9. 6. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Risk Assessment and Mitigation Lessons Learned from the Charlie Hebdo Attack  - HS Today 

 Talianska protiteroristická polícia a Europol v utorok zatkli Pakistancov podozrivých z napojenia na muža, ktorý v septembri 2020 zaútočil na francúzsky časopis Charlie Hebdo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Operácia viedla "v Taliansku a zahraničí k zatýkaniu pakistanských občanov s priamymi vzťahmi" s Pakistancom Zahírom Hasanom Mahmúdom. Ten sekáčikom na mäso zaútočil na dvoch ľudí niekoľko týždňov po tom, ako magazín Charlie Hebdo v roku 2020 znovu zverejnil sporné karikatúry islamského proroka Mohameda, uviedla polícia. Nespresnila, koľko ľudí bolo zatknutých.
Európske protiteroristické centrum Europolu koordinovalo túto operáciu spolu s protiteroristickou políciou vo Francúzsku a v Španielsku, oznámila polícia v Janove na severozápade Talianska. Práve tam sudca podpísal 14 zatykačov týkajúcich sa trestných činov súvisiacich s "medzinárodným terorizmom".
Janovský miestny denník Il Secolo XIX napísal, že v Taliansku bolo realizovaných najmenej osem zo zatykačov proti ľuďom patriacim do "siete islamských extrémistov..., ktorí útoky naplánovali".
Vyšetrovanie sa začalo v Janove, pretože jeden z podozrivých žil v tejto oblasti. Talianska polícia však spresnila, že mesiace "odpočúvania, sledovania podozrivých a porovnávania množstva údajov s policajnými zbormi v iných krajinách" odhalili ďalších členov gangu v iných častiach Talianska, Francúzska a Španielska.
Úrady vyšetrujú aj ďalšie osoby s údajným napojením na ľudí, ktorí boli cieľom utorkovej operácie, doplnila polícia.
Mahmúd zranil v roku 2020 dvoch ľudí. Tento útok uskutočnil viac päť rokov po tom, ako dvaja ozbrojenci v januári zastrelili v priestoroch redakcie tohto magazínu 12 osôb za zverejnenie spomínaných karikatúr, ktoré mnoho moslimov pokladá za rúhanie.

CNN: Obyvatelia mesta Cherson odmietajú humanitárnu pomoc z Ruska 

Ukrajina obvinila v utorok Rusko z toho, že v Chersonskej oblasti uväznilo približne 600 ľudí, zväčša novinárov a občianskych aktivistov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie BBC.
"Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, je približne 600 ľudí držaných v špeciálne upravených suterénoch," uviedla Tamila Taševová, stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.
Taševová spresnila, že v meste Cherson je takto držaných asi 300 ľudí a ďalších približne 300 ich je zadržiavaných na rôznych ďalších miestach v Chersonskej oblasti.
Taševová ďalej uviedla, že väčšinu zo zadržaných ľudí tvoria "novinári a militantní aktivisti", ktorí organizovali v Chersonskej oblasti proukrajinské zhromaždenia po tom, ako túto oblasť začali na začiatku invázie okupovať ruské vojská.
"Podľa našich informácii sú držaní v neľudských podmienkach a sú obeťami mučenia," uviedla Taševová.
Zároveň dodala, že niektorí Ukrajinci, ktorých ruské jednotky zadržali v Chersonskej oblasti, boli poslaní do väzníc na Kryme. Išlo pritom o ukrajinských civilistov i bojovníkov, ktorých Rusko podľa Taševovej drží, ako "civilných rukojemníkov a vojnových zajatcov".
Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že Moskva doposiaľ zajala takmer 6500 ukrajinských vojakov, píše agentúra DPA.

investigatívny novinár Peter R. de Vries 

Holandská prokuratúra požiadala v utorok o maximálny trest doživotia pre dvoch mužov, ktorí sú obvinení z účasti na vražde investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Podozrivým strelcom je 22-ročný Holanďan Delano Geerman. Druhý obžalovaný je 36-ročný Poliak Kamil Egiert žijúci v Holandsku, ktorý šoféroval únikové vozidlo. Obaja muži bol obvinení z vraždy a nelegálnej držby zbrane.
Geerman sa v utorok na súde odmietol vyjadriť k obvineniam, zatiaľ čo Egiert trval na tom, že bol len vodičom a do vraždy sa priamo nezapojil.
"Uplatňujem si svoje právo odoprieť výpoveď," odpovedal Geerman na otázku sudcu, či zastrelil de Vriesa. Na súde takisto prehrali záznam z bezpečnostných kamier s vysokým rozlíšením, ktorý zachytáva Geermana v blízkosti miesta útoku pred aj po vražde.
Podozriví muži podľa žalobcu vedeli, že vražda de Vriesa bude pre spoločnosť predstavovať veľký šok, čo sa dá považovať za priťažujúcu okolnosť.
Tento súdny proces sa vzťahuje na vykonávateľov vraždy. Vyšetrovanie s cieľom nájsť objednávateľa pokračuje, pripomína Reuters.
V utorok sa konalo prvé súdne konanie s podozrivými páchateľmi. Prokuratúra na jeho konci predniesla svoju záverečnú reč. Na ďalšom zasadnutí súdu, ktoré sa uskutoční budúci týždeň, dostane priestor obhajoba. Rozsudok sa očakáva 14. júla.
De Vries zomrel deväť dní po tom, ako ho páchatelia 6. júla 2021 v Amsterdame postrelili do hlavy, keď po televíznom vystúpení kráčal k svojmu autu. Peter R. de Vries sa v práci venoval tým najhorším a najznámejším zločinom v Holandsku. Pred smrťou bol poradcom a dôverníkom svedka vo veľkom súdnom procese s údajným drogovým bossom Ridouanom Taghim.
V roku 2019 bol v Amsterdam zastrelený právnik, ktorý pracoval pre toho istého svedka, pripomína Reuters.


Milan Uhrík • Republika | Facebook

Predseda mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík má vymazať časti statusu na sociálnej sieti o vedcovi Pavlovi Čekanovi a jeho firme. Rozhodol o tom Krajský súd v Nitre, ktorý potvrdil predchádzajúce rozhodnutie okresného súdu o nariadení neodkladného opatrenia.
Cieľom statusu nebola podľa súdu konštruktívna kritika Čekana a jeho firmy, ale úmyselné zneváženie vedca, vyvolanie nenávisti voči jeho osobe, ale aj poškodenie povesti jeho firmy. "Žalovanému pritom muselo byť zrejmé, aké negatívne emócie a štvavé nálady jeho status u jeho priaznivcov a podporovateľov vyvolá," skonštatoval.
Uhrík má podľa rozhodnutia vymazať časť statusu, kde Čekana vykreslil ako osobu, ktorá zbohatla na pandémii ochorenia COVID-19. Taktiež má odstrániť časť, v ktorej kritizuje sídlo jeho firmy.
Zároveň súd navrhovateľom priznal voči žalovanému nárok na náhradu trov odvolacieho konania v plnom rozsahu, pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Lenka Kiradžiev. Rozhodnutie súdu podľa jej slov nie je právoplatné.
Čekan na sociálnej sieti vyzval Uhríka, aby sa za osočovanie verejne ospravedlnil. "Klamstvo a burcovanie nenávisti sa nesmie stať bežnou súčasťou verejného priestoru," skonštatoval.

 

Copyright  © TASR 2022