6. 12. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Chechen blogger Tumso Abdurakhmanov 'survives hammer attack' - BBC News


Vo Švédsku zastrelili youtubera a blogera Tumsa Abdurachmanova, ktorý bol otvoreným kritikom čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a jeho vlády. Abdurachmanov v roku 2015 ušiel z Ruska a požiadal o azyl vo Švédsku. V pondelok to uviedla rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), informuje TASR.
Abdurachmanovovi kolegovia pre RFE/RL povedali, že bloger bol zastrelený v noci z 1. na 2. decembra. Švédski predstavitelia sa k incidentu nevyjadrili.
Vraždu Abdurachmanova potvrdil aj čečenský opozičný kanál 1ADAT na platforme Telegram, podľa ktorého je brat youtubera v súčasnosti pod ochranou švédskych orgánov.
Rádio Sloboda dodáva, že čečenským opozičným skupinám sa nepodarilo s Abdurachmanovom skontaktovať a švédski predstavitelia v piatok uviedli, že nemajú žiadne informácie o jeho aktuálnom pobyte. Youtuberov kanál na Telegrame bol naposledy aktívny 30. novembra, pričom Abdurachmanov údajne vždy upozornil, ak sa nechystal byť na platforme aktívny, no tentokrát to neurobil.
Vlani v januári boli za pokus o vraždu Abdurachmanova vo Švédsku odsúdení na niekoľkoročné väzenie dvaja Čečenci. Jeden z odsúdených Ruslan Mamajev vypovedal, že konal na príkaz čečenských predstaviteľov, ktorí mu za to sľúbili 50.000 eur.
Ramzan Kadyrov, ktorý je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v Čečensku dostal k moci v roku 2007. Ruské a medzinárodné ľudskoprávne organizácie ho pravidelne obviňujú, že jeho režim umožňuje závažné porušovanie ľudských práv, či už vo forme mučenia, únosov, zabíjania alebo záťahov proti LGBTI komunite.


Dožď – Wikipédia


Exilový ruský televízny kanál Dožď prišiel v Lotyšsku o vysielaciu licenciu za sériu porušení pravidiel vrátane zobrazenia polostrova Krym anektovaného od Ukrajiny ako súčasti Ruska. Rozhodnutie o tom prijala lotyšská mediálna rada, oznámili v utorok britská stanica BBC a agentúra AFP.
Šéf rady pre elektornické masmédiá (NEPLP) Ivars Abolinš dodal, že TV Dožď "prestane vysielať 8. decembra", informuje TASR.
Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter Abolinš spresnil, že toto rozhodnutie bolo prijaté z dôvodu "ohrozenia národnej bezpečnosti a verejného poriadku" Lotyšska.
Vysvetlil, že po posúdení všetkých porušení, ktorých sa televízia vo svojom vysielaní dopustila, NEPLP nadobudla presvedčenie, že vedenie TV Dožď "nerozumie a nie je si vedomé významu a závažnosti porušení, a preto nemôže pôsobiť na území Lotyšska."
"Lotyšské zákony musí rešpektovať každý," zdôraznil.
Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Podobne dopadli všetky významnejšie nezávislé médiá v Rusku: buď svoju činnosť sami pozastavili, alebo im to nariadili tamojšie úrady. Medzičasom bola TV Dožď v Rusku zaradená na zoznam tzv. zahraničných agentov.
Stanica Dožď obnovila svoje vysielanie 18. júla zo štúdií v Rige.
V decembri však lotyšské úrady vzniesli voči TV Dožď niekoľko výhrad: uložili jej napr. pokutu 10.000 eur za mapu s Krymom ako súčasťou Ruska, ako aj za používanie slovného spojenia "naša armáda“ vo vzťahu k ruským ozbrojeným silám.
Ďalšie výhrady sa objavili po tom, ako moderátor Alexej Korosteľov 1. decembra v live vysielaní pripomenul, že televízia zhromažďuje informácie o chode mobilizácie, pričom dodal, že vďaka tomu "sme dokázali pomôcť mnohým ruským vojakom" - napr. vybavením na front.
Korosteľov sa neskôr obhajoval tým, že sa preriekol. Jeho nadriadená však následne uznala, že u divákov televízie mohli jeho slová vyvolať dojem, že televízia sa zaoberá posielaním vybavenia pre príslušníkov ruskej armády na Ukrajine, "čo nie je pravda".
Šéfredaktor TV Dožď Tichon Dziadko sa neskôr za výrok moderátora tiež ospravedlnil, lebo môže divákov zavádzať.
Zdôraznil súčasne, že jeho stanica sa "nijako neangažuje v poskytovaní pomoci ruskej armáde". Televízia podľa neho naopak zhromažďuje informácie o ruských vojnových zločinoch páchaných na Ukrajine i o prechmatoch pri mobilizácii.
Televízia s Korosteľovom ukončila spoluprácu. Neskôr na znak solidarity s ním z televízie odišli ďalší dvaja moderátori.
Lotyšská štátna bezpečnostná služba začala po kauze s Korosteľovom tento televízny kanál preverovať.
Uviedla pri tom, že akákoľvek podpora Ruska ako agresora v konflikte s Ukrajinou je neprijateľná. Upozornila, že za zbierky alebo prevod finančných prostriedkov alebo iného majetku hrozí v tomto prípade trestná zodpovednosť.
"Štátna bezpečnostná služba opakovane varovala, že presun aktivít takzvaných ruských nezávislých médií do Lotyšska je spojený s rôznymi rizikami," dodala vtedy táto lotyšská agentúra vo vyhlásení.


Lotyšsko odebralo licenci ruské nezávislé televizi Dožď, stanice podle něj  ohrožuje národní bezpečnost — ČT24 — Česká televize


Ruská exilová nezávislá televízia Dožď považuje obvinenia, na ktorých základe prišla v Lotyšsku o vysielaciu licenciu, za "nespravodlivé a absurdné".
Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter vedenie TV Dožď informovalo, že stanica prestane vysielať v káblovej televízii, ale zostane pôsobiť na platforme YouTube.
"Pokračujeme v práci a všetky obvinenia voči nám považujeme za nespravodlivé a absurdné," uviedla televízia Dožď po tom, ako bola lotyšskými úradmi obvinená z toho, že okrem iných údajných porušení pravidiel vo vysielaní ukázala anektovaný ukrajinský polostrov Krym ako súčasť Ruska.
Lotyšská rada pre elektronické masmédiá (NEPLP) v utorok oznámila, že televízii Dožď odobrala licenciu na vysielanie na území Lotyšska. Šéf NEPLP Ivars Abolinš dodal, že TV Dožď "prestane vysielať 8. decembra", informuje TASR.
Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter Abolinš spresnil, že toto rozhodnutie bolo prijaté z dôvodu "ohrozenia národnej bezpečnosti a verejného poriadku" Lotyšska.
Rozhodnutie NEPLP medzičasom na svojom konte na sociálnej sieti Facebook kritizoval ruský opozičný politik Lev Šlosberg.
Napísal, že ide o reakciu "na požiadavku radikálnej časti lotyšskej spoločnosti, ktorá žiada úplnú derusifikáciu mediálneho a politického priestoru krajiny", pričom "na tejto vlne sa teraz drží parlamentná väčšina, a teda aj vláda v Lotyšsku".
Šlosberg pripomenul, že TV Dožď sledovali aj Rusi žijúci v Lotyšsku a umožnilo im to uchovať si svoj jazyk a kultúru. Za najdôležitejšie Šlosberg - okrem iného - označil to, že Dožď "ukázal, že existujú aj iní Rusi, ktorí nepodporujú oficiálnu politiku Ruska".
Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Podobne dopadli všetky významnejšie nezávislé médiá v Rusku: buď svoju činnosť sami pozastavili, alebo im to nariadili tamojšie úrady. Medzičasom bola TV Dožď v Rusku zaradená na zoznam tzv. zahraničných agentov.
Stanica Dožď obnovila svoje vysielanie 18. júla zo štúdií v Rige. V decembri však lotyšské úrady vzniesli voči TV Dožď niekoľko výhrad, pričom jej udelili aj pokutu 10.000 eur.

Dmitrij Peskov - Najnovšie články

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok označil kauzu s ruskou televíziou Dožď, ktorej lotyšské úrady odobrali vysielaciu licenciu, za "príklad ilúzií o slobode slova na Západe". Informovala o tom britská stanica BBC.
Odobratie vysielacej licencie oznámila v utorok Lotyšská rada pre elektronické masmédiá (NEPLP).
Podľa jej šéfa Ivarsa Abolinša by Dožď mal prestať vysielať 8. decembra. V statuse na Twitteri Abolinš dodal, že NEPLP sa takto rozhodla z dôvodu "ohrozenia národnej bezpečnosti a verejného poriadku" Lotyšska.
Peskov na margo tejto situácie pred novinármi v Moskve vyhlásil: "Stále sa niekomu zdá, že niekde inde je lepšie ako doma,...že inde sloboda je, ale doma je nesloboda. Tak toto je jeden z najjasnejších príkladov, ktorý dokazuje, že takéto ilúzie sú omylom."
Paralelu medzi konaním lotyšských úradov a obviňovaním z nátlaku na médiá, ktoré boli vznášané na adresu Ruska, našla aj oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.
"Nič nové ani netreba vymýšľať, stačí do ich nedávnych vyhlásení namiesto slova Rusko vložiť slovo Lotyšsko," napísala Zacharovová, pričom svoj status doplnila o citácie z vyhlásení amerických a európskych predstaviteľov.
Podľa generálnej riaditeľky exilovej TV Dožď Nataľje Sindejevovej v dôsledku rozhodnutia lotyšských úradov príde TV kanál o peniaze z vysielania v káblových sieťach – ide asi o 20 percent jeho príjmov.
Britská stanica BBC informovala, že Sindejevová sa pre ruský spravodajský web Meduza vyjadrila, že na tento krok lotyšských úradov nebola pripravená. "Bola som si istá, že to (lotyšské úrady) neurobia," vysvetlila.
Vo svojom statuse na sociálnej sieti Twitter vedenie TV Dožď už pred tým informovalo, že stanica prestane vysielať v káblovej televízii, ale zostane pôsobiť na platforme YouTube.
V komentári pre spravodajský web RBK Sindejevová uviedla, že kanál TV Dožď sa pokúsi získať licenciu v inej krajine.
Televízia Dožď ukončila svoje aktivity a vysielanie v Rusku krátko po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Podobne dopadli všetky významnejšie nezávislé médiá v Rusku: buď svoju činnosť sami pozastavili, alebo im to nariadili tamojšie úrady. Medzičasom bola TV Dožď v Rusku zaradená na zoznam tzv. zahraničných agentov.


Izraelská armáda mala zastreliť známu reportérku Al-Džazíry - Svet - Správy  - Pravda


Panarabská spravodajská televízia al-Džazíra sa v utorok obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu s podaním proti izraelským obranným zložkám v kauze násilnej smrti svojej reportérky Šírín abú Aklaovej.
Spravodajský web i24Nwes, monitorovaný agentúrou TASR, vysvetlil, že právny tím al-Džazíry počas šiestich mesiacov, ktoré uplynuli od tragédie, "vykonal úplné a podrobné vyšetrovanie prípadu a objavil nové dôkazy založené na výpovediach očitých svedkov, preskúmaní niekoľkých videozáznamov a forenzných dôkazov".
Na základe týchto nových dôkazov sú právnici presvedčení, že za smrť reportérky - Američanky palestínskeho pôvodu - by mali niesť zodpovednosť izraelskí vojaci. Podľa katarskej televízie je "tvrdenie izraelských orgánov, že Šírín bola zabitá omylom pri prestrelke, ničím nepodložené".
Závery izraelských vyšetrovateľov, že neexistuje žiadne podozrenie zo spáchania trestného činu, je úplne spochybnené dôkazmi poskytnutými prokuratúre ICC, uvádza vo svojom vyhlásení al-Džazíra.
Katarská televízia tvrdí, že "nové dôkazy" dokazujú, že Šírín abú Aklaová bola obeťou "úmyselnej vraždy", ktorej cieľom v konečnom dôsledku bolo umlčať al-Džazíru.
Šírín abú Aklaová prišla o život 11. mája, keď ako novinárka monitorovala zásah izraelskej armády v meste Džanín na okupovanom západnom brehu rieky Jordán.
Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že izraelské vedenie vie o podaní al-Džazíry na ICC. Uviedol však, že záležitosť nebude komentovať.
Izraelský premiér Jair Lapid sa vyjadril: "Nikto nebude vojakov izraelských obranných síl vypočúvať a nikto nám nebude dávať lekcie o morálke, a už vôbec nie al-Džazíra".
AFP pripomenula, že ICC nie je povinný rozhodovať o kauzách, ktorú mu predložili jednotlivci alebo skupiny.



Fars News Agency - Wikipedia

Iránske úrady zadržali zástupcu šéfredaktora tamojšej tlačovej agentúry Fars len týždeň po tom, čo sa táto inštitúcia stala terčom kyberútoku. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na utorňajšie správy iránskych štátnych médií.
"Zástupca riaditeľa agentúry Fars Abbás Darviš Tavangar bol zatknutý za šírenie nepravdivých správ," uviedla štátna stanica IRIB bez ďalších podrobností. Dodala, že vo väzbe zostane až do ukončenia vyšetrovania.
Vo vyhlásení, ktoré polooficiálna agentúra FARS uverejnila v aplikácii Telegram, sa uvádza, že jej "činnosť bola 26. novembra prerušená z dôvodu hackerského útoku". K zodpovednosti za útok sa neskôr prihlásila málo známa skupina Black Reward, ktorá tvrdí, že sa jej podarilo získať prístup k desiatkam dôverných dokumentov.
K zadržaniu predstaviteľa agentúry Fars došlo počas pokračujúcej vlny protivládnych protestov, ktoré prebiehajú po celom Iráne od septembrovej smrti Mahsy Amíníovej. Táto 22-ročná Kurdka zomrela vo väzení po tom, čo je zatkla iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania.
Iránska generálna prokuratúra v nedeľu oznámila, že rozpúšťa tamojšiu mravnostnú políciu. Podľa pozorovateľov však išlo zrejme len o pokus upokojiť demonštrantov pred tohtotýždňovou novou vlnou protestov.

                                    

Copyright  © TASR 2022