10. 7. 2022

56. ročník karlovarského filmového festivalu

56. ročník karlovarského 

Zobraziť zdrojový obrázok

filmového festivalu 

Kanadsko-český film Nadějné léto v sobotu zvíťazil v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Cenu za celoživotné dielo si prevzali herci Bolek Polívka, Benicio del Toro (USA) a Geoffrey Rush (Austrália), informuje oficiálna webová stránka festivalu. 

Na galavečere 56. ročníka MFF Karlove Vary, ktorý už tradične moderoval herec Marek Eben, bodoval aj český film Slovo spracovávajúci problematiku zlomového roku 1968. Martin Finger zaň dostal cenu za najlepší herecký výkon a ocenená bola aj jeho režisérka Beata Parkanová. Nadějné léto, iránsko-kanadská sociálna dráma o spojenectve dvoch mužov bojujúcich proti nepriazni okolia a sile autorít, získala Kristáľový glóbus, ktorý je hlavnou cenu karlovarského festivalu. "Žijeme vo svete plnom násilia a diskriminácie. Dúfam, že naše príbehy prinášajú pokoj a mier," ďakovala režisérka iránskeho pôvodu Sadaf Foroughiová. Osobitnú cenu poroty dostala španielska snímka s festivalovým názvom Musíte se přijet podívat od režiséra Jonása Truebu, ktorá kombinuje komediálne a existenciálne témy. Cenu divákov si odniesol hudobný dokument PSH Nekonečný příběh zachytávajúci príbeh českej rapovej skupiny Peneři strýčka Homeboye. Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon si rozdelili dve herečky z gruzínskeho filmu Vlastní pokoj Taki Mumladze a Mariam Khundadze. Na tohtoročnom MFF v Karlových Varoch, ktorý prebiehal od 1. júla, sa zúčastnilo viac než 10.500 akreditovaných návštevníkov, vyše 400 filmových tvorcov a takmer 1500 profesionálov z oblasti filmu a novinárov. Predalo sa viac než 121.000 vstupeniek, zatiaľ čo v poslednom predcovidovom roku (2019) to bolo 139.000. Organizátori tento rok ponúkli priestor aj sekcii filmového festivalu z Odesy, v rámci ktorej bolo premietnutých niekoľko ukrajinských filmov vrátane snímky Mariupol 2, ktorá dokumentuje tragédiu vojny.

Zdroj: TASR