8. 4. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Donald Trump zažaloval dvoch spoluzakladateľov mediálnej firmy, ktorá kontroluje jeho sociálnu sieť Truth Social. Americký exprezident tvrdí, že porušili podmienky dohody o založení spoločnosti a nezaslúžia si v nej vlastniť podiel.
Andy Litinsky a Wes Moss vlastnia vo firme TMTG podiel 8,6 percenta. Už vo februári podali vlastnú žalobu v snahe zabrániť Trumpovi v krokoch, ktoré by ich podiel vo firme znížili. Trump v spoločnosti TMTG vlastní podiel zhruba 57 percent.
Trumpova žaloba tvrdí, že Litinsky a Moss spoločnosť poškodili, keď pred rokmi nezvládli pokus o jej vstup na burzu. Ten sa nakoniec uskutočnil až minulý týždeň, a to prostredníctvom fúzie s verejne obchodovanou firmou Digital World Acquisition.










Švédsko vyhostilo čínsku novinárku, ktorá údajne predstavovala hrozbu pre národnú bezpečnosť. Informovali o tom v pondelok tamojšie médiá.
Nemenovanú 57-ročnú novinárku zadržali ešte v októbri príslušníci švédskej bezpečnostnej služby. Štokholm ju vyhostil už minulý týždeň a zakázal jej návrat do krajiny, na verejnosť sa však táto informácia dostala až v pondelok, uvádza TASR podľa agentúry AP.
Číňanka prišla do Švédska približne pred 20 rokmi. Podľa švédskej televíznej stanice SVT mala povolenie v tejto severskej krajine na pobyt, pričom sa vydala za Švéda, s ktorým má potomkov. Vo Švédsku mala kontakty s čínskym veľvyslanectvom a ľuďmi napojenými na čínsku vládu. Podľa vyjadrenia svojho právneho zástupcu, Leutrima Kadriua, hrozbu pre krajinu nepredstavovala. Novinárka pokrývala podľa nórskych médií spravodajstvo aj z okolitých severských krajín, vrátane Nórska, Fínska, Dánska a Islandu.
Vzťahy medzi Štokholmom a Pekingom sú už roky napäté.
AP v tejto súvislosti pripomína, že v Číne v roku 2020 odsúdili na desaťročné väzenie knižného vydavateľa a švédskeho občana s čínskymi koreňmi Guia Minhaia za to, že predával knihy kritické voči vládnucej komunistickej strane, pričom ho usvedčili z "nelegálneho odovzdávania spravodajských informácií do zahraničia". Čína zároveň odmietla vyhovieť žiadosti Švédska o Guiovo prepustenie.
V roku 2018 zase švédsky súd uznal istého Tibeťana za vinného zo špionáže pre Čínu. Zhromažďoval totiž informácie o Tibeťanoch, ktorí utiekli do Švédska. Odsúdený bol na 22-mesačné väzenie.



 

Copyright  © TASR 2024

 




Americká spoločnosť Apple predstavila opatrenia, ktoré uľahčia aplikáciám pre streamovanie hudby v jej obchode App Store v Európskom hospodárskom priestore (EHP), teda v krajinách EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku a na Islande, informovať používateľov o ďalších spôsoboch nákupu digitálnych služieb. Firma sa tak snaží vyhovieť požiadavkám EÚ, uviedla agentúra Reuters.
Oznámenie prichádza niekoľko týždňov po tom, čo EÚ udelila Applu pokutu 1,84 miliardy eur za to, že prostredníctvom obmedzení vo svojom obchode App Store narúša konkurenciu v oblasti streamovania hudby. Európska komisia (EK) v marci uviedla, že obmedzenia Applu sú nekalými obchodnými praktikami a že by firma mala s takýmto konaním prestať.
Po vyšetrovaní vyvolanom sťažnosťou švédskej streamovacej služby Spotify v roku 2019 EK vlani obvinila Apple, že švédskej firme a ďalším spoločnostiam bráni v informovaní užívateľov o možnostiach platby aj mimo jeho obchod App Store.
Apple novo oznámil, že povolí vývojárom aplikácií na streamovanie hudby, aby požiadali používateľov o poskytnutie ich e-mailovej adresy pre zaslanie odkazu na webové stránky vývojárov, kde si môžu zakúpiť digitálny hudobný obsah alebo služby, a aby ich vývojári informovali o tom, kde a ako je možné položky zakúpiť a za akú cenu. Podľa Applu to poskytuje ešte väčšiu flexibilitu aplikáciám na streamovanie hudby, vrátane služby Spotify, ktorá má na európskom trhu podiel 56 percent.
Apple upozornil, že rozhodnutie EK sa netýka možnosti účtovať si províziu za všetky nástroje, technológie a služby, ktoré poskytuje

 

Copyright  © ČTK 2024