25. 7. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
AFP journalist injured near Bakhmut



Novinár francúzskej tlačovej agentúry AFP utrpel v pondelok zranenia pri útoku dronu, ku ktorému došlo v momente, keď nakrúcal videoreportáž na stanovišti ukrajinského delostrelectva v blízkosti východoukrajinského mesta Bachmut.
Ako informovala agentúra AFP, zraneným novinárom je 35-ročný Dylan Collins, ktorý pracuje pre agentúru AFP od roku 2018 a v súčasnosti je koordinátorom videoservisu AFP pre Libanon a Sýriu. Na Ukrajinu pravidelne cestuje od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka, pričom v prvých dňoch vojny bol v hlavnom meste Kyjev.
Pri pondelkovom dronovom útoku v zalesnenej oblasti neďaleko Bachmutu utrpel Collins viacero zranení spôsobených črepinami.
Novinára evakuovali do neďalekej nemocnice, ktorej lekári uviedli, že nie je v ohrození života. Collins je pri vedomí a komunikuje, dodala AFP.
Bachmut bol celé mesiace epicentrom urputných bojov a do rúk ruskej armády padol v máji. Od začiatku svojej protiofenzívy v júni ukrajinské jednotky pomaly postupujú na sever a juh Bachmutu v snahe obkľúčiť ruské sily a nakoniec mesto znovu dobyť. Útoky ukrajinskej armády pozdĺž okrajových častí Bachmutu však narážajú na tvrdú ruskú obranu a mínové polia, sumarizovala vo svojej správe AFP.
AFP pripomenula, že v máji bol pri raketovom útoku neďaleko Bachmutu smrteľne zranený 32-ročný videoreportér AFP Arman Soldin.

Copyright  © TASR 2023

 

Drone attack draws Moscow closer to Ukraine's front line

Viaceré ruské médiá dostali príkaz, aby neinformovali o pondelňajšom útoku dronov na ruskú metropolu Moskva. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruský nezávislý portál The Insider.
Museli sme všetko naliehavo zmeniť doslova 15 minút pred vysielaním - odstrániť všetky zábery s očitými svedkami a dôsledkami,“ uviedol pre The Insider nemenovaný zdroj z ruského mediálneho prostredia.

Mediálna skupina RBK mala najpodrobnejší príbeh o útoku na Moskvu. Odvysielala mnoho záberov, rozhovory s očitými svedkami, na mieste boli korešpondenti, ale ako tvrdí ďalší zdroj, to všetko museli stiahnuť z obehu.

V téme útokov bezpilotnými lietadlami pokračovali vo forme krátkych komentárov akurát ministerstvo obrany a starosta Moskvy Sergej Sobianin, ktorý prisľúbil pomoc zasiahnutým obyvateľom. Ruské úrady apelovali na regionálne kanály, aby túto tému nezdôrazňovali vo vysielaní.

The Insider podotkol, že ruské úrady zároveň zakázali vysielať zábery z útokov dronov predovšetkým na okupovaný ukrajinský polostrov Krym.>

Útok dronmi, ktorý v noci z nedele na pondelok zasiahol Moskvu, bol údajne špeciálnou operáciou hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany. Drony poškodili budovu vedľa ruského ministerstva obrany a nákupné centrum Leroy Merlin v centre Moskvy.



Ukrainian soldiers shelled at Donetsk training camp – DW – 07/22/2023

 
Kameraman nemeckej štátnej mediálnej spoločnosti Deutsche Welle Jevhen Šylko utrpel zranenia v meste Družkivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ako na Telegrame uviedla ukrajinská verzia Deutsche Welle, udialo sa tak vo chvíli, keď sa štáb dostal pod paľbu.

"Kameraman Deutsche Welle Jevhen Šylko bol zranený ruskou kazetovou muníciou v Družkivke v Doneckej oblasti, ktorá je 23 kilometrov od frontovej línie,“ uviedla televízia. Kameramana previezli do nemocnice a jeho stav je momentálne stabilizovaný.

Štáb sa dostal pod ruskú paľbu v sobotu popoludní pri natáčaní výcviku ukrajinskej armády na cvičisku. Počas útoku prišiel o život jeden ukrajinský vojak a niekoľko ďalších bolo ťažko zranených.

Na Ukrajine v sobotu prišiel o život i korešpondent prokremeľskej agentúry Ria Novosti Rostislav Žuravlev, ktorý sa predtým podieľal na obsadení Doneckej oblasti. Podľa propagandistov ho zasiahla kazetová munícia.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.