8. 4. 2024

Nezávislosť popredného slovenského televízneho spravodajstva musí byť chránená

Nezávislosť popredného slovenského televízneho


 spravodajstva musí byť chránená



Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a ďalší podpísaní členovia organizácie Media Freedom Rapid Response (MFRR) sú hlboko znepokojení krokmi slovenskej vlády voči poprednému slovenskému komerčnému vysielateľovi TV Markíza s cieľom umlčať jej kritickú žurnalistiku. Vyzývame vlastníkov Markízy, Central European Media Enterprises (CME), aby odolali tlaku a zaručili redakčnú nezávislosť redakcie.

TV Markíza je pod tlakom už od zostavenia novej vlády v septembri 2023. Premiér Róbert Fico ju vlani v novembri obvinil z toho, že je súčasťou „ nepriateľských médií “ a rýchlo sa vyhrážal, že skráti zákazky na štátnu reklamu, ktorú Markíza vysiela.

Majitelia Markízy, pražská Central European Media Enterprises (CME), nahradili v decembri dlhoročného riaditeľa spravodajstva Markízy Henricha Krejču Michalom Kratochvílom, ktorý prešiel z českej televízie CME, televízie Nova.

Zamestnanci Markízy sa 28. februára obrátili na generálneho riaditeľa Petra Gažíka s tým, že Kratochvíl tlmí výstupy správ, aby zredukoval politický obsah a vyhol sa konfrontácii s vládou.

Komerčné médium TV Markíza bolo spustené v roku 1996 a rýchlo sa stalo kľúčovým hráčom na mediálnom poli v krajine. Jeho spravodajstvo bolo obzvlášť vplyvné, keďže jeho spravodajstvo často určuje agendu verejnej diskusie.

V lete 2023 vládnuca strana SMER oznámila, že jej politici sa nezúčastnia predvolebných diskusií v tejto televízii z dôvodu „dezinformácií“. Mnohí politici súčasnej Ficovej vlády bojkotujú kanál a hrozili mu skrátením štátnej reklamy, čím sa zvýšil tlak na redakciu. Medzitým sa množia špekulácie, že CME je pod tlakom, aby predala Markízu.

Vnútorná kríza v TV Markíza prebieha v čase, keď sa vláda pokúša ovládnuť verejnoprávne médiá zrušením Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a jeho nahradením Slovenskou televíziou a rozhlasom (STaR).

Partneri MFRR predtým vyjadrili hlboké znepokojenie nad týmto vývojom, pričom zdôraznili potrebu presadzovať demokratické hodnoty a chrániť slobodu tlače na Slovensku. Naše predchádzajúce výzvy na stiahnutie represívneho zákona o vysielaní a nesúhlas so zasahovaním vlády do verejnoprávnych médií podčiarkujú vážnosť situácie.

Vyzývame premiéra Róberta Fica a jeho vládu, aby prestali so všetkými útokmi, vyhrážkami a tlakom na nezávislé médiá vrátane TV Markíza. Kritické médiá nie sú „nepriateľom“. Sú pilierom demokratickej spoločnosti a musí sa im umožniť vykonávať svoju úlohu strážneho psa bez odvetných opatrení v akejkoľvek forme.

Organizácie MFRR sú v tejto kritickej chvíli solidárne s novinármi TV Markíza v ich výzvach na obranu nezávislej žurnalistiky. Vyzývame vlastníkov TV Markíza (CME) a ​​manažment, aby odolali vonkajším tlakom a zaručili redakčnú nezávislosť v redakcii. Musia konať rozhodne, aby podporili právo verejnosti na prístup k rôznym a nezávislým zdrojom informácií.

Okrem toho vyzývame slovenské orgány, regulačné orgány a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho , aby presadzovali slobodu médií, pluralitu médií a umožnili médiám pracovať bez politického tlaku. Závisí od toho integrita blížiacich sa eurovolieb a dôveryhodnosť slovenskej demokracie.
Podpísané:

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI)

ČLÁNOK 19 Európa

Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF)

Európska federácia novinárov (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

OBC Transeuropa (OBCT)

Vyhlásenie IPI je súčasťou Media Freedom Rapid Response (MFRR), celoeurópskeho mechanizmu, ktorý sleduje, monitoruje a reaguje na porušovanie slobody tlače a médií v členských štátoch EÚ, kandidátskych krajinách a na Ukrajine. Projekt je spolufinancovaný Európskou komisiou.