1. 6. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Broadcaster killed in Mindoro, 3rd under Marcos admin





Filipínskeho rozhlasového moderátora Cresenciana Bunduquina zastrelili v stredu pred jeho domom v meste Calapan neznámi ozbrojenci na motorke. Informovala o tom miestna polícia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Bunduquinov syn jedného z útočníkov pri úteku z miesta činu zrazil autom, v dôsledku čoho ozbrojenec zomrel.
"Ďalšiemu podozrivému sa podarilo utiecť. V súčasnosti stále prebieha pátranie," povedal policajný veliteľ Samuel Delorino.
Agentúra AFP pripomína, že 50-ročný Bunduquin, moderátor rádia 101.7 DWXR, je už tretím novinárom, ktorého zavraždili od vlaňajšieho júla, keď funkciu hlavy štátu na Filipínach prevzal Ferdinand Marcos mladší. Posledná vražda sa odohrala pred menej ako rokom, keď rozhlasového hlásateľa Percivala Mabasu zastrelili vo filipínskom hlavnom meste Manila počas cesty do práce.


                         Mantovano, il nuovo sottosegretario alla presidenza del Consiglio è contro  l'aborto | Wired Italia

Tajomník talianskej premiérky Giorgie Meloniovej v stredu poprel obvinenia, že povolil odpočúvanie novinárov a politikov. Vyjadril sa tak v reakcii na vydanie knihy dvoch žurnalistov, ktorá hovorí o zákulisných mocenských hrách a dohodách v rámci vládneho kabinetu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
"Odkedy sa vláda ujala úradu, nikdy som neschválil... žiadnu formu odpočúvania politikov či novinárov," uviedol vo vyhlásení Alfredo Mantovano, ktorý je blízkym spolupracovníkom krajne pravicovej talianskej premiérky.
Novinári Luigi Bisignani a Paolo Madron v publikácii s názvom "I potenti al tempo di Giorgia" (Mocní v Georgiiných časoch) píšu, že Meloniová bola zjavne predtým, než nastúpila do funkcie, informovaná, že vyše 400 osôb je odpočúvaných, napísali noviny La Repubblica.
Bývalý premiér Matteo Renzi v utorok povedal, že v uvedenej knihe sa hovorí o "preventívnom odpočúvaní", ktoré môžu vykonávať tajné služby, avšak len v prípade, že je v ohrození bezpečnosť štátu. Tajomníka vlády preto vyzval, aby "jednoznačne odmietol", že dochádzalo k odpočúvanie poslancov a spravodajcov.
Mantovano uviedol, že o tom, či sa v tejto veci začne vyšetrovanie, rozhodne prokuratúra. Dodal, že je pripravený poskytnúť "akékoľvek užitočné informácie" parlamentnému výboru pre bezpečnosť republiky (COPASIR), ktorý dohliada na spravodajské služby.

 

Copyright  © TASR 2023