26. 4. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.
Zadržaným novinárom je Sergej Mingazov. Jeho právnik Konstantin Bubon uviedol, že Mingazova umiestnili do cely predbežného zadržania v meste Chabarovsk na východe Ruska, kde novinár žije. Magazín Forbes pritom uviedol, že sa nevie s Mingazovom skontaktovať.
Podľa Bubona bol Mingazov zadržaný za to, že na sociálnej sieti Telegram prezdieľal publikácie o udalostiach v ukrajinskom meste Buča, kde na začiatku invázie hlásili médiá množstvo zabitých ukrajinských civilistov. Bubon dodal, že za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií jeho klientovi hrozí až desať rokov väzenia.
Na Mingazovom účte na Telegrame je niekoľko desiatok príspevkov o Buči, pričom nie je bezprostredne jasné, za konkrétne ktoré je vyšetrovaný. V mnohých príspevkoch sa pritom píše o údajných vojnových zločinoch ruských vojakov v Buči. Mingazovov účet na Telegrame sleduje asi 430 ľudí.
Ruské jednotky dobyli Buču, ktorá leží na predmestí Kyjeva, na začiatku invázie a zotrvali tam približne mesiac. Kremeľ však odmieta, že by ruskí vojaci v Buči popravovali ľudí a zábery z mesta, ktoré sa objavili na titulkách novín po celom svete, označil za podvrh.
Ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info uviedla, že súd v Chabarovsku bude o tom, či Mingazova vezme do väzby, rozhodovať v sobotu.
Stovky Rusov bolo už zadržaných, pokutovaných alebo uväznených za kritizovanie ruskej vojenskej operácie na Ukrajine, tvrdia ľudskoprávne skupiny. Rusko totiž krátko po začiatku invázie schválilo zákony, ktoré umožňujú trestanie vedomého šírenia podľa úradov nepravdivých informácií o ruskej armáde.
Podľa AFP sa pritom zdá, že ruské úrady sa zameriavajú predovšetkým na komentáre o Buči. V marci bol napríklad jeden ruský novinár odsúdený na sedem rokov väzenia za články o údajných ruských vojnových zločinoch, ktoré zahŕňali aj Buču.
Ruský opozičný politik Iľja Jašin si taktiež odpykáva vo väzení trest v trvaní osem a pol roka za podobné obvinenia, pretože o týchto tvrdeniach o Buči diskutoval vo videu zverejnenom na platforme Youtube.









Materská spoločnosť Facebooku Meta Platforms (Meta) svojím aktualizovaným výhľadom sklamala investorov. Akcie koncernu v stredu (24. 4.) v poburzovom obchodovaní prechodne strácali až 12 %, hoci výsledky za uplynulý štvrťrok prekonali očakávania. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.
V druhom štvrťroku Meta počíta s tržbami vo výške 36,5 až 39 miliárd amerických dolárov (36,5 miliardy eur). Analytici očakávali v priemere 38,4 miliardy USD. Spoločnosť zvýšila aj odhad nákladov, keďže sa chce viac zamerať na umelú inteligenciu. Meta teraz predpovedá na celý rok 2024 výdavky v rozpätí 96 až 99 miliárd USD. V skoršej prognóze uvádzala sumu 94 až 99 miliárd USD.
Tržby koncernu v uplynulom kvartáli pokračovali v silnom raste, keď sa v medziročnom porovnaní zvýšili o 27 % na 36,45 miliardy USD. Zisk sa viac ako zdvojnásobil na približne 12,4 miliardy USD.
V marci malo v priemere 3,24 miliardy používateľov na celom svete prístup aspoň k jednej aplikácii skupiny, do ktorej patria aj Instagram a WhatsApp.




Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo štvrtkovej správy tlačovej agentúry DPA.
Mediálne združenie slobodnej tlače (MVFP) odovzdá nemeckej novinárke cenu na ceremónii 6. júna v Berlíne, uviedla organizácia.
Cena je poctou "odvážnej, inteligentnej a neúnavnej oddanosti" Tekkalovej pre slobodu tlače, rôznorodosť názorov a pluralitnú spoločnosť, uviedlo MVFP.
Tekkalová je spoluzakladateľkou iniciatívy Hawar.help, ktorá podporuje diskriminované a prenasledované ženy, deti a menšiny. Pracovala aj pre nemecké noviny vrátane Die Welt a Die Zeit.
V minulosti túto cenu získalo aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka, pomenované po zavraždenom slovenskom novinárovi, a turecký novinár Can Dündar.






                                               

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil vo štvrtok rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP.
Sudcovia v rozhodnutí o Weinsteinovom odvolaní konštatovali, že priebeh pôvodného súdneho konania poznačili procesné chyby. Patrilo k nim pripustenie výpovede žien o skutkoch, ktorých sa netýkala žaloba.
"Nariaďuje sa zrušenie (verdiktu) a nový proces," napísali sudcovia Odvolacieho súdu štátu New York v rozhodnutí, ktoré prijali pomerom hlasov 4:3.
Weinsteina (72) uznal súd v New Yorku vo februári 2020 zo znásilnenia a sexuálneho útoku, za čo mu udelil trest 23 rokov väzenia. Následne ho za znásilnenie ženy v Beverly Hills odsúdil na 16 rokov odňatia slobody aj súd v Los Angeles. Tento rozsudok je stále právoplatný, preto Weinstein zostane vo väznici.
Obvinenia desiatok žien voči Oscarom ocenenému producentovi sa začali objavovať v roku 2017 a významnou mierou prispeli k vzniku hnutia známeho ako #MeToo. Weinstein trvá na svojej nevine.
"Dnešným rozhodnutím tento súd pokračuje v marení postupného pokroku, za ktorý obete sexuálneho násilia bojujú v našom systéme trestného súdnictva," napísal jeden zo sudcov, ktorí so štvrtkovým rozhodnutím nesúhlasili.


                    




Právnik bývalého amerického producenta Harveyho Weinsteina vo štvrtok ocenil zvrat odsudzujúceho rozsudku ako veľký deň pre justičný systém USA. Povedal, že vždy bol presvedčený, že zákon sa na tento súdny proces nesprávne použil. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.
"Z hĺbky našich sŕdc, z našich stoviek rokov skúseností sme vedeli, že Harvey Weinstein nemal spravodlivý proces," povedal novinárom Arthur Aidala, šéf Weinsteinovho právnického tímu.
"Sú ľudia, ktorí sú veľmi nepopulárni v našej spoločnosti, ale my stále musíme aj na nich použiť zákon spravodlivo. Nikto nie je nad zákonom. Ale nikto nie je ani pod zákonom," dodal. Povedal, že načasovanie zvratu rozsudku bolo prekvapením pre Weinsteina aj jeho právnikov.
"Mal som telefonát a bol to Harvey. Zasypal mňa a môj tím chválou a povedal mi ´ďakujem vám´ viackrát, než môžem spočítať," uviedol Aidala. "Niekto k nemu prišiel a odovzdal mu dokument. Dodal, že išlo len o dve vety: Odsúdenie Harveyho Weinsteina je zrušené," doplnil.
"Harvey bol veľmi vľúdny, veľmi vďačný. Vlastne mi telefonoval trikrát. Je na strašnom mieste v strašnej situácii, ale ľudský duch je silný a on sa snaží, ako najlepšie vie," vyhlásil právnik.
Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil vo štvrtok rozsudok nad Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Zároveň nariadil nový proces v prípade.
Sudcovia v rozhodnutí o Weinsteinovom odvolaní konštatovali, že priebeh pôvodného súdneho konania poznačili procesné chyby. Patrilo k nim pripustenie výpovede žien o skutkoch, ktorých sa netýkala žaloba.
Weinsteina (72) uznal súd v New Yorku vo februári 2020 vinným zo znásilnenia a sexuálneho útoku, za čo mu udelil 23 rokov väzenia. V prípade znásilnenie ženy v Beverly Hills ho odsúdil na 16 rokov aj súd v Los Angeles. Tento rozsudok je právoplatný a preto Weinstein zostane vo väznici.
Obvinenia desiatok žien voči Oscarom ocenenému producentovi sa začali objavovať v roku 2017 a významnou mierou prispeli k vzniku hnutia známeho ako #MeToo. Weinstein trvá na svojej nevine.


                   




Európska komisia v piatok oznámila, že na základe pravidiel EÚ o štátnej pomoci schválila plány Slovenska kompenzovať prevádzkovateľovi siete digitálnej pozemnej televízie (DTT) Towercom priame náklady vynaložené na uvoľnenie pásma 700 MHz.
Komisia pripomenula, že v rámci štátnej pomoci dostane Towercom kompenzáciu vo výške 11,7 milióna eur. Kompenzácia pokryje náklady na prenos služieb pozemnej televízie z frekvenčného pásma 700 MHz do nižších frekvencií, čo umožní využitie pásma 700 MHz pre pozemné systémy, ktoré môžu poskytovať bezdrôtové širokopásmové služby.
Táto možnosť vyplýva z rozhodnutia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o uvoľnení pásma 700 MHz v prospech mobilných komunikácií do júna 2020 a umožnení primeranej kompenzácie operátorom DTT v súlade s pravidlami štátnej pomoci.
Komisia posudzovala slovenské opatrenie podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci a zistila, že uvedené opatrenie je potrebné a vhodné na dosiahnutie stanoveného cieľa.
Okrem toho eurokomisia skonštatovala, že opatrenie je primerané, keďže kompenzácia je obmedzená na náklady, ktoré sú potrebné na uvoľnenie pásma 700 MHz a na zabránenie výraznému rušeniu, ktoré by spôsobilo prerušenie služieb DTT.
Exekutíva EÚ dospela k záveru, že Towercom nebude nadmerne kompenzovaný. Komisia zároveň zistila, že negatívne účinky na hospodársku súťaž sú obmedzené a prevažujú pozitívne účinky štátnej pomoci. Na základe toho schválila slovenské opatrenie podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.


 

Copyright  © TASR 2024

 






Americká IT spoločnosť Alphabet, ktorá je majiteľom internetového vyhľadávača Google, zvýšila v prvom štvrťroku svoj čistý zisk medziročne o 57 percent na 23,66 miliardy dolárov.
Firma vo výsledkovej správe ďalej oznámila, že akcionárom prvýkrát vo svojej histórii vyplatí dividendu. Akcie podniku reagovali na správu výrazným rastom.
Celkové tržby spoločnosti Alphabet sa medziročne zvýšili o 15 percent na 80,54 miliardy dolárov.
Prekonali tak očakávania analytikov, ktorí ich podľa firmy LSEG odhadovali v priemere na 78,59 miliardy. Príjmy z reklamy vzrástli o 13 percent na 61,66 miliardy dolárov.
Alphabet oznámil, že akcionárom vyplatí dividendu 20 centov na akciu. Firma uviedla, že jej vedenie schválilo spätné odkúpenie akcií v hodnote až 70 miliárd dolárov





Copyright  © ČTK 2024