29. 5. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Twitter (@Twitter) / Twitter


Twitter sa rozhodol odstúpiť od európskeho Kódexu postupov v oblasti dezinformácií, ktorý je dobrovoľnou dohodou združujúcou najväčšie sociálne siete. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton však podotkol, že svoje povinnosti musí Twitter dodržiavať aj naďalej. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Kódex postupov v oblasti dezinformácií Európska únia predstavila v roku 2018 a aktualizovala vlani. Podpísalo ho viac ako 30 signatárov vrátane technologických gigantov, akými sú Google, Meta, Twitter, Microsoft a TikTok. Okrem nich sa k tejto dobrovoľnej dohode zaviazali aj menšie spoločnosti, poskytovatelia reklamných služieb, overovatelia faktov či mimovládne organizácie.
Kódex zostavili samotní signatári a obsahuje viac ako 30 záväzkov, ako napríklad lepšiu spoluprácu s overovateľmi faktov a obmedzenie propagácie subjektov šíriacich dezinformácie.
"Utiecť síce môžete, ale neschováte sa. Okrem dobrovoľných záväzkov bude boj proti dezinformáciám právne záväzný od 25. augusta v rámci Zákona o digitálnych službách (DSA)," napísal eurokomisár Breton. Upozornil tiež, že dodržiavanie zákona sa bude prísne presadzovať.
Agentúra AFP pripomína, že odkedy sociálnu sieť Twitter kúpil vlani miliardár Elon Musk, uvoľnili sa na nej pravidlá kontrolovania problematického obsahu, čo umožnilo propagátorom dezinformácii šíriť na Twitteri nepravdivé údaje.
 

Copyright  © TASR 2023

                  Štandard — Demonštranti v Belehrade obkľúčili budovu štátnej televízie

Davy protivládnych demonštrantov v sobotu obkľúčili budovu srbskej štátnej televízie v centre Belehradu. Zdôraznili tak ich požiadavku, aby prezident Aleksandar Vučić zmiernil svoj vplyv na hlavné médiá a dal priestor aj alternatívnym hlasom.
Desiatky tisíc podporovateľov opozície sa zišli v Belehrade deň po tom, čo sa tam uskutočnilo podobne veľké zhromaždenie prezidentových stúpencov, z ktorých väčšinu tam priviezli autobusmi z iných častí Srbska či dokonca zo zahraničia. Pred budovou televízie RTS ľudia pískali na píšťalky a hlasne vyjadrovali svoj nesúhlas. Demonštranti poukazujú na to, že podľa zákonov by mala byť štátna televízia ako verejnoprávna inštitúcia nezaujatá, pričom je otvorene provládna.
Po oficiálnom konci demonštrácie sa skupiny ľudí zhromaždili pri parlamentnej budove a štátnej televízii, pričom tvrdili, že sa chcú silou dostať do budov. Organizátori protestu im zabránili vo vstupe s tým, že ich úrady infiltrovali, aby demonštrantov vykreslili ako násilníkov. Protivládna demonštrácia bola už štvrtá od masových strelieb zo začiatku mája, ktoré zanechali 18 mŕtvych.</p>
Zdá sa, že opozíciou vedené demonštrácie v Srbsku sa formujú do najväčšej revolty proti Vučićovej autokratickej vláde počas jeho viac ako 10 rokov pri moci, konštatuje agentúra AP. Demonštranti požadujú jeho odstúpenie, ako aj rezignácie ďalších popredných predstaviteľov a odobratie licencií provládnym médiám, ktoré vysielajú násilný obsah a sú hostiteľmi kriminálnikov a vojnových zločincov. Vučić obvinil opozíciu z toho, že zneužíva tragédie pre politické účely. Opozičné strany sa zaviazali pokračovať v demonštráciách, kým nebudú splnené ich požiadavky.

                         Białoruś. Rozprawa apelacyjna w procesie działacza polskiej mniejszości Andrzeja  Poczobuta, skazanego na osiem lat więzienia - TVN24

Bieloruský najvyšší súd v piatok potvrdil osemročné väzenie pre novinára a prominentného príslušníka početnej poľskej menšiny v krajine Andrzeja Poczobuta. Rozhodnutie je považované za súčasť rozsiahlych zásahov vlády proti predstaviteľom opozície, aktivistom za ľudské práva a nezávislým reportérom.

Súd zamietol odvolanie 50-ročného reportéra denníka Gazeta Wyborcza a odmietol všetky argumenty obhajoby. Vo februári ho v neverejnom procese v meste Hrodna uznali za vinného z poškodzovania bieloruskej národnej bezpečnosti a „podnecovania nezhôd“.

Poczobuta, ktorý písal pre vplyvné poľské noviny Gazeta Wyborcza, zadržali ešte v marci 2021. Vo veľkej miere sa venoval protestom, ktoré v roku 2020 zasiahli Bielorusko po prezidentských voľbách. V nich podľa oficiálnych výsledkov triumfoval Alexander Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, no opozícia a západné krajiny všeobecne považujú tieto voľby za zmanipulované.

Obžaloba proti Poczobutovi sa odvolávala na jeho spravodajstvo o protestoch a jeho vyhlásenia na obranu etnických Poliakov v Bielorusku s odkazom na sovietsku inváziu do Poľska v roku 1939, ktorú označil ako akt „agresie“.
Bieloruské združenie novinárov uviedlo, že Poczobutovo odvolanie posudzovali za zatvorenými dverami a bez vysvetlenia. Novinár je v súčasnosti vo väznici č. 1 v Hrodne a teraz ho prevezú do trestaneckej kolónie.
Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok prisľúbilo, že bude naďalej vyzývať na prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku. „Potvrdenie rozsudku osem rokov väzenia pre Andrzeja Poczobuta jasne poukazuje na zlú vôľu bieloruských orgánov voči predstaviteľom národnostnej menšiny v Bielorusku,“ uviedol rezort na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.