19. 4. 2024

Vyjadrenie: MK SR: Prestaňte robiť hanbu slovenskej kultúre už aj v zahraničí

Vyjadrenie: MK SR: Prestaňte robiť hanbu

 slovenskej kultúre už aj v zahraničí


Výrazné žlté farby, amplióny, exriaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvíl v ružovej šiltovke, s náušnicou v uchu a k tomu bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová vo výraznom žltom kostýme. Odznaky za otvorenú kultúru a burácajúce pokriky proti súčasnému vedeniu rezortu kultúry. Tentokrát nie na Námestí SNP v Bratislave, ale priamo v Benátkach. Počas otvorenia prestížneho Bienále. Sebaprezentácia ľudí plných nenávisti, ktorým "vraj" na kultúre záleží, za peniaze daňových poplatníkov.
Je priam neuveriteľné, kam až dokážu ľudia z liberálno - progresívneho spektra zájsť. Bienále v Benátkach je prestížne medzinárodné podujatie, na ktorom mala Slovenská národná galéria (SNG) odprezentovať slovenské umenie. Na tento účel vyčlenil rezort kultúry 300.000 eur. Skončilo to neslávne, pochybnou prezentáciou umenia. Vedenie SNG by malo verejnosti vysvetliť, ako dospelo k vyššie uvedeným nákladom pri prezentácii, ktorú pripravila bývalá kurátorka Kunsthalle Bratislava. Pani Alexandry Kusej sa na to budeme určite pýtať.
Teda, nie súčasné vedenie ministerstva kultúry, ale pani Hroncová a ňou v minulosti dosadení ľudia do kultúrnych inštitúcií, sú tí, ktorí sa neštítia ničoho. Pre pár fotografií v mainstreme sú schopní všetkého. Aj znemožniť akýkoľvek dobrý úmysel prezentácie slovenského umenia v zahraničí. Pani Hroncová, ak nerozumiete inak, povieme vám to slovami neúspešného prezidentského kandidáta. Slušne, ale rázne: Prestaňte robiť hanbu slovenskej kultúre už aj v zahraničí!



Zdroj: TASR