14. 9. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Odovzdávanie Oscarov bude v nedeľu 24. februára 2008 moderovať komik Jon Stewart. Informáciu, ktorú v stredu zverejnil denník New York Times, potvrdil producent prenosu Gil Cates. Ako ďalej na svojej oficiálnej stránke informovala Akadémia filmových umení a vied, Stewart bude hlavným moderátorom slávnostného večera už po druhý raz. "Jon bol úžasným moderátorom 78. ročníka. Je múdry, zábavný, miluje filmy a je to skvelý chlap. Čo si viac môžeme želať," komentoval angažovanie Stewarta Cates. Stewart je od roku 1999 moderátorom a výkonným producentom programu The Daily Show with Jon Stewart, ktorý má na svojom konte štyri ceny Emmy v kategórii Najlepší varietný, hudobný alebo komediálny seriál. Šou získala aj dve Peabody Awards. V roku 2004 Stewart a scenáristi The Daily Show vydali knihu America (The Book): A Citizen’s Guide to Democracy Inaction, ktorá získala Thurber Prize for American Humor a počas 46 týždňov bola na zozname bestsellerov New York Times. Stewart účinkoval vo viac ako tucte celovečerných filmov. V televízii napríklad v hodinovom špeciáli z produkcie HBO Jon Stewart: Unleavened. V rokoch 2001 a 2002 moderoval odovzdávanie cien Grammy. Osemdesiate slávnostné odovzdávanie Oscarov bude v nedeľu 24. februára 2008 v hollywoodskom Kodak Theatre.
Mestskú štvrť v Los Angeles, ktorá obkolesuje budovu spravodajskej televíznej stanice CNN v Hollywoode pomenovali podľa moderátora Larryho Kinga. O premenovaní bloku na Larry King Square hlasovala mestská rada v stredu. Takýmto spôsobom si chce uctiť 50-ročné výročie, keď King odštartoval svoju kariéru vo vysielaní. Tú začal v roku 1957 v rozhlasovej stanici Miami. Od júna 1985 moderuje najdlhšie fungujúcu talk šou na CNN, Larry King Live. Mestská rada takisto odsúhlasila pomenovanie križovatky pri štúdiách Paramount na I Love Lucy Square po zosnulej komičke Lucille Ball a Lucy Casada, ktorá neďaleko vlastnila populárnu reštauráciu Lucy's El Adobe Café.
Najväčšia britská televízna spoločnosť BBC pripravuje úplný prechod na digitálne televízne vysielanie. Preto poverila spoločnosť Siemens IT Solutions and Services inštalovaním IT riešenia, ktoré zmení analógové televízne signály na digitálne. Uvedený projekt je s objemom finančných prostriedkov vyše 60 mil. eur jedným z najväčších projektov tohto druhu na svete. Siemens má riešenie implementovať do roku 2009, prevádzkovať ho bude až do roku 2015. Riešenie od spoločnosti Siemens pre kódovanie a multiplexing zjednotí viacero prvkov televízneho vysielacieho signálu do štandardizovaného formátu. Signál tak bude vhodný tak na terestriálne vysielanie, ako aj na satelitné vysielanie na prijímanie signálu prostredníctvom digitálnych set top boxov. Siemens týmto riešením zjednoduší súčasnú technickú infraštruktúru BBC a zároveň rozšíri kapacity digitálneho vysielania spoločnosti. Britská stanica tak bude môcť ponúknuť svojim zákazníkom viac televíznych programov pri rovnakej kvalite obrazu aj interaktívne služby. Svojím digitálnym terestriálnym televíznym vysielaním chce BBC do roku 2012 pokryť 98,5 % obyvateľstva vo Veľkej Británii. Siemens IT Solutions and Services už podporuje niekoľko televíznych staníc pri prechode na digitálnu produkciu, archivovaní a príprave televízneho obsahu. Týmto projektom pre BBC však Siemens IT Solutions and Services zdôrazňuje svoje celosvetové vedúce postavenie poskytovateľa IT služieb v oblasti médií. Siemens IT Solutions and Services je vedúcim svetovým poskytovateľom IT riešení a služieb. Pokrýva celý reťazec IT služieb od konzultácií v oblasti systémovej integrácie až po manažment IT infraštruktúry. Okrem toho dopĺňa ponuku ostatných spoločností skupiny Siemens tak, aby zahŕňala vývoj softvéru a ostatné IT riešenia. Spoločnosť vznikla v januári 2007 zlúčením piatich IT firiem, patriacich do koncernu Siemens. Nová skupina zamestnáva okolo 43 000 ľudí a jej ročný predaj po sčítaní tržieb zakladajúcich spoločností dosahuje asi 5 miliárd eur. Približne 60 percent tržieb generuje mimo skupiny Siemens.
Kanadský reportér David Lancashire, ktorý v roku 1956 ako prvý severoamerický spravodajca pôsobil v Číne Maa Ce-tunga, zomrel vo veku 76 rokov. Vo štvrtok to oznámila jeho rodina. Lancashire zomrel v pondelok v Toronte na srdcový infarkt. Ako reportér tlačovej agentúry AP v roku 1956 strávil vo vtedajšej komunistickej Číne šesť týždňov, precestoval viac ako 8 tisíc kilometrov a napísal sériu článkov o živote za takzvanou bambusovou oponou. Jeho spravodajstvo z Číny za vlády Maa Ce-tunga bolo v roku 1956 senzáciou. Potom, ako v roku 1949 uchopili moc v Číne komunisti, bol prvým severoamerickým novinárom v krajine.
Zadržaný zástupca šéfredaktora ruského denníka Nezavisimaja Gazeta Boris Zemcov, ktorý je podozrivý z vydierania spolupracovníka ministra poľnohospodárstva Ruskej federácie Alexeja Gordejeva, zostáva na základe dnešného rozhodnutia moskovskej justície za mrežami. Zemcov mal poškodenému pohroziť, že v prípade nesplnenia požiadavky, aby mu platil 30.000 dolárov mesačne, zverejní o ňom diskreditujúce materiály. Novinára zadržali príslušníci jednotiek ministerstva vnútra a špeciálneho útvaru pre boj s organizovanou kriminalitou a terorizmom pri preberaní peňazí. Šéfredaktor a majiteľ novín Konstantin Remčukov považuje kauzu za spôsob nátlaku. V jeho novinách sa vraj objavilo mnoho kritických materiálov a ak by všetky mali byť považované za vydieranie, bola by to veľká chyba. Zemcov sa navyše podľa jeho slov zaoberal úplne inými témami, takže si osobne vie iba ťažko predstaviť, akými informáciami o agrárnych témach mohol disponovať. Za čudné označil viaceré informácie z jemu predloženého uznesenia orgánov činných v trestnom konaní, napríklad o náleze drog v Zemcovovom byte. Súčasne poznamenal, že aj keď má redakcia právneho zástupcu, Zemcova bude zastupovať úradmi stanovený obhajca.