15. 11. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Byla ozbrojena kamerou.“ Novinářku možná nezabili Palestinci, couvá Izrael  - Seznam Zprávy

 

Izraelský minister obrany Benny Ganc v pondelok vyhlásil, že americké ministerstvo spravodlivosti sa rozhodlo vyšetriť smrteľnú streľbu, ktorá si vyžiadala život reportérky televízie Al-Džazíra Širín abú Aklah. Vyšetrovanie pritom označil za „vážnu chybu“. Ganc na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že Izrael dal USA jasne najavo, že „nebude spolupracovať na žiadnom externom vyšetrovaní“ a nedovolí zasahovanie do jeho vnútorných záležitostí.

Agentúra AP uvádza, že hovorca amerického rezortu spravodlivosti dané informácie nekomentoval a neexistujú žiadne podrobnosti o tom, kedy by sa mohlo vyšetrovanie začať, čo by zahŕňalo a aké dôsledky by mohlo mať. Vyšetrovanie zo strany FBI by však bolo zriedkavé, ak nie bezprecedentné, konštatuje agentúra.

Známa palestínsko-americká reportérka zahynula 11. mája, keď pokrývala izraelskú raziu v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Jej smrť vyvolala rozsiahly šok a hnev. Viaceré nezávislé vyšetrovania zo strany OSN a medzinárodných médií dospeli k záveru, že novinárku zrejme zabili izraelské sily. Podobné hodnotenie poskytlo aj americké ministerstvo zahraničia. V septembri Izrael uznal, že abú Aklah pravdepodobne zabila izraelská paľba, jeho armáda však svoju zodpovednosť dosiaľ nepriznala.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

                                           Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Ukrajina odobrala akreditáciu niekoľkým zahraničným novinárom pre reportáže z oslobodeného Chersonu. Sú medzi nimi aj reportéri britskej televízie Sky News a americkej CNN. Podľa ukrajinského generálneho štábu niektorí novinári informovali o dianí v Chersone bez súhlasu armády ešte predtým, než mesto „stabilizovala“.

Píše o tom internetový portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Detektor media a ukrajinský generálny štáb.

Generálny štáb v nedeľu na svojom facebookovom profile uviedol, že „niektorým novinárom, ktorí porušili pravidlá pre pôsobenie médií v oblasti bojových operácií, bolo zrušené povolenie na prácu a ich novinárske preukazy sa považujú za neplatné“. Armáda neuviedla, pre aké médiá novinári, ktorí prišli o akreditáciu, pracujú.

Organizácia Detektor media informovala, že akreditáciu stratilo najmenej šesť členov televíznych štábov, vrátane zástupcov Sky News a CNN.

Spravodajca CNN v sobotu informoval z jedného z chersonských námestí o tom, ako Ukrajinci oslavujú oslobodenie mesta. V živom vstupe pripomenul, že mesto sa po začiatku ruskej okupácie snažilo klásť odpor.

Za ním jasajúci dav s ukrajinskými vlajkami v rukách aj okolo ramien spieval ukrajinskú hymnu a volal slávu Ukrajine a ukrajinským ozbrojeným silám. „Sú preč (Rusi) a toto je deň oslobodenia,“ zakončil reportér CNN Nick Robertson v sobotu svoj vstup z Chersonu.

Detektor media na svojich internetových stránkach píše, že okrem CNN a Sky News boli v Chersone aj novinári z ukrajinských mediálnych skupín Suspilne a Hromadske

 

Copyright  © ČTK 2022