10. 4. 2024

SNS chce ovládnuť Fond na podporu umenia

SNS chce ovládnuť 



Fond na podporu umenia




Slovenská národná strana (SNS) chce ovládnuť Fond na podporu umenia. Uviedlo to hnutie Progresívne Slovensko s tým, že tak hrozí likvidácia časti slovenskej kultúry. Ako spresnila podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS), SNS chce cez pozmeňujúci návrh ovládnuť fond a podriadiť ho politickej kontrole ministerstva kultúry. Ako doplnila, zruší sa tak jeho verejnoprávna podstata a nezávislosť.

„Poslanci SNS na minulej schôdzi navrhovali drobné úpravy v dozorných orgánoch verejnoprávnych fondov. V druhom čítaní zákonov však už pán Michelko predložil pozmeňujúci návrh, ktorý hrubou sekerou štiepi základné princípy, na ktorých je Fond na podporu umenia postavený,” upozornila Jaurová. Dodala, že fond bol zriadený, aby umožnil nezávislé a odborné rozhodovanie o financovaní štátom nezriaďovanej kultúry. Ako PS pripomenulo, fond od svojho vzniku podporil desaťtisíce kultúrnych a umeleckých projektov po celom Slovensku. Nový návrh však podľa PS presúva všetky kompetencie o udeľovaní podpory na Radu fondu, v ktorej bude z 13 členov ministerstvo kultúry nominovať osem.

Jaurová priblížila, že fond ročne administruje okolo päťtisíc žiadostí. „Ako chce nová 13-členná rada rozhodovať o všetkých týchto projektoch? Hrozí nielen politizácia fondu, ale aj úplná paralýza jeho fungovania a hrubá likvidácia významnej časti slovenskej kultúry," vyhlásila Jaurová a súčasne upozornila, že ide o ďalšiu radikálnu zmenu na poslednú chvíľu bez možnosti pripomienok odbornej verejnosti. „Za PS môžem sľúbiť, že urobíme všetko preto, aby takýto návrh zmietli zo stola. Pretože bez kultúry nie sme,” zdôraznila Jaurová.

Členka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dana Kleinert (PS) poukázala aj na to, že fond prispel minulý rok napríklad na knižnice sumou takmer 2,2 milióna eur, na tradičnú kultúru a neprofesionálne umenie viac ako 1,6 milióna eur a na múzeá a galérie vyše 1,1 milióna eur. „Právomoc rozhodovať o kultúre si uzurpuje výlučne SNS. Odborníci a odborníčky už nemajú mať slovo. Od nástupu tejto vlády čelíme arogantnému pytliactvu na všetkých rezortoch v gescii tejto strany. V PS stojíme za odbornou obcou a budeme bojovať za nezávislosť kultúry,” uzavrela Kleinert.

Hnutie Slovensko odmieta snahu vlády zmocniť sa verejnoprávneho Fondu na podporu umenia. Bývalá ministerka kultúry Natália Milanová zdôrazňuje, že princíp jeho fungovania vždy spočíval v jeho nezávislosti od ministerstva kultúry. „Nebola to len dlhodobá požiadavka kultúrnej obce, ale aj reálne viditeľný krok k systémovo nezávislej podpore umenia, k podpore slobodnej slovenskej kultúry a umenia podľa európskeho vzoru. Po novom bude mať konečné slovo pri rozhodnutiach ministerstvo kultúry a ostatní si môžu akurát tak pískať,“ upozornila Milanová, ktorá prípadné schválenie tohto pozmeňujúceho návrhu považuje za začiatok konca Fondu na podporu umenia.

Podľa pozmeňujúceho návrhu poslanca SNS Michelka by až osem z 13 členov Rady fondu menoval minister kultúry bez návrhu profesijných združení, doteraz minister takto menoval len štyroch členov. Podľa exministerky kultúry chce takto vláda urobiť z FPU „psíka Geryho“, ktorý bude na slovo poslúchať vládnu moc. Ficova vláda sa podľa nej bojí slobodných názorov, slobodného umenia a pravdy tak, ako sa jej báli všetky diktátorské režimy. „Kultúra a umenie má byť po novom už iba nástrojom vládnej propagandy. Vláda potrebuje zničiť a degradovať všetko odborné, nezávislé, aby mohol nastúpiť šík vládnej propagandy,“ pokračovala Milanová s tým, že sa vraciame do čias normalizácie, kedy chce vládna moc diktovať, čo áno a čo nie. „Keď sa jej to aj podarí, dlho sa tešiť nebude. Lebo umenie a kultúra na rozdiel od Ficovho „diela“ prežije naveky,“ uzavrela.




Zdroj: SITA