18. 1. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európsky parlament (EP) v stredu vyzval na prijatie pravidiel na úrovni EÚ s cieľom zabezpečiť, aby odvetvie prehrávania hudby bolo spravodlivé a udržateľné a aby sa podporila kultúrna rozmanitosť. Informuje o tom spravodajca TASR.
Za uznesenie hlasovalo 532 poslancov, 61 bolo proti a 33 sa zdržalo. Podľa neho sa má riešiť nerovnováha v rozdeľovaní príjmov z trhu prehrávania hudby, aby väčšina autorov a interpretov nedostávala len veľmi nízku kompenzáciu. Pre toto odvetvie sa v súčasnosti nevzťahujú žiadne únijné pravidlá, hoci streamingové služby sú hlavným spôsobom prístupu ľudí k hudbe.
Podľa EP súčasné "preddigitálne licenčné sadzby" musia byť revidované. Autori tiež musia akceptovať nižšie alebo žiadne príjmy výmenou za svoju väčšiu viditeľnosť.
Opatrenia na úrovni EÚ majú zaručiť, že európske hudobné diela budú viditeľné, významné a prístupné medzi rastúcim množstvom obsahov na platformách na streamovanie hudby. Poslanci navrhujú zvážiť aj možnosť zavedenia kvót. Platformy by tiež mali svoje algoritmy urobiť transparentnými, aby sa zabránilo nekalej manipulácia s údajmi o prehrávaní. Požadujú aj označenie pre hudbu vytvorenú umelou inteligenciou a obmedzenie "deepfakes", ktoré zneuyužívajú identitu autorov bez ich súhlasu.
Poslanci upozornili na štúdie podľa ktorých príjmy na prehrávacom trhu smerujú predovšetkým veľkým značkám a niekoľkým najobľúbenejším umelcom. Menej populárne štýly a jazyky sú prehrávané menej často, čo narúša rozmanitosť.
EP pripomenul, že digitálne hudobné platformy a služby zdieľania hudby v súčasnosti poskytujú prístup až k 100 miliónom skladieb buď zadarmo, alebo za pomerne nízke mesačné predplatné. Prehrávanie hudby tvorí 67 percent celosvetových príjmov hudobného sektora. Ročne to je 26,26 miliardy eur (22,6 miliardy amerických dolárov).










Americké televízie ABC a CNN zrušili predvolebné debaty republikánskych kandidátov naplánované pred budúcotýždňovými primárkami v štáte New Hampshire. Rozhodli sa tak po tom, ako bývalá guvernérka štátu Južná Karolína Nikki Haleyová odmietla do diskusie prísť, ak sa na nej nezúčastní aj exprezident Donald Trump.
Keďže Trump jasne deklaroval, že nepríde do žiadnej diskusie, na pódiu by sa zrejme v prípade oboch debát ocitol len floridský guvernér Ron DeSantis.
Obaja medzičasom reagovali na Haleyovej rozhodnutie, ktorým zrušila svoju účasť na debatách: kým DeSantis jej odkázal, že sa bojí ísť do diskusie, pretože nechce odpovedať na ťažké otázky; Trumpov hovorca označil Haleyovú za "zúfalú globalistku".
CNN mala v programe debatu republikánskych kandidátov v nedeľu, ABC ju pripravovala na štvrtok 18. januára. Voľby v New Hamsphire budú 23. januára.
Voľby prezidenta USA sa uskutočnia tento rok v novembri. Predchádzať im budú republikánske primárky, v ktorých bude zvolený
zástupca strany proti hlavnému konkurentovi - predpokladá sa, že ním bude demokratický prezident Joe Biden.
Trump je podľa prieskumov favoritom republikánskych primárok, ale účasť v debatách a priamu konfrontáciu s protikandidátmi stále
odmieta, podotkla agentúra AP.
Haleyová považuje primárky v New Hampshire za šancu na porážku Trumpa - v tomto štáte totiž žije mnoho umiernených a nezávisle zmýšľajúcich voličov a práve na nich chce táto kandidátka zacieliť svoju kampaň.
Oslovovať voličov v New Hampshire chce i Trump, hoci sa očakáva, že si v kampani urobí prestávku, aby sa vo štvrtok na Floride zúčastnil na pohrebe svojej svokry - matky svojej manželky Melanie.
DeSantis presunul väčšinu svojho tímu do Južnej Karolíny a
tento týždeň robí kampaň tam.
Prieskumy nepredpovedajú Trumpovi na budúci týždeň také hladké víťazstvo ako v štáte Iowa, ale predpokladajú, že k víťazstvu v štáte New Hampshire je na dobrej ceste.




Prokurátor v Ekvádore, ktorý vyšetroval minulotýždňový dramatický útok na televíznu stanicu, bol v stredu smrteľne postrelený. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok na sociálnej sieti X informovala ekvádorská generálna prokurátorka Diana Salazarová.
Ubezpečila, že násilná smrť prokurátora Cesara Suáreza bude dôsledne vyšetrená. Dodala, že orgány činné v trestnom konaní sa organizovaným zločinom a teroristami nenechajú zastrašiť a budú plniť svoj záväzok voči ekvádorskej spoločnosti.
Miestne médiá odvysielali zábery na Suárezovo auto, na ktorom bolo badať otvory po guľkách vystrelených cez okno na strane vodiča. K útoku došlo na ulici v prístavnom meste Guayaquil, ktoré je v Ekvádore centrom vojny proti drogovým gangom.
Prudký nárast násilia v kedysi pokojnom Ekvádore badať odvtedy, ako sa táto krajina stala centrom globálneho vývozu kokaínu zo susednej Kolumbie a Peru.
Ekvádorská vláda minulý týždeň vyhlásila vojnu mocným drogovým gangom, ktoré sa následne vyhrážali popravami civilistov a príslušníkov bezpečnostných síl a uskutočnili vlnu útokov - o život pri nich prišlo najmenej 20 ľudí.
Ako pripomenula agentúra AFP, minulý utorok ozbrojenci v kuklách vtrhli do televízneho štúdia, strieľali tam a prinútili vystrašených zamestnancov, aby políhali na zem. Kým polícia prišla a zasiahla, dramatické udalosti sa zo štúdia asi 30 minút vysielali v priamom prenose. Zadržaných bolo 13 ľudí, mnohí z nich boli tínedžeri.
Zdroj z prokuratúry pre agentúru AFP uviedol, že Suárez dostal v rámci vyšetrovania za úlohu zistiť, ktorá zločinecká skupina bola za útokom na televíziu.

 

Copyright  © TASR 2024

  




Odovzdávanie amerických cien za televíznu tvorbu malo tento rok najnižšiu sledovanosť v histórii. Pondelkový ceremoniál prenášaný vysielacou spoločnosťou Fox videlo 4,3 milióna divákov. Informovali o tom v utorok tlačové agentúry. Predchádzajúci prenos v roku 2022 sledovalo v televízii NBC 5,9 milióna ľudí.
Televízne ceny sa tento rok odovzdávali o štyri mesiace neskôr ako obvykle kvôli rozsiahlemu štrajku scenáristov a hercov. Okrem odkladu bol tohtoročný ročník mimoriadny aj tým, že sa odohrával na pozadí otrasov v televíznom priemysle vyvolaných vzostupom streamovania a rozpadom tradičného televízneho kalendára.
Hollywoodske ceremoniály vrátane Oscarov sa stretávajú s odlivom divákov. Tohtoročné Emmy však kvôli posunutému termínu vôbec po prvýkrát v 75-ročnej histórii čelili konkurencii zápasu amerického futbalu, ktorý patrí v USA k najsledovanejším televíznym prenosom. Okrem toho sa televízie venovali aj prvému prezidentskému nominačnému podujatiu republikánov v štáte Iowa.
V kategórii dráma získal už tretíkrát cenu Emmy seriál o rodine mediálneho magnáta Boj o moc. Medzi komédiami zvíťazil seriál Medveď zasadený do malej reštaurácie v americkom Chicagu. Oba tituly navyše pri pondelňajšej ceremónii v Los Angeles ovládli aj herecké kategórie.

Copyright  © ČTK 2024