9. 12. 2022

Pri výkone svojej práce tento rok vo svete zabili 67 novinárov


Pri výkone svojej práce tento rok
 IFJ urges media to report responsibly on Coronavirus crisis | baj.by
 
 vo svete zabili 67 novinárov


V roku 2022 pri výkone práce vo svete zabili 67 novinárov a ďalších pracovníkov médií. V porovnaní s predošlým rokom je to nárast o 30 percent, informuje vo svojej novej správe Medzinárodná federácia novinárov (IFJ). K nárastu počtu zabitých novinárov prispela ruská vojna na Ukrajine, chaos na Haiti a rastúce násilie zo strany zločineckých skupín v Mexiku, ktoré je teraz považované za najnebezpečnejšiu krajinu pre novinárov mimo vojnovú zónu.

Na Ukrajine počas pokrývania vojny zomrelo tento rok 12 zamestnancov médií, čo je najviac zo všetkých krajín, uvádza IFJ. Väčšina obetí boli Ukrajinci, no o život tam prišli aj cudzinci.

Podľa IFJ je v súčasnosti pre svoju prácu vo väzení 375 novinárov, čo je o desať viac ako vlani. Najviac uväznených novinárov je v Číne, Mjanmarsku a Turecku.

Organizácia sídliaca v Bruseli vyzvala vlády, aby podnikli viac konkrétnych krokov na ochranu novinárov a slobodnej žurnalistiky. „Neschopnosť konať len povzbudí tých, ktorí sa snažia potlačiť voľný tok informácií a podkope schopnosť ľudí brať svojich vodcov na zodpovednosť, vrátane zabezpečenia toho, aby tí, ktorí majú moc a vplyv, nestáli v ceste otvorenej a inkluzívnej spoločnosti,“ uviedol vo vyhlásení generálny tajomník IFJ Anthony Bellanger.

Zdroj: SITA