4. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
TV and MEDIA: MEDIA NEWS
Izrael urobí spolu so Spojenými štátmi balistické testy guľky, ktorá usmrtila reportérku televízie al-Džazíra Šírín abú Aklaovú. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda po tom, čo palestínske úrady odovzdali smrtiaci projektil americkým expertom na testovanie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
"Tento test nebude americký, urobí ho Izrael za americkej prítomnosti," uviedol hovorca izraelskej armády Ran Kochav.
"Počkáme na výsledky testov, ak sme ju zabili, prijmeme za to zodpovednosť a bude nám to ľúto. Je nám tiež ľúto, keď ľudí, ktorých sa to netýka, zabíjajú palestínski ozbrojenci," dodal Kochav.
Hovorca sa takto vyjadril iba deň po tom, čo Palestínska samospráva povolila Spojeným štátom balisticky preskúmať guľku, ktorá zabila novinárku. Palestínčania tak chcú dokázať, že náboj vystrelil izraelský vojak. Nemenovaný palestínsky predstaviteľ však pre AFP uviedol, že účasť Izraela na testovaní môže spôsobiť pochybnosti v súvislosti s tým, či môže Palestínska samospráva "Američanom veriť"
Izraelská armáda bližšie nevysvetlila Kochavove vyjadrenia a neodpovedala ani na otázku, či Izrael už začal s balistickými testami guľky.
Aklaová, 51-ročná Američanka palestínskeho pôvodu, zahynula 11. mája, keď pokrývala operáciu izraelskej armády v utečeneckom tábore Džanín na severe Predjordánska. Aklaovú mala pritom po celý čas oblečenú vestu s označením "Tlač".
Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v júni uviedol, že podľa jeho vyšetrovania pochádzala guľka, ktorá zabila Aklaovú, "od izraelských bezpečnostných síl a nie z bezhlavej paľby ozbrojených Palestínčanov, ako to pôvodne tvrdili izraelské úrady." K podobnému záveru dospelo aj viacero iných vyšetrovaní novinárov.
Izraelská armáda však tvrdenia OSN odmietla a stále trvá na tom, že novinárku mohla zabiť streľba ozbrojených Palestínčanov.


Another suspect arrested for Peter R de Vries murder - Euro News Source
Holandské úrady zadržali v pondelok 27-ročného muža poľskej národnosti podozrivého zo zorganizovania vraždy známeho reportéra a investigatívneho novinára Petera R. de Vriesa.
Ako pripomína agentúra AFP, De Vriesa postrelili vlani 6. júla, a to z bezprostrednej blízkosti na ulici v centre Amsterdamu.
Novinár zomrel o deväť dní neskôr na následky zranení. Jeho smrť vyvolala v Holandsku šok a smútok; tisíce ľudí stáli v rade, aby mu vzdali poslednú poctu v amsterdamskom divadle.
Zadržaný, ktorého totožnosť nebola zverejnená, je podozrivý z "riadenia osôb, ktoré vraždu de Vriesa vykonali", uviedla prokuratúra vo vyhlásení.
Ďalšie podrobnosti holandské úrady nezverejnili. Uviedli však, že pátranie po objednávateľovi vraždy a zisťovanie jej motívu pokračuje.
Pre vykonávateľov vraždy, 21-ročného Holanďana a poľského štátneho príslušníka, prokuratúra žiada doživotie. Rozsudky nad nimi budú vynesené 14. júla. Podľa prokuratúry boli títo dvaja podozriví zatknutí vlani necelú hodinu po streľbe v centre Amsterdamu. V aute, zastavenom na diaľnici neďaleko Haagu, bola aj zbraň, ktorou bol De Vries zastrelený. V aute sa nachádzal aj mobilný telefón, ktorý podľa prokuratúry obsahoval správy súvisiace s vraždou tohto 64-ročného novinára.
Motív útoku na novinára nie je známy. Existujú však náznaky, že súvisí s tým, že bol dôverníkom kľúčového svedka vo veľkom drogovom prípade.

Copyright  © TASR 2022