5. 12. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Elon Musk on Twitter: "I am not expressing an opinion, but did promise to  conduct this poll. Should Assange and Snowden be pardoned?" / Twitter
Podnikateľ a majiteľ Twitteru Elon Musk spustil v nedeľu na tejto sociálnej sieti prieskum verejnej mienky, v ktorom sa môžu používatelia vyjadriť, či by mala byť udelená milosť Julianovi Assangeovi a Edwardovi Snowdenovi. TASR o tom informuje na základe Muskovho tvítu.
"Nevyjadrujem názor, no sľúbil som, že uskutočním prieskum," napísal Musk. "Mali by byť Assange a Snowden omilostení?" dodal. Pod túto otázku umiestnil tlačidlá "áno" a "nie", prostredníctvom ktorých môžu používatelia vyjadriť svoj názor.
Zakladateľa WikiLeaks Assangea obviňujú americké orgány zo špionáže a ohrozenia života jednotlivcov v súvislosti so zverejnením tajných informácií z prostredia americkej armády a diplomacie. Úrady v súčasnosti rozhodujú o jeho vydaní z Británie na trestné stíhanie do USA.
Päť popredných západných denníkov v pondelok (28. novembra) spoločne vyzvalo Spojené štáty, aby upustili od stíhania Assangea. Ide o denníky The Guardian, Le Monde, The New York Times, El País a Der Spiegel.
Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden v roku 2013 zverejnil kópie tajných amerických dokumentov a odhalil sledovacie operácie, ktoré vykonával americký Úrad pre národnú bezpečnosť (NSA).
V USA ho pre to obvinili zo špionáže a krádeže vládneho majetku. Snowden sa pred vydaním do USA ukrýva od roku 2013 v Rusku, kde získal azyl. V septembri tohto roka mu úrady udelili ruské občianstvo.

                                

Copyright  © TASR 2022

 

Dožď – Wikipédia

Lotyšská štátna bezpečnostná služba vyšetruje vyjadrenia nezávislej ruskej televízie Dožď pre podozrenia, že pomáha proruským silám vo vojne na Ukrajine. Služba, na ktorú sa odvoláva spravodajský portál Sky News, uviedla, že jeden z moderátorov spravodajstva televízie Dožď vyjadril nádej, že stanica už pomohla poskytnúť mnohým ruským vojakom základné vybavenie. To podľa jej stanoviska vyvolalo podozrenie, že „televízia poskytuje pomoc vojakom ruských okupačných síl“.
„Žiadne poskytnutie podpory agresorovi Rusku nie je ospravedlniteľné,“ uviedla bezpečnostná služba s tým, že každý, kto pomáha ruským silám, podlieha trestnej zodpovednosti.
Televízia vysiela z Lotyšska a ďalších miest po tom, čo ju ruské úrady prinútili zatvoriť moskovské štúdio za úmyselné šírenie „falošných“ informácií o ruských vojakoch na Ukrajine. Lotyšská bezpečnostná služba opakovane varuje politikov pred výzvami, ktoré „vychádzajú z takzvaných nezávislých médií Ruska presúvajúcich svoju činnosť do Lotyšska“, pretože predstavujú spravodajské riziká.

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.