16. 1. 2024

Novinárska cena za rok 2023 opäť ocení prácu slovenských novinárov

Novinárska cena za rok 2023 opäť

 ocení prácu slovenských novinárov




Novinárska cena za rok 2023 bude opäť oceňovať prácu slovenských novinárov a novinárok. Príspevky možno prihlasovať do 10. marca tohto roka, slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať 21. mája v Starej tržnici v Bratislave. Prihlasovať ich môžu redakcie, autori, ale aj verejnosť prostredníctvom webu Novinárskej ceny, a to v rámci jedenástich žánrových kategórií. „Dvadsiaty ročník ocenenia je špeciálny nielen pre jubileum, ale najmä vzhľadom na situáciu, v ktorej sa novinári a novinárky počas minuloročnej volebnej kampane a po voľbách ocitli. Za posledných 20 rokov sme boli už niekoľkokrát svedkami hrozieb a útokov na novinársku obec a dnes je žiaľ opäť potrebné spoločne brániť kvalitnú a nezávislú žurnalistiku nielen pred útokmi vládnych činiteľov, ale aj pred narastajúcim vplyvom dezinformačnej a konšpiračnej scény," uviedla Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorá je vyhlasovateľom ocenenia. Doplnila, že prihlásené práce bude hodnotiť temer pol stovka osobností novinárskeho, kultúrneho, spoločenského i vedeckého života, a to aj zo zahraničia.

Jubilejný ročník ocenenia by mal priniesť i niekoľko zmien v súťažných kategóriách. „V písanej žurnalistike pribudla Cena za najlepší ekonomický príspevok, hodnotiť príspevky v nej budú Ľudovít Ódor, Elena Kohútiková a Ivan Mikloš. V audio-vizuálnej žurnalistike budú zastúpené len tri kategórie – reportáž, investigatívny príspevok a rozhovor a diskusia," avizuje vyhlasovateľ a dopĺňa, že Rada Novinárskej ceny v tomto ročníku vyberie nielen držiteľa Ceny otvorenej spoločnosti, ale tiež laureáta Ceny za inovatívnu žurnalistiku. „Pri príležitosti 20-ročného jubilea bude po prvýkrát udelená cena Osobnosť slovenskej žurnalistiky, o ktorej bude rozhodovať osobitná porota," dodala Nadácia otvorenej spoločnosti.

Do jednotlivých súťažných kategórií možno prihlasovať i práce, ktoré boli publikované na Slovensku, no sú v ukrajinčine, maďarčine alebo inom cudzom jazyku. K nominácii je ale potrebné pripojiť preklad do slovenčiny. „Počet povolených prihlásených príspevkov na autora/autorku ostáva rovnaký: do jednej kategórie môže autor/ka poslať maximálne dve prihlášky, príspevky od jedného autora/ky môžu byť prihlásené do maximálne dvoch kategórií. Maximálny počet prác jedného autora/autorky v celej súťaži je obmedzený na tri. Prihlásiť je možné buď jednotlivý príspevok alebo sériu," približuje vyhlasovateľ podmienky s tým, že sériu nanajvýš troch príspevkov možno prihlásiť len v prípade, ak sú to príspevky na pokračovanie, ktoré na seba tematicky úzko nadväzujú.

„Dnes, keď sa na Slovensku k moci dostali ľudia, ktorí značnú časť kampane venovali útokom na občiansku spoločnosť a novinársku obec, je dôležité oceniť serióznu žurnalistiku a tradičné médiá. Novinárska cena od svojho vzniku predstavuje symbolickú príležitosť na prejavy solidarity a spoločenského uznania pre novinársku obec,“ vraví riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Fedor Blaščák. Dodal, že dúfa v zapojenie všetkých serióznych médií, bez ohľadu na ich svetonázor. Podotkol tiež, že verí, že novinárska obec i takto dokáže ukázať jednotnosť pri obrane princípov nezávislej a kvalitnej žurnalistiky.




Zdroj: SITA