1. 6. 2024

RTVS si vo vysielaní pripomenie 100. výročie úmrtia Franza Kafku


RTVS si vo vysielaní pripomenie

 100. výročie úmrtia Franza Kafku

Sto rokov od úmrtia Franza Kafku uplynie v pondelok 3. júna. Jedného z najvýznamnejších prozaikov svetovej literatúry 20. storočia si RTVS pripomenie v rozhlasovom aj televíznom vysielaní. TASR o tom informovala PR manažérka Ivana Zečevič.
Televízna Dvojka venuje priestor významnému spisovateľovi židovského pôvodu, ktorý sa narodil a žil v Prahe, v pondelok 3. júna o 22.00 h, kedy odvysiela reprízu adaptácie slávneho románu Proces v réžii Orsona Wellesa. "Franz Kafka začal tento román písať v júli 1914, po zrušení zásnub však písanie prerušil, na krátko sa k nemu vrátil, ale napokon ho nedokončil. O jeho vydanie sa postaral Kafkov priateľ Max Brod, ktorý proti želaniu samotného autora, aby román a iné nevydané písomnosti spálil, urobil presný opak," približuje telerozhlas vydanie diela Proces v roku 1925.
Rádio Devín ponúkne od 3. do 7. júna o 6.00 h v Čítaní na pokračovanie Kafkove Poviedky. Sú medzi nimi napríklad tituly V trestaneckej kolónii, Ortieľ a Umelec hladovky a o 18.30 h to budú Kafkove Listy Milene. "Práve Milena Jesenská bola jeho blízkou priateľkou," pripomína vysielateľ k výberu z ich korešpondencie. Počas piatich večerov o 22.30 h v relácii Čítanie na pokračovanie ponúkne aj jedno z najznámejších Kafkových diel Premena, poviedka zaznie v interpretácii Petra Rúfusa.
Rozhlasový týždeň s Kafkom vyvrcholí 9. júna o 19.00 h Hrou na nedeľu, v ktorej odznie Kafkov Proces. Spisovateľ v ňom dostáva svojho hrdinu Jozefa K. do situácie, ktorá odráža pocity vyhostenia, absurdity, či prázdnoty a odcudzenia. Priemerný bankový úradník sa jedného dňa dozvedá, že je zatknutý pre akýsi nejasný zločin a stáva sa súčasťou veľmi čudného súdneho pojednávania, ktoré z neho urobí vinníka a väzňa, hoci v skutočnosti nie je a nikdy nebude uväznený. "Súkolie súdnej mašinérie ho však rozdrví a na konci ostáva už len metaforický obraz absurdnosti a totálneho odcudzenia, ktoré charakterizujú každý jeden ľudský život," dodáva RTVS.