26. 7. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

A timeline of Elon Musk's tumultuous Twitter acquisition - ABC News



Miliardár Elon Musk prezradil, prečo zmenil názov Twitteru na X. V kontexte zmien, ktoré na tejto sociálnej sieti plánuje, už starý názov podľa neho nedáva zmysel. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky stanice Sky News.
Názov Twitter dával podľa Muska zmysel, keď mohli používatelia zverejňovať správy s dĺžkou maximálne 140 znakov. Označil to za podobné pípaniu vtákov. Slovo tweet v preklade znamená "pípať" či "čvikotať". "Teraz však môžete zverejniť takmer čokoľvek, vrátane niekoľkých hodín videozáznamu," uviedol.
Spoločnosť v najbližších mesiacoch podľa jeho slov plánuje rozšíriť možnosti v oblasti komunikácie i schopnosť spravovať prostredníctvom tejto sociálnej siete finančné transakcie. "V tomto kontexte názov Twitter nedáva zmysel, preto sa musíme s vtáčikom rozlúčiť".
Musk nové logo sociálnej siete Twitter predstavil v pondelok. Miliardár a podnikateľ už predtým plánoval pretvoriť Twitter na platformu z názvom X s rozsiahlymi funkciami. Inšpiráciou mala byť čínska aplikácia WeChat.
Elon Musk sa stal majiteľom Twitteru vlani v októbri, keď ho kúpil za približne 44 miliárd dolárov. Táto sociálna sieť odvtedy prešla niekoľkými zmenami a zaznamenala viacero ťažkostí. Musk po príchode prepustil mnoho zamestnancov Twitteru vrátane takzvaných moderátorov obsahu, ktorí odstraňovali nenávistné prejavy.

                  Spotify Technology S.A. to Host Investor Day 2022 - Inergency

Švédska firma Spotify Technology, ktorá prevádzkuje populárnu hudobnú aplikáciu, získala v 2. kvartáli viac nových užívateľov, ako jej predpovedali analytici. Ale jej tržby zaostali za odhadmi a vykázala tiež väčšiu stratu, ako sa očakávalo. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a Bloomberg.
Spoločnosť Spotify vykázala za tri mesiace do konca júna 2023 čistú stratu 302 miliónov eur alebo 1,55 eura na akciu, čo je viac než strata 125 miliónov eur alebo 85 centov/akcia v predchádzajúcom roku. Analytici jej predpovedali v 2. štvrťroku 2023 stratu 66 centov na akciu.
Tržby spoločnosti dosiahli 3,18 miliardy eur, zatiaľ čo analytici počítali s tržbami 3,21 miliardy eur.
Počet mesačných aktívnych užívateľov v sledovanom období vzrástol o 27 % na 551 miliónov osôb a prekonal odhady na úrovni 530 miliónov. Čistý prírastok 36 miliónov užívateľov predstavovali najväčší štvrťročný čistý prírastok v histórii Spotify.
Počet prémiových odberateľov, ktorí tvoria väčšinu príjmov spoločnosti, prekonal tiež očakávania trhu na úrovni 217 miliónov, keďže medziročne stúpol o 17 % na 220 miliónov.
Spotify predpovedá, že počet poslucháčov dosiahne v tomto 3. štvrťroku 572 miliónov.
Po minuloročnom pláne získať miliardu užívateľov do roku 2030 a dosiahnuť ročný príjem 100 miliárd USD (90,12 miliardy eur), Spotify rýchlo rastie, ale jeho nákladná expanzia do podcastov a audiokníh zasiahla marže.
"Ak máme rast používateľov, rast výnosov nakoniec príde," uviedla spoločnosť.
Spotify v pondelok (24. 7.) zvýšila ceny za svoje prémiové služby v niekoľkých krajinách, ale očakáva, že to bude mať minimálny vplyv na príjmy v tomto 3. štvrťroku. Finančný riaditeľ Paul Vogel uviedol, že zvýšenie začne platiť od septembra s ohľadom na fakturačné cykly.
Spotify očakáva, že tento kvartál dosiahne počet prémiových predplatiteľov 224 miliónov a tržby 3,3 miliardy eur. Analytici predpovedajú 222,4 milióna prémiových predplatiteľov a tržby 3,4 miliardy eur.

                        Televízia Dožď nebude dostupná ani v Litve - Správy RTVS

Ruská generálna prokuratúra vyhlásila lotyšskú a holandskú pobočku nezávislej ruskej televízie TV Dožď za nežiaducu na území Ruskej federácie. Informovala o tom v utorok britská stanica BBC, ktorá dodala, že TV Dožď má od roku 2021 v Rusku aj status tzv. zahraničného agenta.
V reakcii na najnovšie rozhodnutie ruskej prokuratúry TV Dožď zastavila prijímanie finančných darov z Ruska, zrušila existujúce predplatné od Rusov a vyzvala obyvateľov Ruska, aby na svojich profiloch na sociálnych sieťach nezdieľali odkazy na materiály TV Dožď, pretože "je to teraz nebezpečné".
Na margo rozhodnutia ruských úradov novinár TV Dožď Andrej Zacharov podotkol, že ide o situáciu, ktoré je "nešťastím pre každé médium, ale pre televízny kanál obzvlášť."
Objasnil, že kým textové vydanie môže nezverejniť mená svojich respondentov a neubudne tým z kvality spravodajstva, televízny kanál svojich hostí v štúdiu nepredstaviť nemôže.
V praxi to podľa Zacharova znamená, že TV Dožď zrejme príde o možnosť pozvať do vysielania alebo reportáží expertov či bežných ľudí, ktorí sú buď v Rusku, alebo sa s ním nechcú úplne prerušiť väzby.
V marci roku 2022, krátko po začiatku invázie ruskej armády na Ukrajinu, väčšina novinárov TV Dožď emigrovala z Ruska a začala vysielať v Lotyšsku, ale tamojšia licencia im bola po nejakom čase odobraná pre porušenie zákona. Redakcia sa následne presťahovala do Amsterdamu.
Ruská generálna prokuratúra pri vyhlásení Dožďa za nežiaducu organizáciu obvinila tento televízny kanál aj z toho, že na jeho práci sa podieľajú jeho zamestnanci, ktorých ruské ministerstvo spravodlivosti predtým vyhlásilo za tzv. zahraničných agentov, ako napr. Tichon Dziadko, Jekaterina Kotrikadzeová, Vladimir Romenskij, ktorý už z Dožďa odišiel, či Anna Mongajtová a ďalší.
Generálna prokuratúra tiež tvrdí, že Dožď distribuuje materiály "extrémistických organizácií" - nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) založenej väzneným opozičným politikom Alexejom Navaľným, či jeho štábov založených v ruských regiónoch.
TV Dožď podľa Moskvy spolupracuje aj s tzv. zahraničnými agentmi ako spravodajský web Meduza či Rádio Sloboda. Zverejňuje tiež informačné materiály organizácií vyhlásených v Rusku za nežiaduce, čím údajne "diskredituje štátne orgány Ruskej federácie" a orgány činné v trestnom konaní a šíri aj "nepresné informácie" o vojne Ruska proti Ukrajine.
Koncom júna bol za nežiaducu organizáciu v Rusku vyhlásený aj denník Novaja gazeta Europe, ktorá po vypuknutí vojny na Ukrajine začala publikovať mimo Ruska.
K ďalším nezávislým médiám na zozname nežiadúcich organizácií patria weby Važnyje istorii, Bellingcat a The Insider, dodala BBC.

Copyright  © TASR 2023

 




Rozhodnutie miliardára Elona Muska premenovať spoločnosť Twitter na X môže byť právne komplikované. Právo na duševné vlastníctvo písmena X majú aj iné firmy, vrátane Microsoftu alebo spoločnosti Meta Platforms. X sa široko používa a cituje v ochranných známkach, takže firma môže byť v budúcnosti nútená svoje logo brániť na súde, uviedla agentúra Reuters.
"Existuje stopercentná pravdepodobnosť, že Twitter kvôli tomu niekto zažaluje," povedal právnik špecializujúci sa na ochranné známky Josh Gerben. Uviedol, že napočítal takmer 900 aktívnych registrácií ochranných známok v Spojených štátoch, ktoré už pokrývajú písmeno X v celom rade odvetví.
Musk, ktorý Twitter kúpil vlani v októbri zhruba za 44 miliárd dolárov, v pondelok premenoval túto sociálnu sieť na X. Ukázal tiež nové logo, ktoré tvorí práve písmeno X v čiernobielom prevedení.
Ochranné známky chránia veci, ako sú názvy značiek, logá a slogany, ktoré identifikujú zdroje tovaru. Ich majitelia sa môžu dovolávať ochrany pri porušení práv, ak by iná značka uviedla spotrebiteľa do omylu. Opravné prostriedky siahajú od peňažných škôd až po rozhodnutie používania značky zablokovať.
Microsoft od roku 2003 vlastní ochrannú známku X súvisiacu s komunikáciou o jeho videohernom systéme Xbox. Meta Platforms, ktorá začiatkom tohto mesiaca spustila sociálnu sieť Threads, nového rivala Twitteru, vlastní federálnu ochrannú známku registrovanú v roku 2019. Tá sa vzťahuje na modrobiele písmeno X pre oblasti softvéru či sociálnych médií.
S problémami v oblasti duševného vlastníctva sa stretáva aj samotná Meta, keď začala používať tento názov namiesto názvu Facebook. Čelí žalobám o ochrannej známky, ktoré vlani podala investičná spoločnosť Metacapital a spoločnosť MetaX pre virtuálnu realitu. Ďalší spor urovnala kvôli svojmu novému logu symbolizujúcemu nekonečno.
"Vzhľadom na obtiažnosť ochrany jediného písmena, obzvlášť komerčne obľúbeného ako X, bude ochrana Twitteru pravdepodobne obmedzená na grafiku veľmi podobnú ich logu X," povedal agentúre Reuters právny zástupca pre ochranné známky v právnickej firme Loeb & Loeb Douglas Masters. "Logo nie je príliš výrazné, takže ochrana bude veľmi zúžená," dodal.
O tom, že Meta vlastní ochrannú známku na písmeno X, napísal už skôr server Insider. Právnik Ed Timberlake na twitteri uviedol, že jednu takú ochrannú známku má aj Microsoft.
Meta a Microsoft pravdepodobne nepodajú žalobu, pokiaľ sa nebudú cítiť v ohrození, že značka Twitter, respektíve X, zasahuje do hodnoty značky, ktorú si vybudovali, povedal Gerben. 

                       Netflix Slovensko – dívejte se na TV pořady online, dívejte se na filmy  online
 

Platforme Netflix v druhom štvrťroku pribudlo výrazne viac predplatiteľov, než sa očakávalo. Spoločnosť uviedla, že od apríla do konca júna získala 5,9 milióna nových abonentov, zatiaľ čo analytici predpovedali nárast o 1,9 milióna používateľov, píše agentúra Reuters. Príjmy spoločnosti však mierne zaostali za očakávaním.
Streamovacia platforma v uplynulých mesiacoch urobila niekoľko krokov, ktoré mohli viesť k rastu počtu predplatiteľov. Na konci minulého roka začala ponúkať lacnejšie predplatné s reklamou a v máji zaviedla opatrenia proti zdieľaniu prístupových hesiel medzi užívateľmi. To podľa agentúry AP využívalo až 100 miliónov užívateľov, aby mali bezplatný prístup k obsahom ponúkaným na platforme. Podľa nových pravidiel musí mať teraz svoj účet, a predplatiteľ, ktorý zdieľa heslá, za to platí príplatok.
Príjmy spoločnosti v druhom štvrťroku medziročne mierne vzrástli na 8,2 miliardy dolárov, čo je o zhruba 100 miliónov menej, než očakávali analytici. V treťom štvrťroku spoločnosť očakáva príjmy v hodnote 8,5 miliardy dolárov, analytici potom ešte o 200 miliónov viac.
Na konci júna mal Netflix po celom svete 238 miliónov predplatiteľov.
Platforma v druhom kvartáli tiež medziročne zvýšila svoj čistý zisk, ktorý predstavoval zhruba 1,5 miliardy dolárov.
Nad výsledkami Netflixu a ďalších filmových producentov v nasledujúcich štvrťrokoch však panuje neistota kvôli štrajku hercov a producentov v Hollywoode. Tá by mohla výrazne obmedziť produkciu nového obsahu a teda aj príťažlivosť týchto služieb pre súčasných a nových abonentov.

 

Copyright  © ČTK 2023