaceré ďalšie technologické spoločnosti prijali opatrenia voči Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií v piatok 4. marca oznámila, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.


Russia - United States Department of State
Kremeľ v piatok oznámil, že Rusko ukončí v krajine činnosť spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne médiá Facebook, Instagram a WhatsApp, ak sa ukáže ako pravdivá správa tlačovej agentúry Reuters, že spoločnosť povolí užívateľom v niektorých krajinách zverejňovať príspevky vyzývajúce na násilie voči Rusom a ruským vojakom.
"Nechceme uveriť správe Reutersu – je jednoducho príliš ťažké tomu uveriť," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
"Dúfame, že to nie je pravda, pretože ak je, potom to bude znamenať, že bude treba urobiť definitívne opatrenia na ukončenie činnosti spoločnosti (Meta Platforms)," dodal Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.
Hovorca americkej spoločnosti Meta Platforms vo štvrtok oznámil, že firma v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá pre vyjadrovanie politických postojov a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však spoločnosť nepovolí.
"V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili formy politického prejavu, ktoré by za normálnych okolností porušovali naše pravidlá - napríklad násilné prejavy ako 'smrť ruským útočníkom'," uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms, ktorá je materskou spoločnosťou aj sociálnej siete Facebook.
"Stále nedovolíme vierohodné výzvy na násilie voči ruským civilistom," dodala.
Agentúra Reuters vo štvrtok oznámila, že mala možnosť nahliadnuť do e-mailov, ktoré Mate Platforms odoslala svojim moderátorom obsahu. Podľa týchto interných e-mailov sú dovolené aj príspevky ako "smrť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi" či "bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi".
Dočasné zmeny pravidiel týkajúce sa výziev na násilie voči určitým Rusom sa podľa jedného z týchto e-mailov vzťahujú na Arménsko, Azerbajdžan, Estónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Ukrajinu.
Používatelia v niektorých krajinách vrátane Ruska, Ukrajiny a Poľska budú môcť zverejňovať príspevky, ktoré žiadajú smrť pre Putina či Lukašenka v prípade, že nebudú obsahovať ďalšie ciele či zahŕňať miesta a metódy, píše web britskej stanice BBC.
Facebook a viaceré ďalšie technologické spoločnosti prijali opatrenia voči Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií v piatok 4. marca oznámila, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.

2022 - Instagram Is Now Banned In Russia! - News Text Area 
Rusko od piatku obmedzí prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms. Podľa agentúry AFP to v piatok oznámila ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
O tento krok ju požiadala ruská generálna prokuratúra, ktorá v piatok tiež oznámila, že začala trestné stíhanie proti spoločnosti Meta Platforms. Tá totiž vo štvrtok informovala, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a v niektorých krajinách umožní na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí.
Generálna prokuratúra žiadala, aby bola Meta Platforms - materská organizácia Facebooku, Instagramu a WhatsApp - v Rusku uznaná za "extrémistickú organizáciu".
Aplikácia WhatsApp zatiaľ v Rusku funguje a úrady nateraz neinformovali o obmedzení prístupu k nej.
Okrem toho Roskomnadzor pred týždňom, 4. marca, oznámil, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.

Copyright © TASR 2022