28. 7. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Roberto Saviano fuori dalla Rai: programma cancellato dopo parole su Salvini




Talianska verejnoprávna televízia Rai rozhodla o zrušení programu o mafii spisovateľa a novinára Roberta Saviana. Ten tvrdí, že Rai prijala toto rozhodnutie pod vplyvom talianskej pravicovej vlády, keďže Saviano v minulosti kritizoval viacerých jej ministrov. TASR správu prevzala z agentúry ANSA a denníka The Guardian.
Saviano napísal knihu Gomora venovanú problematike mafie, v dôsledku čoho musí už 17 rokov žiť pod policajnou ochranou.
Najnovšie pre Rai nakrútil už štyri epizódy relácie Insider: Tvárou v tvár zločinu, ktorá sa podľa plánu mala začať vysielať v novembri tohto roku.
Nový riaditeľ televízie Rai Roberto Sergio, ktorého na tento post dosadila súčasná vláda, však vyhlásil, že plánovanú reláciu ruší.
Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo Saviano opísal talianskeho vicepremiéra Mattea Salviniho ako "ministra podsvetia". Novinár už Salviniho podobne označil i v minulosti, za čo ho vicepremiér zažaloval za poškodenie dobrého mena.
Riaditeľ Rai však pre denník Il Messaggero povedal, že rozhodnutie zrušiť Savianovu reláciu prijala televízia vo vlastnej réžii bez akýchkoľvek politických tlakov.
Saviano naopak vyjadril presvedčenie, že zrušenie jeho programu je znakom "úpadku slobody prejavu v Taliansku". Dodal, že ak "niekto kritizuje ministrov, zrušia mu televízny program, aj keď je to program zameraný proti mafii".
"Európa sa musí mať na pozore pred tým, čo sa deje v Taliansku, lebo by k tomu mohlo dôjsť aj v iných európskych štátoch," varoval Saviano. Vo svojom novom programe chcel okrem iného analyzovať smrť kňaza Giuseppeho Dianu, ktorého v roku 1994 zavraždila neapolská Camorra, ako aj prenasledovanie ďalších osôb a novinárov zo strany organizovaného zločinu.

                        Kevin Spacey si vypočul rozsudok, je nevinný - Správy RTVS

Porota londýnskeho súdu uznala v stredu za nevinného amerického herca Kevina Spaceyho v prípade sexuálneho obťažovania štyroch mužov, píše TASR podľa správy agentúry AFP. Štvorica mužov vinila Spaceyho z deviatich sexuálnych deliktov, ktoré mal spáchať v Británii v rokoch 2001 až 2013.
Proces so Spaceym v Británii trval približne štyri týždne, pričom v hercov prospech v rámci neho vypovedal minulý týždeň britský popový spevák a skladateľ Elton John. Porota sa o verdikte začala radiť v pondelok a dospela k nemu po vyše 12 hodinovej porade.
Spacey, ktorý v stredu oslavuje 64. narodeniny, vinu vo všetkých deviatich prípadoch poprel. Sedem obvinení sa týkalo sexuálneho napadnutia, jedno pohlavného styku bez súhlasu a ďalšie sexuálneho obťažovania bez súhlasu, približuje AFP
Obžaloba označovala dvojnásobného držiteľa Oscara za "sexuálneho násilníka", ktorý sa vyžíval v tom, keď sa ostatní cítili nepríjemne. Samotný Spacey tieto tvrdenia odmietal ako nepravdivé.
Trojica mužov na súde tvrdila, že ich Spacey agresívne chytal za rozkrok. Štvrtý muž, začínajúci herec, zase povedal, že sa zobudil na to, ako na ňom Spacey vykonával orálny sexuálny akt. Zaspal alebo odpadol údajne po tom, ako prišiel do Spaceyho bytu na pivo. Všetci štyria muži taktiež tvrdili, že tieto fyzické kontakty boli nechcené.
Spaceyho úspešná herecká kariéra sa prakticky zastavila v roku 2017, po obvineniach z obťažovania zo strany amerického herca Anthonyho Rappa a následne mnohých ďalších mužov. Spacey všetky obvinenia poprel. Spoločnosť Netflix s ním však v reakcii na ne ukončila spoluprácu v politickom seriáli House of Cards (Domček z kariet).
Rapp tvrdil, že ho Spacey v roku 1986, keď mal len 14 rokov, sexuálne obťažoval počas večierku na Manhattane. Newyorský súd však napokon vlani v októbri jeho žalobu voči Spaceymu zamietol s tým, že v súčasnosti 51-ročný Rapp nebol schopný predmetné obvinenia dokázať.



Copyright  © TASR 2023

 

 




Dvanásť konzorcií spravodajských organizácií dostalo od EÚ celkovú podporu vo výške 14 miliónov EUR na cezhraničné projekty, ktoré majú posilniť spravodajstvo a spravodajské média v najbližších dvoch rokoch. Investigatívna žurnalistika, komunitné médiá, žurnalistika v posunkovej reči, podcasty a mládežnícka žurnalistika patria medzi témy projektov dvanástich víťazných konzorcií rozmiestnených po celej EÚ a ďalších krajinách zapojených do programu Kreatívna Európa. Aktivity financovaných projektov budú zahŕňať vývoj spoločných obchodných a redakčných štandardov, testovanie nových typov redakcií a nových formátov, školiace programy a cezhraničné produkcie. Príjemcovia projektov pracujú s úplnou redakčnou nezávislosťou. Slovenskí partneri sa podieľajú na cezhraničných projektoch Newaves (Collaborative Alliance for Radio Recovery and Boost of Community News Media in Low-density Territories) a TEFI (The Eastern Frontier Initiative).


Tieto projekty boli vybrané po druhej výzve na predkladanie návrhov na žurnalistické partnerstvá v rámci programu Kreatívna Európa v roku 2022. Každý rok sa v rámci tejto iniciatívy zverejňuje nová výzva na novinárske partnerstvá, ktorej cieľom je podporiť cezhraničnú spoluprácu medzi organizáciami spravodajských médií v celej Európe. Prvá z výziev z roku 2021, v hodnote 8 miliónov EUR, bola dokončená a vyústila do siedmich vybraných projektov. Tretia a posledná výzva na predkladanie návrhov na novinárske partnerstvá v hodnote 10 miliónov EUR bola zverejnená v decembri 2022 a v súčasnosti sa hodnotí, pričom sa očakáva, že vybrané projekty začnú v roku 2024.

Podrobnosti:

Viac informácií

EÚ podpora spravodajstva

                         2022 Emmys on NBC: Date, Nominees, How to Watch, Details | NBC Insider

Udeľovanie televíznych cien Emmy sa pre štrajk scenáristov a hercov zrejme presunie zo septembra na január. Rozhodla o tom stanica Fox, ktorá mala ceremoniál 18. septembra vysielať. Už predtým avizovala, že v prípravách šou nebude pokračovať, ak sa štrajk neskončí do konca júla.
Súbežný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov, ktorý ochromuje produkciu filmov a seriálov, je prvý od roku 1960. Začal sa 14. júla po tom, ako herecký odborový zväz SAG-AFTRA odhlasoval začatie protestu po kolapse rokovaní so združením producentov AMPTP.
Scenáristi v tom čase štrajkovali už niekoľko mesiacov. Pracovníci nespokojní s finančným ohodnotením a znepokojení rozmachom umelej inteligencie sa snažia nájsť kompromis so štúdiom a streamovacími službami.

 

Zdroj: ČTK