6. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pripojenie Kaliningradu k Česku? Žarty o anexii zaplavili internet - Svet -  Správy - Pravda
Sociálnymi sieťami sa šíria satirické príspevky s návrhom, aby sa Česi zmocnili ruskej exklávy Kaliningrad. Jeden z nich zdieľal aj český poslanec Tomáš Zdechovský, za čo si vyslúžil kritiku ruských médií. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.
"Čas rozdeliť Kaliningrad, aby naši bratia Česi mali prístup k moru," napísal 28. septembra na sociálnej sieti Twitter užívateľ s prezývkou "Papiez internetu". K príspevku pridal aj mapu ruskej exklávy obkolesenej Poľskom, Litvou a Baltským morom, pričom ju rozdelil na poľskú a českú časť.
Mesto v 13. storočí založil Rád nemeckých rytierov počas križiackej výpravy proti pohanským Prusom a nazvali ho na počesť vtedajšieho českého kráľa Přemysla Otakara II. Königsberg (česky Královec). Oblasť Východného Pruska ako kompenzáciu po druhej svetovej vojne zabral Sovietsky zväz, ktorý mesto na počesť sovietskeho politika premenoval na Kaliningrad.
Návrh na premenovanie mesta inšpirovala ruská anexia štyroch ukrajinských regiónov, čo vyvolalo búrku sarkastických vtipov v Česku a Poľsku. "Urobte Kaliningrad opäť českým!" píše sa napríklad vo výzve na stretnutie pred ruskou ambasádou v Prahe, ktoré sa má uskutočniť v pondelok.
Poliak Tomasz Komentasz na Twitteri zverejnil obrázok zobrazujúci imaginárnu lietadlovú loď s názvom Karel Gott, ktorá opúšťa námornú základňu Kaliningrad.
Český europoslanec Tomáš Zdechovský zdieľal príspevok o fiktívnom "plynovode" Beer Stream II medzi Prahou, Varšavou a Kaliningradom. Ruský denník The Eurasia Daily europoslanca skritizoval za "revanšistický" príspevok a autorov falošnej petície za anexiu Kaliningradu označil ako "provokatérov". "Rusi nemajú veľký zmysel pre humor," reagoval Zdechovský.


V Mjanmarsku odsúdili na desať rokov väzenia japonského novinára - Svet -  Správy - Pravda


Mjanmarský súd udelil desaťročný trest odňatia slobody japonskému novinárovi Tóruovi Kubotovi, ktorý bol v júli zatknutý za natáčanie protivládneho protestu v meste Rangún. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ japonského veľvyslanectva v Mjanmarsku Tecuo Kitada, informuje TASR podľa správy agentúry AP.
Kitada povedal, že Tóru Kubota bol v stredu odsúdený na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o elektronickej komunikácii a na ďalšie tri roky za poburovanie.
Žurnalistu a filmára Kubotu zatkla polícia 30. júla, keď natáčal a fotil protivládny protest v Rangúne. Okrem neho vtedy zatkli aj dvoch mjanmarských občanov.
Mjanmarský zákon o elektronickej komunikácii pokrýva trestné činy, ktoré zahŕňajú šírenie nepravdivých alebo provokatívnych informácií, vysvetľuje AP. Poburovanie je všeobecným politickým zákonom vzťahujúcim sa na činnosti, ktoré môžu spôsobiť nepokoje.
Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára 2021, keď armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala v krajine moc. Junta uväznila členov vlády vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Armáda puč zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi vo voľbách z novembra 2020, v ktorých zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD).


About ERGA || ERGA

Európska skupina regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA) trvá na posilnení definícií politickej reklamy aj úrovne transparentnosti a na obmedzení techník cielenia a amplifikácie politickej reklamy. V procese legislatívnej prípravy návrhu nariadenia Európskej komisie (EK) o transparentnosti a cielení politickej reklamy to uviedol Ľuboš Kukliš, riaditeľ Rady pre mediálne služby (RpMS) a vedúci pracovnej skupiny ERGA pripravujúcej stanovisko k návrhu smernice. Nová legislatíva by mala platiť najneskôr v prvom polroku 2023.
Nariadenie má zabezpečiť väčšiu transparentnosť politického marketingu voči jeho príjemcom, ale aj regulačným a iným príslušným orgánom s cieľom zamedziť negatívnym vplyvom na demokraciu. "Za kľúčové v tejto súvislosti považujeme zavedenie povinnosti pre platformy poskytovať regulátorom prístup k podrobným dátam o kampaniach v reálnom čase, aby mohli v prípade potreby včas a efektívne zasiahnuť," objasnil Kukliš. K dátam by pritom nemali mať prístup len verejné orgány, ale aj verejnosť a vedecká obec.
ERGA vo svojom stanovisku poukazuje aj na nutnosť vzájomnej spolupráce jednotlivých národných regulačných orgánov v procese implementácie nariadenia, keďže online služby majú cezhraničný charakter. Odporúča okrem iného zaviesť jednoduchší a konzistentnejší režim sankcií, rešpektujúci systém kontrol a vyvážených právomocí.


Copyright  © TASR 2022