20. 7. 2022

Zomrel Dieter Wedel

Zomrel Dieter Wedel


Už 13. júla zomrel v Hamburgu nemecký filmový režisér Dieter Wedel. V stredu to oznámil krajinský súd v Mníchove, ktorý sa zaoberal obvineniami voči Wedelovi týkajúcimi sa znásilnenia herečky Jany Tempelovej v roku 1996. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.
O jeho dátume narodenia panujú nejasnosti – podľa súdu sa narodil 12. novembra 1939, v čase smrti mal teda 82 rokov. Samotný Wedel tvrdil, že sa narodil v roku 1942, hoci už v roku 1946 začal chodiť do školy.
Súd mal v stredu pôvodne oznámiť, či bude Wedel čeliť súdnemu procesu. Po jeho úmrtí však bolo stíhanie ukončené.
Prokuratúra Wedela obžalovala vlani v marci v súvislosti s obvineniami, ktoré voči nemu vzniesla Tempelová. Tá tvrdila, že ju v minulosti znásilnil v jednom z mníchovských luxusných hotelov. Samotný Wedel tieto obvinenia poprel.
Prokuratúre režiséra obžalovala až po troch rokoch vyšetrovania. Právny zástupca žalobkyne v máji kritizoval súd za zdržiavanie rozhodnutia, keďže od vznesenia žaloby v tom čase uplynulo už 14 mesiacov. Herečka údajne pre zdĺhavý súdny spor nakrátko dokonca začala hladovku.
Dieter Wedel patril k najúspešnejším filmárom a scenáristom Nemecka. Od konca 60. rokov natočil množstvo televíznych minisérií. Divákov zaujali najmä jeho snímky z 90. rokov vrátane Der große Bellheim (1993), Der Schattenmann (1996), Der König von St. Pauli (1998) či Die Affäre Semmeling z roku 2002.
Predtým, než bol Wedel obvinený zo znásilnenia, pôsobil ako intendant letného festivalu Bad Hersfelder Festspiele konaného v Hesensku.
Jeho súkromný život bol búrlivý, konštatuje DPA s tým, že mal šesť detí so šiestimi rôznymi ženami.


Zdroj: TASR