11. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Elon Musk became father of twins last year, say reports - BBC News 

Americký podnikateľ Elon Musk odstúpil od zmluvy o prevzatí sociálnej siete Twitter za 44 miliárd dolárov (43,29 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy, zverejnenej britskou spravodajskou televíziou SkyNews.
Vo vyhlásení poskytnutom americkej Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) Muskovi zástupcovia uviedli, že Twitter porušil podmienky zmluvy a "urobil zjavne nepravdivé a zavádzajúce vyhlásenia". Uviedli tiež, že Twitter neposkytol údaje a informácie požadované Muskom, ktoré by mu umožnili "urobiť nezávislé hodnotenie počtu falošných alebo spamových účtov" na sociálnej sieti.
"Twitter niekedy ignoroval požiadavky pána Muska, inokedy ich odmietol zo zjavne neopodstatnených dôvodov a niekedy zas tvrdil, že mu vyhovel, pričom mu však poskytol neúplné alebo nepoužiteľné informácie," uvádza sa vo vyhlásení.
Podmienky zmluvy zaväzujú šéfa spoločností Tesla a SpaceX zaplatiť 1 miliardu dolárov (984 miliónov eur), ak transakciu nedokončí. Nie je však jasné, či predstavenstvo Twitteru prijme jeho platbu, alebo sa s ním bude kvôli zmluve súdiť.
Vypovedanie zmluvy je najnovším zvratom v ságe medzi najbohatším mužom sveta a jednou z najvplyvnejších sociálnych sietí. Veľká časť drámy sa odohrala priamo na Twitteri, kde sa Musk, ktorý má viac ako 95 miliónov sledovateľov, sťažoval, že spoločnosť nedokázala naplniť svoj potenciál platformy pre slobodu prejavu. 


Twitter predstavuje automatické embedovanie tweetov | BRANORAC.SK – Blog  Branislava Ráca

Spoločnosť Twitter sa bude súdiť s americkým miliardárom Elonom Muskom o naplnenie zmluvy o jeho prevzatí. Informovala o tom agentúra AFP, ktorej správu prevzala agentúra TASR.
Predseda správnej rady Twitteru Bret Taylor uviedol, že správna rada je odhodlaná uzavrieť transakciu za cenu a podmienok, dohodnutých s Muskom a plánuje podniknúť právne kroky na vynútenie dohody o fúzii. "Sme presvedčení, že na súde v Delaware zvíťazíme," dodal.
Šéf spoločností Tesla a SpaceX v piatok oznámil ukončenie zmluvy o kúpe sociálnej siete Twitter za 44 miliárd dolárov (43,29 miliardy eur). Jeho právni zástupcovia ako dôvod uviedli, že Twitter neposkytol Muskovi ním požadované údaje a informácie, ktoré by mu umožnili urobiť nezávislé hodnotenie počtu falošných alebo spamových účtov na sociálnej sieti.
Twitter má nárok na 1 miliardu dolárov (984 miliónov eur), ktoré sa Musk zaviazal zaplatiť, ak transakciu nedokončí. Firma sa ale miesto toho chystá bojovať na súde za dohodu, ktorú schválilo predstavenstvo spoločnosti a presadzoval ju generálny riaditeľ Parag Agrawal.
Oznámenie o odstúpení od kúpy je najnovším zvratom v ságe medzi najbohatším mužom sveta a jednou z najvplyvnejších sociálnych sietí. Veľká časť drámy sa odohrala priamo na Twitteri, kde sa Musk, ktorý má viac ako 95 miliónov sledovateľov, už predtým sťažoval, že spoločnosť nedokázala naplniť svoj potenciál platformy pre slobodu prejavu.


TV and MEDIA: MEDIA NEWS

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) na žiadosť Generálnej prokuratúry Ruskej federácie obmedzila prístup na webovú stránku nemeckého denníka Die Welt. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters, odvolávajúcich sa na ruské médiá.
Generálna prokuratúra o tom rozhodla 9. júla. Ako prvá na toto opatrenie upozornila na svojom telegramovom účte mimovládna organizácia Roskomsvoboda, ktorá bojuje proti cenzúre na internete. Podľa nej bola webová stránka novín zablokovaná so všetkými doménami a subdoménami.
Ruská agentúra TASS uviedla, že prístup na stránku www.welt.de bol obmedzený "v súlade s predpismi o blokovaní webových stránok obsahujúcich výzvy na nepokoje, extrémizmus a účasť na nezákonných masových akciách".
Novinárom agentúry AFP sa na stránku denníka Die Welt na ich smartfónoch a počítačoch nepodarilo pripojiť.
Po spustení ruskej vojenskej operácie na Ukrajine začal Die Welt publikovať články aj v ruštine, keďže väčšina nezávislých informácií o tejto téme je v Rusku cenzurovaná. Krátko na to zamestnávala aj ruskú novinárku Mariu Ovsiannikovovú, ktorá v marci narušila vysielanie správ stanice Pervyj kanal, keď sa postavila za moderátorku s nápisom "Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne".
V Rusku bola navyše zavedená vojenská cenzúra. Webové stránky mnohých ruských aj zahraničných médií a sociálnych sietí boli zablokované. Týka sa to médií ako Meduza, Dožď, BBC, Hlas Ameriky, Deutsche Welle či Daily Telegraph. V EÚ bol začiatkom marca zablokovaný prístup k ruskej propagandistickej televízii RT.

 

Copyright  © TASR 2022