14. 4. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V japonskej verejnoprávnej televízii sa prevalil ďalší škandál , práve v čase, kedy sa diskutuje o koncesionárskych poplatkoch. HN oznámila, že prepustila športového producenta NHK Tetsushi Oshitu, ktorý na fiktívnych pracovných cestách okradol NHK o 118.500 EUR. Spoločnosť prepustila aj 12 ďalších zamestnancov. NHK mala nedávno škandály v oblasti cenzúry a zasahovania do integrity programov. . Vďaka zlému zákonu koncesie v Japonsku neplatí beztrestne 30 percent domácností, pričom NHK vynaloží až 12,9 % zo svojho obratu na ich výber, čo je 558 miliónov EUR.

Vilgot Sjöman

Švédsky televízny kanál poškodil umeleckú integritu dvoch filmárov tým, že prerušil ich filmy komerčnými prestávkami. Rozhodol tak súd. Claes Eriksson a Vilgot Sjoman / zomrel minulú nedeľu/, žalovali TV4 potom, ako v roku 2002 prerušili ich filmy reklamou. Filmy boli vytvorené ešte red účinnosťou zákona, ktorý prerušovanie umožňoval. Apelačný súd v Štokholme tvrdí, že umelci nedali na prerušenie súhlas. Rozhodnutie súdu znamená, že poškodení sa môžu súdiť o finančnú náhradu.TV4 sa chce dovolať na najvyšší súd. Ak by však kauza bola pre tvorcov úspešná, môže znamenať istý prielom v integrite autorov.

Nemecký protimonopolný úrad povolil prebratie spravodajskej stanice n-tv televíziou RTL Television GmbH, patriacej do skupiny Bertelsmann AG. RTL tak môže vlastniť 100 akcií tejto stanice . Protimonopolný úrad zároveň poznamenal, že RTL Group , so svojimi stanicami RTL, VOX, Super RTL a n-tv, a jeho rival ProSiebenSat.1 GruppeMedia AG majú duopolnú kontrolu na nemeckom televíznom trhu.