23. 7. 2022

Zomrel Stefan Soltész

Zomrel Stefan Soltész 
 Rakúsky dirigent Stefan Soltész skolaboval počas predstavenia a zomrel -  Svet SME

Vo veku 73 rokov zomrel v piatok rakúsky dirigent maďarského pôvodu Stefan Soltész. Hudobník skolaboval počas operného predstavenia v Mníchovskom Národnom divadle a krátko potom skonal. S odvolaním sa na vyhlásenie Bavorskej štátnej opery o tom v sobotu informovala agentúra AFP.
"So zdesením a hlbokým smútkom musí Bavorská štátna opera oznámiť úmrtie Stefana Soltésza," uviedol operný dom v piatkovom vyhlásení. Soltész zomrel v piatok večer "po tom, čo skolaboval počas dirigovania komickej (opery) Mlčanlivá žena od Richarda Straussa v Národnom divadle v Mníchove".
Príčina úmrtia nebola bezprostredne známa.
"Stratili sme talentovaného dirigenta," napísal na sociálnej sieti Twitter Serge Dorny, intendant Bavorskej štátnej opery, kde Soltész debutoval v roku 1995. "Stratil som dobrého priateľa," dodal s tým, že jeho myšlienky sú so Soltészovou manželkou Michaelou.
Stefan Soltész študoval na Univerzite hudobných a dramatických umení vo Viedni. V rokoch 1988 - 1993 pôsobil ako hudobný riaditeľ v štátnom divadle v nemeckom meste Brunswick. V rokoch 1992 - 1997 bol šéfdirigentom Flámskej opery v Antverpách a v Gente. Nasledovali angažmány v západonemeckom meste Essen. Počas svojej dlhej kariéry Soltész okrem toho pravidelne hosťoval v známych veľkých operných domoch vo Viedni, v Grazi, Hamburgu či v Berlíne.

Zdroj: TASR