12. 4. 2006

ANTIDIGITÁL

ANTIDIGITÁL
Slovenská televízia, od ktorej by sa očakávalo, že bude lídrom v oblasti digitalizácie ,je v stave hibernácie. Dookola počúvame hlúpe frázy o tom , že „STV nie je pripravená na digitalizáciu, pretože neexistuje absolútne žiadna legislatíva, na základe ktorej by to televízia mala začať robiť . Všetko je len v štádiu rámcových návrhov, ktoré len veľmi približne naznačujú kontúry budúceho procesu.“ Prečo sa na to pripravujú iní ?
Prečo v Slovenskej televízii existuje poradca pre digitalizáciu Marcel Para , dokonca ako štatutár !? Vo Veľkej Británii sa začína legitímna diskusia o tom, ako zapojiť v ére digitalizácie súkromné médiá do plnenia úloh verejnej služby . U nás nič také neexistuje . Ba, vlastne áno . Systém, utrhni si čo chceš, priprav sa ako chceš a tvrď , že to nie je úloha STV. Je možné, že tento proces je naštartovaný aj v Slovenskej televízii, avšak o ňom vie iba málo ľudí. Určený však nebude primárne pre STV, ale asi pre iné subjekty. Richard Rybníček jeden žiarivý vzor predsa má. Človeka, ktorý ho voviedol do sveta médií. Jaroslav Berka a jeho Regionální Televizní Agentura, a.s. je krásnym príkladom verejnej mediálnej manipulácie o digitalizácii. A server Česká média , vlasttnený jeho spoločnosťou Česká média spol. s r.o, živí diskusie smerom, ktorý mu vyhovuje. Aj u nás po chvíliu ticha, kričiaceho zo Slovenskej televízie sa zrazu vyroja spoločnosti, ktoré sa možno budú volať Trenčianska Mediálna Spoločnosť s.r.o., TV GLOBAL, a.s., S - Team, s.r.o. ,Televize Febio s.r.o , alebo iný parom . Po predaji Rádiokomunikácií sa diskusia o licenciách bude musieť rozbehnúť nanovo. Nový vlastník nebude predsa licencie na multiplexy nemá čo vlastniť. Štát v tejto oblasti úplne zlyhal.
Pocit, že zlyhal vedome je viac než nástojčivý. Nejde o nič, len o celý budúci vysielací éter. Nekonať v tejto oblasti je trestuhodné. Niektorí to prirovnávajú k vlastizrade. Smejem sa na tom, ale ten úsmev mi mrzne na tvári.