12. 3. 2007

SLOVAK DIGITAL MEDIA NEWS

SLOVAK DIGITAL MEDIA NEWS
Slovenská televízia sa dnes pokúsila vysvetliť poslancom Národnej rady SR svoje predstavy o prechode na digitálne vysielanie na Slovensku.
Na seminár o návrhu zákona o digitálnom vysielaní, o ktorom by poslanci NR SR mali hlasovať koncom marca, prišli okrem zástupcov Výboru NR SR pre kultúru a médiá aj predstavitelia ďalších zainteresovaných výborov parlamentu, zástupcovia televízií Rady pre vysielanie a retransmisiu a Rady STV.
S digitalizáciou televízneho vysielania - jej možnosťami a úskaliami ich zoznámil riaditeľ strategického rozvoja STV, bývalý zamestnanec Českej televízie a odborník na digitalizáciu Nikolaj Savický.
Okrem iného informoval aj o dohode STV a súkromných televízií. Na jej základe vznikol spoločný pozmeňovací návrh k návrhu zákona o digitálnom vysielaní programových služieb. Návrhom zákona o digitálnom vysielaní sa v utorok bude zaoberať parlamentný výbor pre kultúru a médiá. Jeho členovia by mali rokovať nielen o spoločnom pozmeňovacom návrhu televízii, no aj o pozmeňovacích návrhoch, ktoré chcú predložiť niektorí jeho členovia.
Ich spoločnou črtou je, že presadzujú vznik verejnoprávneho multiplexu. Návrh zákona o ňom nehovorí. Ako uviedol Nikolaj Savický, návrh vychádza z dohody STV so súkromnými televíziami, podľa ktorej je okrem iného legitímne, ak STV žiada multiplex verejnej služby. Televízie chcú v prechodnom období jeden spoločný multiplex, aby diváci mali zaistenú možnosť kvalitného príjmu voľne dostupného televízneho vysielania. Zhodli sa aj na používaní jednotného kódovania obrazu a zvuku.
"Dohodli sme sa tiež, že budeme koordinovať vypínanie analógového vysielania tak, aby sa vždy na jednom teritóriu vypínali všetky analógové stanice naraz," konštatoval Savický.
S politickými stranami o podpore pozmeňovacieho návrhu nerokovali. Savický dúfa, že prevládnu profesijné hľadiská. STV chce osloviť všetkých poslancov a oboznámiť ich s návrhom, konštatoval generálny riaditeľ STV Radim Hreha. "Pokiaľ budú poslanci informovaní, nie je dôvod, aby vznikol pri tomto zákone nejaký politický konflikt, aby sa hlasovalo podľa príslušnosti k opozícii, koalícii." Podľa Hrehu je verejnoprávny multiplex spoločensky dôležitá vec, ktorá je v záujme ochrany televíznych divákov. Podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) nevylúčil, že v parlamente predloží spoločný pozmeňovací návrh televízií. STV potrebuje právnu istotu a získa ju vznikom verejnoprávneho multiplexu, uviedol pre médiá Jarjabek.
Pozmeňovací návrh k zákonu, ktorý hovorí o verejnoprávnom multiplexe pre STV, SRo a ďalšie služby verejnosti chce predložiť aj člen mediálneho výboru Rafael Rafaj (SNS). Tvrdí, že v návrhu zákona nie je dostatočne zohľadnená koncepcia duálneho vysielania - vysielania verejnoprávnych a súkromných médií. Predpokladá sa totiž, že verejnoprávny vysielateľ by mal požiadať o licenciu, čo priamo popiera systém duálneho vysielania.
Zámer predložiť pozmeňovací návrh o vzniku verejnoprávneho multiplexu už dávnejšie prezentovala aj podpredsedníčka výboru Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS).