30. 10. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Falošná tlačová beseda, na ktorej za novinárov "zaskočili" pracovníci Americkej agentúry pre mimoriadne situácie (FEMA), má dozvuky. Riaditeľ vonkajších vzťahov John Philbin už nedostane podobné miesto u šéfa amerických tajných služieb Mika McConnella. Informovala dnes o tom agentúra Reuters. Philbin mal na post riaditeľa komunikácie v úrade šéfa tajných služieb nastúpiť v pondelok, no už s ním nepočítajú. Minulý utorok zástupca riaditeľa agentúry FEMA Harvey Johnson v živom vysielaní odpovedal na otázky, ktoré kládli priamo zamestnanci, vystupujúci ako novinári. Tlačová beseda sa týkala požiarov v Kalifornii. Pôvodne sa hovorilo o premiešaní hovorov, nakoniec FEMA pripustila, že to bolo neospravedlniteľné konanie a "pozoruhodne zlé rozhodnutie". Philbin prišiel aj o miesto v agentúre a v sobotňajšom vydaní denníka Washington Post incident oľutoval. FEMA chce ešte vyvodiť ďalšie personálne dôsledky.
Americký mediálny koncern Ruperta Murdocha, vlastník Fox News, a televízia NBC odštartujú vlastnú stránku s videami. Hulu.com bude konkurovať portálu YouTube, ktorý vlastní spoločnosť Google. Včera spustili partneri testovaciu verziu, ktorú v priebehu niekoľkých mesiacov nahradí definitívna podoba Hulu. Zisk z videoportálu bude zabezpečovať reklama. Používatelia si budú môcť pozrieť filmy a seriálové epizódy v plnej dĺžke. Okrem programov televízií NBC a Fox bude obsahovať šou z produkcie japonskej spoločnosti Sony a zo štúdia Metro-Goldwyn-Mayer. Popri najnovších epizódach obľúbených Simpsonovcov ponúkne aj staršie seriály, ako napríklad Lost in Space (1965). Generálny riaditeľ Hulu Jason Kilar verí, že obsah, zhromaždený na jednej stránke, zjednoduší divákom sledovanie ich obľúbených programov. Videá budú dostupné nielen na Hulu, ale aj na stránkach partnerov AOL, MSN, MySpace, Yahoo a Comcast. Používatelia si budú môcť vystaviť šou v celej dĺžke na svojich blogoch, web stránkach a profiloch, krátke ukážky budú môcť posielať cez e-mail. Spustenie konkurenčnej stránky zvýši napätie medzi mediálnymi spoločnosťami a obľúbenými videostránkami, ktoré často ponúkajú neautorizované klipy. Spoločnosť Viacom, vlastník MTV, VH1 a iných staníc, žaluje YouTube za masívne porušenie ich autorských práv. Majiteľ stránky sa obhajuje, že po vyžiadaní takéto videá odstraňujú. Pozorovatelia tvrdia, že Hulu.com umožní nebývalú flexibilitu v šírení obsahu chráneného autorským zákonom. Mediálny analytik James McQuivey si myslí, že News Corp. a NBC týmto predbehli konkurenciu. Dodal, že ich produkt bude atraktívny aj pre zadávateľov reklamy, pretože je výhodné umiestniť ich obsah na stránku dostupnú pre veľké množstvo ľudí. Ak by totiž reklamu vysielali len na NBC.com alebo Fox.com, obmedzilo by to počet divákov, ktorí by reklamu uvideli.
Ruský televízny žurnalista Andrej Karaulov obvinil bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova, že plánoval atentát Gejdara Alijeva, azerbajdžanského politika. Gorbačov jeho obvinenie poprel, informovala dnes agentúra Interfax. "Gorbačov si najal vraha, ktorý mal zabiť Gejdara Alijeva, ale keďže on nedokázal splniť túto úlohu, u Alijeva vyprovokovali srdcový infarkt," vyhlásil dnes v Baku Karaulov pri príležitosti predstavenia knihy Ilhama Alijeva "Verím v môj Azerbajdžan". Novinár ďalej tvrdí, že keď sa Alijev prebral po infarkte, uvidel pri posteli Jevgenija Čazova, ministra zdravotníctva, ktorý držal v ruke vyhlásenie o odstúpení Alijeva. Ten bol vtedy prvým tajomníkom Azerbajdžanskej komunistickej strany. Čazov sa zasa stal známym ako lekár Leonida Brežneva. O týchto veciach sa hovorilo na knižnej prezentácii z toho dôvodu, že Ilham Alijev, autor publikácie a súčasný prazident, je synom Gejdara Alijeva. Michail Gorbačov na otázku agentúry Interfax uviedol: "Od prvého do posledného slova je to lož. Nie je to prvý útok proti mne, ani zo strany Karaulova to nie je prvýkrát. Tomu sa ani nečudujem. Ale zaujímalo by ma: Kto je objednávateľ? Komu to prospeje? Keďže totiž Karaulov hovorí o tom tak rezolútne, to znamená, že s niekým je spolčený, že niekto za ním stojí." Ohľadne kontaktov s Alijevom Gorbačov vyhlásil, že dlhý čas boli medzi nimi normálne vzťahy, dokonca priateľské. Ale v čase, keď pôsobil v Moskve, bolo na Alijeva veľa sťažností, okrem iného na to, že svoju politiku presadzuje v krajine násilím a že sa usiluje dostať do popredia svoj vlastný klan. Ale to bolo všetko, dodal Gorbačov.
Známy raper Coolio, ktorý bodoval na prvých priečkach hitparád v deväťdesiatych rokoch a získal Grammy za pieseň Gangsta's Paradise, sa opäť predstaví v reality šou káblovej televízie Oxygen, určenej hlavne pre ženy. Program Coolio & the Gang sa na obrazovkách objaví v druhej štvrtine nasledujúceho roku. Program bude o Cooliovi a jeho "deťoch"- šiestich tínedžeroch, ktorých bude musieť známy raper vychovať k svojmu obrazu. Televízia Oxygen má zatiaľ pripravených šesť polhodinových epizód. Coolio sa narodil v roku 1963 v Kalifornii ako Artis Leon Ivey junior. Meno Coolio dostal po slávnom Cooliovi Iglesiasovi, keďže rád hral na gitare. Coolio sa objavil v množstve televíznych a hudobných projektov. Najväčšiu slávu mu však priniesli skladby Gangsta's Paradise, Fantastic Voyage a It Takes a Thief. Jeho sláva postupne klesala po mnohých problémoch so zákonom.