7. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Výbor na ochranu novinárov (CPJ) žiada prepustenie novinára, ktorého v stredu v Mjanmarsku odsúdili na 20-ročné väzenie. TASR správu prevzala z webovej stránky CPJ a štvrtkovej správy denníka The Guardian.
Vojenský súd v Rangúne uznal za vinného fotoreportéra portálu Myanmar Now menom Sai Zaw Thaike z viacerých obvinení vrátane podnecovania k vzbure. Ide o najdlhší trest pre novinára od vojenského prevratu vo februári 2021.
Sai bol pôvodne obvinený zo šírenia dezinformácii a podnecovania. Počas procesu či väzby mu nebolo povolené stretnúť sa s právnikmi, píše CPJ.
"Groteskné odsúdenie novinára Myanmar Now Saia Zawa Thaikeho na 20 rokov na základe očividne nepravdivých obvinení je bezočivosť a malo by byť okamžite zvrátené," uviedol predstaviteľ CPJ pre juhovýchodnú Áziu Shawn W. Crispin. "Mjanmarská junta musí prestať väzniť zamestnancov médií len za zo, že si robia svoju prácu reportérov," dodal.
Sai Waz Thaike bol zatknutý 23. mája, keď spravodajsky pokrýval následky tropickej cyklóny Mocha neďaleko mesta Sittwe, metropoly mjanmarského štátu Rakhine. V tomto štáte žije množstvo príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov.
Šéfredaktor Myanmar Now Swe Win odsúdenie novinára označil za ďalšie znamenie toho, že sloboda tlače je pod vládou vojenskej junty totálne potlačená. Armáda krátko po prevrate vo februári 2021 uskutočnila raziu v redakcii Myanmar Now v Rangúne a neskôr tomuto nezávislému portálu odobrala licenciu, pripomína CPJ.




Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre kultúru a vzdelávanie (CULT) vo štvrtok pozmenili a doplnili návrh európskeho zákona o slobode médií (MFA). Informuje o tom spravodajca TASR.
Pozíciu k európskemu zákonu o slobode médií podporilo 24 členov CULT, traja boli proti a štyria sa zdržali. Zmenou chcú europoslanci zaistiť, aby nové pravidlá zaviazali členské štáty EÚ zabezpečiť a chrániť pluralitu a nezávislosť médií pred vládnymi, politickými a ekonomickými vplyvmi aj súkromnými záujmami.
Poslanci doplnili návrh zákona tak, aby sa požiadavky na transparentnosť vzťahovali na všetky mediálne obsahy, nielen na správy a aktuálne udalosti, ako navrhuje Európska komisia.
Poslanci zakazujú všetky formy zasahovania a nátlaku na médiá, vrátane nútenia novinárov zverejňovať svoje zdroje, povoliť prístup k šifrovanému obsahu na ich zariadeniach a používania spywaru proti nim. Používanie špionážneho softvéru nariadiť iba nezávislý súdny orgán pri vyšetrovaní závažných trestných činov ako je terorizmus alebo obchodovanie s ľuďmi.
Zákonodarcovia navrhujú tiež obmedziť verejnú reklamu pridelenú jednému poskytovateľovi médií, online platforme alebo vyhľadávaču na 15 percent z celkového rozpočtu na reklamu v danej krajine EÚ.
Médiá tiež budú musieť zverejňovať informácie o svojich vlastníkoch. Pozícia EP je, aby poskytovatelia mediálnych služieb informovali o akomkoľvek potenciálnom konflikte záujmov a o akýchkoľvek pokusoch o zasahovanie do redakčných rozhodnutí.
V snahe chrániť európske médiá pred veľkými online platformami, ktoré svojvoľne vymazávajú alebo obmedzujú svoj obsah, poslanci požadujú zavedenie postupu vyhlásení a overení, ktorý pomôže odlíšiť nezávislé médiá od tých nečestných. Navrhujú tiež 24-hodinové vyjednávacie okno so zapojením národných regulačných orgánov, kým veľká online platforma pristúpi k pozastaveniu alebo obmedzeniu nejakého obsahu.
Členské štáty by mali financovať verejnoprávne médiá prostredníctvom viacročných rozpočtov, aby zabránili politickým zásahom a zabezpečili rozpočtovú predvídateľnosť, tvrdí výbor EP. Poslanci tiež upravili pravidlá o systémoch merania sledovanosti, aby boli spravodlivejšie a transparentnejšie.
Okrem toho europoslanci chcú, aby nový orgán EÚ zriadený zákonom (Európska rada pre mediálne služby) bola právne a funkčne nezávislá od eurokomisie a mohla konať sama, nielen na žiadosť EK.
Text prijatý výborom CULT musí väčšinou hlasov odobriť aj plénum europarlamentu, hlasovanie je naplánované 2. – 5. októbra v Štrasburgu. Potom EP začne rokovať s Radou EÚ o konečnej podobe zákona o slobode médií.



Copyright  © TASR 2023