1. 8. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Jeden z osobných strážcov Britney Spears čelí obvineniam z ublíženia na zdraví po nedávnom incidente v hotelovom kasíne Wynn Las Vegas, kde údajne fyzicky napadol dvoch fotografov. Informoval o tom hudobný časopis New Musical Express na svojej internetovej stránke. Cesar Julio Camera mal napadnúť jedného fotografa úderom do tváre a druhého hodiť o stenu. Celý incident zachytili bezpečnostné kamery kasína. Podľa informácií BBC News sa speváčke a jej dvom synom, ktorí sa na mieste incidentu nachádzali tiež, nič nestalo. Spearsová vraj počas potýčky kričala, pretože pred incidentom vrazil jeden z fotografov do Cameru, ktorý v náručí držal jej syna Seana Prestona Federlina. Speváčkina hovorkyňa sa k udalosti z kasína zatiaľ nevyjadrila. Fotograf, na ktorého zaútočil bodyguard Britney Spears v Las Vegas, pripravuje súdnu žalobu. Dvadsaťštyriročný Andrew Deetz tvrdí, že sa ho ochrankár popovej speváčky pokúsil zabiť. Oznámil to hovorca Deetzových právnikov v oficiálnom vyhlásení. Podľa správy sa Spears vyhrážala fotografovi, že ho zabije a jej ochrankár ho napadol po tom, ako speváčku dvaja muži odfotografovali na odchode z kúpeľov v Las Vegas. Deetz a Kyle Henderson v tom čase pracovali pre fotografickú spoločnosť Flynet Pictures, ktorá ponúka obrázky aj pre magazíny People a US Weekly. Britney Spears spolu s dvoma malými synmi odchádzala z hotelových kúpeľov v spoločnosti dvoch bodyguardov. Jeden z nich Cezar Julio Camera pritlačil Hendersona k stene, kým zasiahla ochranka hotela a požiadala ho, aby odišiel. Podľa vyhlásenia Camera napadol Deetza zozadu, zhodil ho zem, bil ho a kopal, kým ho ochranka neodtiahla preč. Spears potom hodila do fotografa detskú fľašu. Neskôr sa mu mal Camera vyhrážať. Právny zástupca Britney Spears to odmietol komentovať, zástupcovia hotela sa k prípadu tiež nevyjadrili. Bodyguard Camera môže čeliť až šesťmesačnému trestu a pokute v prepočte viac ako 24 tisíc slovenských korún.

Vandali zničili alebo ukradli viac ako desať figurín zo skladu írskeho Národného voskového múzea. Zmizli aj známe detské postavičky zo seriálu Teletubbies, postava staviteľa Boba, ale aj figuríny Hannibala Lectera a Freddieho Kruegera zo známych hororov. Polícia našla stopy po násilnom vniknutí do skladu po tom, ako skupina mladých ľudí usporiadala rave party v blízkom skladisku. Podľa polície došlo ku krádežiam medzi tretím a 20. júnom. Manažérka Národného voskového múzea Kay Murray povedala pre internetovú stránku BBC News, že incident je prejavom vandalizmu a nepredpokladá iný motív. "Zbierku sme mali uloženú v zamknutom sklade hlavnej budovy, stačilo iba vyraziť dvere," uviedla Murray. Múzeum zatvorili v júli 2005 po tom, ako ho majiteľ predal. Budovu zničili, aby uvoľnila miesto pre stavbu hotela a figuríny držali odvtedy v sklade. Murray verí, že sa do dvoch týždňov nájdu pre múzeum nové miesto v centre Dublinu a budúci rok ho znovu otvoria. Návštevníkov múzea najviac lákali detské postavičky, hororová časť a modely írskych historických osobností ako James Joyce, Robert Emmet a vodcovia revolúcie z roku 1916. Múzeum môžu otvoriť aj napriek chýbajúcim figurínam, napriek tomu Murray požiadala zlodejov o ich vrátenie.
Televízia al-Džazíra v utorok odvysielala zábery, na ktorých nemecký rukojemník unesený v Afganistane prosí o život. Muž so šedivými vlasmi, stojaci na skalnatej ploche so zamaskovanými mužmi mieriacimi naňho zbraňami, vyzval Nemecko a Spojené štáty, aby stiahli svojich vojakov z Afganistanu a pomohli mu tak vrátiť sa k rodine. V minútovej nahrávke len nejasne počuť hlas muža prerušovaný moderátorom. Na nahrávke sú aj štyria Afganci, o ktorých televízia uviedla, že ich uniesli spolu s Nemcom. Zajatci takisto apelovali na splnenie požiadaviek Nemecké médiá informovali, že nahrávka obsahuje okrem odsunu nemeckých síl aj požiadavku prepustiť 12 bojovníkov Talibanu výmenou za Nemca a štyroch Afgancov, čo však hovorca televízie Ajman Gaballáh v rozhovore pre agentúru AP poprel. Ako povedal, nahrávka obsahuje len výzvu na splnenie požiadaviek Talibanu a nie konkrétne prepustenie dvanástich talibancov. Správy o únose dvoch nemeckých inžinierov v Afganistane sa objavili tento mesiac. Jeden z nich, 43-ročný Rüdiger Diedrich zomrel v zajatí za nejasných okolností. Jeho telo previezli do Nemecka, kde vykonajú pitvu s cieľom zistiť príčinu smrti. Nemecké médiá druhého muža identifikovali ako Rudolfa B.
Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. (CME) je blízko ku kúpe menšieho českého teleshopingového kanálu Top TV. V stredu o tom na svojom serveri informoval týždenník Euro OnLine. Rokovania medzi CME a vlastníkom televízie KKCG Investments sú podľa týždenníka vo veľmi pokročilom štádiu. Euro OnLine pritom citoval zdroje blízke obom spoločnostiam. Hovorkyňa CME odmietla túto správu komentovať a povedala, že spoločnosť síce naďalej hľadá potenciálne ciele pre akvizíciu v strednej Európe, pričom ich aj prehodnocuje, ale to ešte nevyhnutne neznamená, že chce uzavrieť obchod. V Českej republike už CME prevádzkuje najväčšiu televíznu stanicu v krajine TV Nova a športový kanál Galaxie. Ako sa ďalej v správe uvádza, Top TV na mesiac prerušila svoje vysielanie a hrozí jej predaj. Program káblovej a satelitnej televízie sa sústreďoval hlavne na teleshoping. CME v júli zvýšila svoj podiel v spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza a stala sa jej 100-percentným vlastníkom.
Americký mediálny koncern Time Warner zvýšil v druhom štvrťroku výnosy o 6 % na 11 mld. USD. Kvartálne výsledky spoločnosti podporil najmä rast počtu zákazníkov káblovej televízie a internetového pripojenia. Reklamné tržby internetovej divízie AOL v sledovanom období na medziročnej báze stúpli o 16 %, kým celkové tržby tejto divízie klesli o 38 % na 1,3 mld. USD. Za uvedeným poklesom je podľa firmy zníženie počtu predplatiteľov internetových služieb. Čistý zisk skupiny v sledovanom období medziročne vzrástol o 5,2 % na 1,07 mld. USD, alebo 28 centov na akciu. V rovnakom kvartáli pred rokom spoločnosť dosiahla čistý zisk vo výške 1,01 mld. USD, respektíve 24 centov na akciu. Bez započítania mimoriadnych položiek zisk na akciu predstavoval 22 centov, čím prekonal priemerné očakávania analytikov na úrovni 20 centov na akciu. Spoločnosť Time Warner zároveň uviedla, že jej predstavenstvo schválilo spätný odkup vlastných akcií v hodnote 5 mld. USD. Ten sa uskutoční hneď po tom, čo koncern dokončí už začatý odkup svojich akcií v hodnote 20 mld. USD. Mediálna skupina tiež potvrdila finančné ciele na tento rok, v rámci ktorých odhaduje celoročný zisk firmy na úrovni 1,07 USD na akciu. Po vylúčení jednorazových položiek spoločnosť počíta s celoročným ziskom na akciu vo výške 95 centov.
Spoločnosť News Corp v stredu oznámila, že kúpi mediálny koncern Dow Jones & Co za 5,6 mld. USD. Firma sa rozhodla pre akvizíciu po tom, čo získala dostatočnú podporu od rodiny, ktorá kontroluje vydavateľa Wall Street Journal. Dohoda by splnila sen Ruperta Murdocha, vlastníka News Corp, ktorý túži po vedení finančného denníka už viac ako desaťročie. Mediálny magnát, ktorý v marci oslavoval 76 rokov, strávil posledné tri mesiace presviedčaním rodiny Bancroft, ktorá ovláda spoločnosť Dow Jones už viac ako storočie. V spoločnom vyhlásení Dow Jones a spoločnosti News Corp obe firmy uviedli, že členovia rodiny Bancroft, ktorí vlastnia 37 % hlasovacích práv Dow Jones, podporili túto dohodu. Transakciu ešte musia povoliť aj akcionári firmy, ale podľa analytikov je výsledok už takmer jasný, keďže Murdoch zaplatí za akcie 65-percentný príplatok. Ako ďalej obe spoločnosti uviedli, akvizícia by sa mala ukončiť v poslednom kvartáli tohto roku. Murdoch tak získaním denníka Wall Street Journal rozšíri svoje mediálne impérium, ktoré už teraz pozostáva z televíznych staníc Fox, internetovej stránky MySpace, londýnskeho denníka Times a vydavateľstva HarperCollins Publishers.
Opozičnej venezuelskej televíznej stanici Radio Caracas (RCTV), ktorá je v súčasnosti už odpojená z analógového vysielania, vyprší v stredu ultimátum, aby odsúhlasila vysielanie prejavov prezidenta Huga Cháveza. V opačnom prípade ju odpoja aj z káblového vysielania. Rada pre vysielanie a retransmisiu dala RCTV ultimátum do stredy polnoci, aby sa zaregistrovala ako národná vysielacia spoločnosť v kategórii, ktorá od nej vyžaduje prerušiť vysielanie na žiadosť vlády a odvysielať prejavy venezuelského prezidenta Cháveza. RCTV argumentuje, že je v súčasnosti medzinárodnou televíznou stanicou a z toho dôvodu nemusí také pravidlá uplatňovať. Televízia začala opätovne vysielať cez satelitné a káblové pripojenie 16. júla. Venezuelská rada pre vysielanie a retransmisiu naliehala na vládu, aby stanovila ultimátum a viedla so spoločnosťou rokovania, povedal prezident rady Mario Seijas. Nová televízna spoločnosť, káblová televízia RCTV International v pondelňajšom vyhlásení uviedla, že odmieta registráciu ako národný audiovizuálny producent, pretože je "medzinárodnou televíznou stanicou." Najstaršia venezuelská televízna stanica RCTV prestala vysielať 27. mája potom, čo jej vláda prezidenta Huga Cháveza neobnovila vysielaciu licenciu. Jediná opozičná televízia s celoštátnym dosahom pred ukončením vysielania zverejnila zábery, na ktorých zamestnanci spievali národnú hymnu. Chávez po svojom zvolení koncom minulého roka oznámil, že RCTV neobnoví licenciu. Televízna stanica, ktorá v krajine pôsobila 54 rokov, počas predvolebnej kampane otvorene vyzývala na prezidentovu porážku. Chávez takisto nikdy nezabudol, že televízna spoločnosť podporila v apríli 2002 prevrat, po ktorom bol na 47 hodín zbavený funkcie.

Britská polícia pátra po mužovi, ktorý uštipol televíznu reportérku počas živého vstupu do zadku. Sue Turton informovala z Oxfordu o nedávnych povodniach, keď zatiaľ neznámy muž prechádzal okolo a zozadu ju uštipol. Reportérka pokračovala vo svojom vstupe bez mihnutia oka, kým páchateľ odišiel. Polícia začala pátranie po tom, ako sa záznam živého vstupu sa objavil na stránke YouTube. Tvár štípajúceho muža je na zázname dobre viditeľná. "Veľa ľudí považuje incident v Oxforde z minulého týždňa za vtipný. Nechcem, aby súd toho muža potrestal. Ale ak by som akceptovala takéto správanie bez sťažnosti, akú šancu na pomoc by mali ženy, ktoré sú na verejnosti podobne obchytávané?" uviedla Turton. Napriek tomu, že obeť si neželá, aby bol páchateľ potrestaný, polícia po mužovi pátra. Chce ho identifikovať a ďalej s ním zaobchádzať podľa zákona o verejnom poriadku.