26. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Medzinárodná tlačová a informačná agentúra Reuters Group dosiahla v prvých troch mesiacov 2007 tržby vo výške 626 mil. britských libier (GBP). V rovnakom období pred rokom evidovala tržby vo výške 633 mil. GBP a 558 mil. GBP v roku 2005. Uviedla to spoločnosť v stredu. Analytici predpovedali kvartálne tržby vyjadrené v stálych výmenných kurzoch na úrovni 625 mil. GBP. Spoločnosť ďalej uviedla, že 47 % z celkových dosiahnutých tržieb si účtovala v dolároch. Dôvodom bolo 12-percentné oslabenie dolára voči britskej libre v období prvého štvrťroka. Jadrové tržby, ktoré nezahŕňajú dopad akvizícií a sú vyjadrené stálymi výmennými kurzami, v prvom štvrťroku vzrástli o 6,5 % v porovnaní s minuloročným 4-percentným rastom. Analytici očakávali rast jadrových tržieb v sledovanom období o 6,1 %.

Desiatky zahraničných a palestínskych novinárov v stredu v rovnakom čase protestovali na oboch stranách izraelskej hranice za prepustenie britského dopisovateľa Alana Johnstona. O Johnstonovi nie sú od 12. marca, keď ho uniesli, nijaké presné informácie. Demonštráciu organizovala Foreign Press Association, ktorá spracováva udalosti z Palestíny a Izraela pre zahraničné médiá. 15. apríla vyhlásila neznáma proislamská skupina v stanovisku, že Johnstona zabila, no palestínske orgány tvrdili, že neexistujú nijaké dôkazy o tom, že ho skupina Kataíb al-Džihád al-Tawhíd skutočne popravila. 19. apríla palestínsky prezident Mahmúd Abbás vo Švédsku vyhlásil, že palestínska tajná služba má informácie, že Johnston "stále žije".

Britská modelka a niekdajšia manželka Sira Paula McCartneyho Heather Mills sa v utorok definitívne rozlúčila s americkou televíznou tanečnou súťažou Dancing With the Stars. "Vedeli sme, že vypadneme. Posledné dva týždne sme boli na konci rebríčka, takže nás to neprekvapilo," povedala Mills. Vo svojej záverečnej reči poďakovala svojmu profesionálnemu tanečnému partnerovi Jonathanovi Robertsovi, ale aj orchestru, ktorý ich pri tanci sprevádzal, maskérom a fanúšikom. Ako uviedla, jej účasť v programe pomohla získať prostriedky pre charitu a záchranu životov stoviek tisíc zvierat. Mills venovala svoj honorár organizácii na ochranu životného prostredia a zvierat. Bola vôbec prvou súťažiacou v histórii súťaže televíznej stanice ABC, ktorá tancovala s umelou nohou. Mills prišla o nohu pri motocyklovej nehode v roku 1993. V utorňajšom vydaní relácie vystúpila i britská speváčka Joss Stone, ktorá netancovala, ale odspievala dve skladby - Super Duper Love z debutového albumu The Soul Sessions (2003) a Tell Me About It z posledného albumu Introducing Joss Stone (2007). Z tanečnej súťaže už vypadli Pavlína Pořízková, Shandi Finnessey, Leeza Gibbons a Clyde Drexler. Medzi súťažiacimi ešte zostávajú Billy Ray Cyrus, Ian Ziering, Joey Fatone, Laila Ali, John Ratzenberger a Apolo Anton Ohno.

Ségolene Royalová, francúzska ľavicová prezidentská kandidátka, obvinila vo štvrtok konzervatívca Nicolasa Sarkozyho z vyvíjania nátlaku na médiá. Sarkozy mal podľa nej presviedčať Syndikát vydavateľov regionálnej tlače, aby odmietol piatkové stretnutie medzi Royalovou a centristom Francoisom Bayrouom. Vládna UMP (Únia za ľudové hnutie) Nicolasa Sarkozyho označila naplánovanú debatu za "protiústavnú“. Vzápätí vydal Syndikát vydavateľov regionálnej tlače vyhlásenie, v ktorom žiada, aby sa takéto stretnutie neuskutočnilo na jeho pôde. "Prezident syndikátu sa stretol so Sarkozym, ale ani to mi nezabráni, aby som sa s Bayrouom stretla,“ vyhlásila Royalová v Paríži. “Vo Francúzsku je tlač slobodná okrem chvíľ, keď na ňu vytvárajú nátlak,“ zhrnula Royalová. Nicolas Sarkozy komentoval situáciu tradičným "je to komické“.