6. 10. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová si bezprostredne po prílete na Maltu v stredu večer uctila pamiatku investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá prišla o život po výbuchu bomby vo svojom aute v októbri 2017. Čaputová položila kyticu k pamätníku v novinárkinom rodnom meste Slieme. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.
Ako neskôr uviedla Čaputová na sociálnej sieti Facebook, maltskú novinárku zavraždili podobne ako slovenského reportéra Jána Kuciaka pre jej investigatívnu prácu.
"Práca novinárov a sloboda médií je pre fungovanie demokracie nenahraditeľná. Aj keď sa nám politikom a političkám môžu ich výstupy niekedy prijímať ťažko, význam ich práce presahuje naše záujmy či komfort," zdôraznila Čaputová.
Slovenská prezidentka sa vo štvrtok na Malte zúčastní na stretnutí prezidentov krajín Európskej únie združených v skupine Arraiolos. SR bude na stretnutí zastúpená po prvý raz. Hostiteľom stretnutia je prezident Malty George Vella. Na zasadnutí bude zastúpených 14 štátov – Slovensko, Malta, Nemecko, Taliansko, Portugalsko, Írsko, Grécko, Poľsko, Estónsko, Lotyšsko, Slovinsko, Bulharsko, Chorvátsko a Maďarsko.
Diskutovať sa bude o výzvach, ktorým v súčasnosti čelí Európska únia, vrátane bezpečnostnej situácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine či o riešení dosahov energetickej krízy a migrácie.

Marina Ovsyannikova: Russian journalist who staged anti-war TV protest  escapes house arrest | Euronews

Bývalá novinárka ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá je obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách, v stredu uviedla, že utiekla z domáceho väzenia, pretože sa považuje za nevinnú. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
"Považujem sa za celkom nevinnú a keďže náš štát odmieta dodržiavať svoje vlastné zákony, ja odmietam opatrenie (domáce väzenie), ktorá voči mne bolo zavedené 30. septembra 2022," uviedla Ovsiannikovová vo videu zverejnenom na sociálnej platforme Telegram.
Ruské ministerstvo vnútra vyhlásilo Ovsiannikovovú v pondelok za hľadanú osobu. Jej právnik Dmitrij Zachvatov povedal, že v stredu o 10.00 h moskovského času (09.00 h SELČ) sa mala dostaviť na súdny výsluch, avšak pojednávanie sa konalo v jej neprítomnosti, keďže vyšetrovatelia nezistili, kde sa nachádza.
Ovsiannikovová (44) v marci ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Jej nápis znel: "Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú."
V auguste bola obvinená zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra.
Dané obvinenie súvisí s júlovým protestom, keď Ovsiannikovová na nábreží oproti Kremľu držala plagát nazývajúci ruského prezidenta Vladimira Putina vrahom a jeho vojakov fašistami.

Copyright  © TASR 2022

 

Twitter is increasing the price of Twitter Blue from $2.99 to $4.99 per  month | TechCrunch

Spoločnosť Twitter uviedla, že po prijatí ponuky plánuje uzavrieť dohodu o predaji firmy miliardárovi Elonovi Muskovi. Ten sa po mesiacoch právnych sporov v utorok rozhodol pristúpiť ku kúpe spoločnosti za 44 miliárd dolárov.
V utorok Musk poslal Twitteru list s ponukou na dokončenie obchodu, ktorý už má súhlas akcionárov, za pôvodnú cenu 54,20 USD za akciu a celkovo spomenutých 44 miliárd dolárov.
Musk ešte v apríli ponúkol, že Twitter odkúpi, no neskôr sa pokúsil z dohody vycúvať, tvrdiac okrem iného to, že na sociálnej sieti je omnoho viac falošných účtov, ako firma uvádzala. Podľa Twitteru sa tým Musk snažil zakryť to, že akvizíciu už nepovažoval za atraktívnu.
Twitter sa tak rozhodol zažalovať Muska a žiadal dokončenie akvizície. Musk reagoval protižalobou a obvinil Twitter zo zavádzania jeho tímu v otázke skutočného počtu používateľov. Začiatok súdneho procesu s cieľom prinútiť Muska kúpiť Twitter bol na súde v Delaware naplánovaný na 17. októbra.

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.