5. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ruský súd udelil pokutu 95-tisíc prevádzkovateľom zoznamky Tinder. Spoločnosť Match Group podľa neho opakovane neplnila povinnosti pri zhromažďovaní osobných údajov, keď dáta o ruských občanoch neuchovávala v databázach na území Ruska.
Za rovnaký prečin dostal Tinder od ruského súdu pokutu 20-tisíc eur už vlani v júli.
Zákon o osobných údajoch prikazuje ruským a zahraničným spoločnostiam povinnosť uchovávať osobné údaje občanov Ruska len na území Ruskej federácie. Na zoznam sietí, od ktorých požadujú informácie o osobných údajoch užívateľov, ruské úrady zaradili Tinder v roku 2019.
Tinder má podľa uvedeného nariadenia povinnosť uchovávať všetky údaje o užívateľoch, ale aj ich správy, zvukové nahrávky či videonahrávky na serveroch vnútri Ruska po minimálne šesť mesiacov. A napríklad ruská tajná služba FSB môže požiadať o ich odovzdanie.





Česká televízia bude mať od októbra novú divíziu digitálnych služieb, ktorá bude okrem iného zahŕňať platformu iVysílání, ktorá sa má ďalej rozširovať. Povedie ju doterajší riaditeľ vývoja programu a nových médií Ján Maxa. Je jedným z nových šéfov divízií ČT, ktoré si priviedol nastupujúci generálny riaditeľ Ján Souček. Ten od októbra nahradí Petra Dvořáka. Súček zmeny predstavil na dnešnej tlačovej konferencii. Novým riaditeľom divízie spravodajstva a publicistiky bude namiesto Zdeňka Šámala doterajší šéf ČT24 Petr Mrzena.
Na digitalizáciu chce Souček klásť veľký dôraz. "Chcem, aby sa Česká televízia stala lídrom na českom audiovizuálnom trhu," povedal budúci riaditeľ. Maxa chce digitálne služby podľa svojich slov povýšiť na druhý zásadný pilier distribúcie obsahu ČT popri štandardnom programovom vysielaní. Maxu vo vývoji programu nahradí doterajšia šéfka HBO Tereza Polachová, ktorá povedie divíziu pod novým názvom Obsah.
Nový šéf spravodajstva Mrzena chce okrem iného udržať vysoký záujem o spravodajstvo a publicistiku a viac zapojiť do vysielania štúdia v Brne a Ostrave. V rámci ČT24 zavedie živé kontinuálne vysielanie aj v noci a nové formáty diskusií. Plánuje 50 percentné zastúpenie žien na všetkých úrovniach.
Na čele divízie Program zostane Milan Fridrich, ktorý bude pod sebou združovať všetky lineárne kanály mimo ČT24. Každý z nich bude mať svojho manažéra, teda novo aj ČT1 a ČT2. ČT1 povedie doterajší šéfredaktor ČRo Brno Jiří Kokmotos, ČT2 povedie producent Jan Štern, ČT art bude naďalej riadiť Tomáš Motl, podobne ČT: D Petr Koliha a ČT šport povedie Jiří Ponikelský.
"Chceme tiež medzi programami ČT vrátiť kanál ČT3 v trochu inej podobe. Mala by byť radcom a sprievodcom seniorom," uviedol Fridrich. ČT1 podľa neho bude klásť veľký dôraz na dramatickú tvorbu a pôvodnú zábavu a ČT2 by mala posilniť svoju verejnoprávnosť.
Novovytvorenú divíziu korporátnych služieb, ktorá zahŕňa komunikáciu, marketing a ľudské zdroje, povedie doterajší hovorca Home Creditu Michal Fila. Ten chce v nasledujúcich mesiacoch posilniť internú komunikáciu a tiež sa zasadiť o to, aby ČT bola aj naďalej vyhľadávaným zamestnávateľom. Marketing ČT v rámci tejto divízie od januára povedie Štěpánka Sunková.
Výrobu aj naďalej povedie Václav Myslík, divíziu Technika Michal Kratochvíl a Financie David Břinčil.
Z televízie naopak vedľa Šámala odchádza napríklad doterajší riaditeľ divízie korporátnych vzťahov, komunikácie a obchodu Vít Kolář. Hovorí sa aj o odchode šéfky komunikácie a PR Alžbety Plívovej, riaditeľky marketingu Denisy Kollárovej alebo ombudsmana Čestmíra Fraňka. Špekulovalo sa aj o odchode Břinčila ku koncu roka alebo šéfky právnikov Markéty Havlovej.

Copyright  © ČTK 2023








Ruská novinárka Xenija Sobčaková v pondelok na sociálnych sieťach zverejnila fotografiu, na ktorej je bývalý veliteľ skupiny ruských vojsk na Ukrajine generál Sergej Surovikin - ten sa na verejnosti neobjavil viac ako dva mesiace - od júnovej vzbury žoldnierov Vagnerovej skupiny. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
"Generál Sergej Surovikin je vonku. Živý, zdravý, doma, so svojou rodinou, v Moskve. Dnešná fotografia," podpísala Sobčaková v titulku fotografie, pričom neuviedla, ako ju získala.
Na fotografii generál oblečený v civile ide v sprievode ženy - podľa ruských médií ide o Surovikinovu manželku - pravdepodobne po dvore vidieckeho domu. Počasie na fotografii zodpovedá letu.
Sobčaková, ale aj bývalý šéfredaktor vplyvnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov i rôzne ďalšie ruské médiá a kanály na platforme Telegram pred nedávnom - s odvolaním sa na zdroje - informovali, že generál bol po 24. júni "zbavený slobody", ale nebol vzatý do väzby.
Tvrdilo sa, že bol vypočúvaný vo veci možnej účasti na organizovaní ozbrojenej vzbury proti Moskve, ktorú organizoval Jevgenij Prigožin, ktorý zahynul pri nedávnom leteckom nešťastí. Okolnosti pádu lietadla, ktorým Prigožin so sprievodom cestoval, nateraz nie sú objasnené.
Neprítomnosť Surovikina na verejnosti a v ruských médiách si všimli aj zahraničné médiá.
Ako informovali ruské médiá, Surovikin bol v auguste odvolaný z postu hlavného veliteľa ruských leteckých a kozmických síl. Potom sa objavila správa, že z armády prepustený nebol a zostáva k dispozícii ministerstvu obrany. Kremeľ túto správu nepotvrdil ani nevyvrátil.
Sergej Surovikin velil ruským jednotkám na Ukrajine od októbra 2022 do januára 2023. Jeho meno sa spájalo najmä s vlnou útokov na energetický systém Ukrajiny, ako aj so stiahnutím sa ruských jednotiek z juhoukrajinského mesta Cherson a z celej pravobrežnej časti Chersonskej oblasti.
V júni tohto roku, počas takzvanej rebélie vagnerovcov, Surovikin nahral videoposolstvo adresované žoldnierom Vagnerovej skupiny, v ktorom ich vyzýval, aby sa vrátili do miest dislokácie svojich jednotiek.
Po zverejnení tohto videa sa Surovikin na verejnosti neobjavil a v médiách a na sociálnych sieťach kolovali dohady o jeho osude.
Surovikin svojho času pôsobil aj ako veliteľ ruských jednotiek nasadených v Sýrii, kde za svoje neľútostné metódy dostal prezývku Generál Armagedon.






Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov dočasne opustí post šéfredaktora denníka Novaja gazeta. S odvolaním sa na tento denník a Muratovov list zamestnancom redakcie o tom v pondelok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Muratov v liste píše, že mieni na súde napadnúť svoj štatút tzv. zahraničného agenta, ktorý mu ruské ministerstvo spravodlivosti pridelilo minulý piatok. Kým bude trvať súdne konanie, bude ako šéfredaktor pôsobiť jeho doterajší zástupca Sergej Sokolov.
Redakcia spresnila, že Muratova vyhlásili za zahraničného agenta ako súkromnú osobu, takže pre tých, ktorí noviny Novaja gazeta podporujú, vrátane finančných darov, táto situácia nepredstavuje žiadne riziko.
Dmitrij Muratov je laureátom Nobelovej ceny za mier za rok 2021. Ocenenie dostal za snahu o ochranu slobody prejavu a za nezávislú žurnalistiku. Dňa 1. septembra sa jeho meno objavilo v zozname osôb vyhlásených v Rusku za zahraničných agentov.
Ministerstvo spravodlivosti svoje rozhodnutie zdôvodnilo tým, že Muratov sa podieľal na tvorbe a šírení mediálnych materiálov vytvorených inými zahraničnými agentmi a využíval mediálne platformy v zahraničí, aby tam vyjadroval názory "smerujúce k vytvoreniu negatívneho postoja k ruskej politike".
Nobelov výbor toto rozhodnutie ruského ministerstva spravodlivosti rozhodne odsúdil. "Je smutné, že sa ho ruské úrady teraz snažia umlčať. Obvinenia proti nemu sú politicky motivované," uviedla vo vyhlásení predsedníčka výboru Berit Reissová-Andersenová.
Novaja gazeta, ktorá začala v Rusku vychádzať v roku 1993, pozastavila svoju činnosť v marci 2022 – krátko po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu a zavedení nových represívnych zákonov. Časť redaktorov následne odišla do exilu a v Lotyšsku spustili nový projekt Novaja gazeta Európa (Novaya Gazeta Europe), ktorý vojnu Ruska voči susednej Ukrajine ostro kritizuje.
Moskovský mestský súd 7. februára tohto roka zrušil spoločnosti Novaja gazeta licenciu pre tlačené vydanie nezávislého ruského denníka Novaja gazeta. Platí to aj pre alternatívny projekt Novaja rasskaz-gazeta.
Označenie "zahraničný agent" (v Rusku sa používa skratka "inoagent" vytvorená z prvých slabík slov inostrannyj agent), pripomínajúce "nepriateľa ľudu“ zo sovietskej éry, sa v posledných rokoch v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia.




Zdroj: TASR