6. 1. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Zástupcovia asociácie režisérov Directors Guild of America (DGA) začali neformálne rozhovory so štúdiami. V priebehu týždňa by mali ohlásiť začiatok formálneho vyjednávania o novej kolektívnej zmluve, čo by znamenalo, že štrajk hollywoodskych scenáristov ešte nejaký čas potrvá.Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) chce nasmerovaním svojho záujmu k rokovaniam s DGA stimulovať snahy o urovnanie sporu s asociáciou scenáristov Writers Guild of America (WGA), ktorá 5. novembra vstúpila do ostrého štrajku. Kolektívna zmluva DGA je síce platná do 30. júna, no zvykom asociácie je začať rokovania o novej zmluve aspoň šesť mesiacov vopred a formálne vyjednávanie chcú začať čím skôr.Očakáva sa, že rovnako ako WGA, aj režiséri sa budú zaujímať najmä o zmeny súvisiace s takzvanými "novými médiami".
The Times launchuje sociálny komunitný portál s názvom The Times Health Club, ktorý má pomôcť čitateľom zlepšiť ich zdravie a fyzickú kondíciu. -Stránka odštartuje svoju prevádzku 5. januára a jej kontent budú napĺňať redaktori, ktorí v denníku pripravujú sobotňajšiu lifestylovú prílohu The Times - „health section Body and Soul“. Užívatelia komunitného portálu si budú môcť napríklad stiahnuť rôzne cviky a vypočítať spaľovanie kalórií, ktoré pritom vynaložia. Zlepšovanie ich fyzickej kondície budú môcť on-line sledovať a zároveň podporiť aj rodiny užívateľov. Prihlásení užívatelia takisto dostanú prostredníctvom portálu rady ako sa správne stravovať a cvičiť priamo od odborníkov.
Krátko po tom, ako sa Slovinsko stalo 1. januára predsedajúcou krajinou Európskej únie, tamojší novinári opäť verejne obviňujú ľubľanskú vládu z praktizovania cenzúry. Iniciátori tzv. "Petície proti cenzúre a politickým tlakom", ktorú podpísala ešte na jeseň pätina slovinských žurnalistov, teraz listom požiadali špičkových politikov štátov EÚ o vytvorenie medzinárodnej nezávislej komisie, ktorá by mala preskúmať "obvinenia zo zásahov vlády do slobody tlače". Napriek tomu, že petíciu pred tromi mesiacmi zverejnili a rozoslali na 350 domácich a zahraničných adries, sloboda tlače je naďalej obmedzovaná a vláda ani parlament nič nepodnikli na vytvorenie nezávislej komisie. "Krajina, v ktorej 571 novinárov upozorňuje na cenzúru a politický nátlak a ktorej vláda a parlament odmietajú dialóg so žurnalistami, predsedá Európskej únii," upozorňujú iniciátori petície v liste. Vláda v piatok odmietla obvinenia na svoju adresu a vyhlásila, že neodmieta dialóg s novinármi, práve naopak, oni ju o rozhovory ani nepožiadali a svojou iniciatívou diskreditujú Slovinsko. Už niekoľko mesiacov si sťažujú novinári na cenzúru, šikanovanie, zákazy publikovania a odvolávanie zo strany vlády, predovšetkým vo verejnoprávnom rozhlase RTV Slovenija a vo veľkých denníkoch Delo, Večer a Primorske novice.
Americká herecká asociácia (SAG) v piatok oznámila, že takmer všetci jej členovia budú bojkotovať blížiace sa odovzdávanie Zlatých glóbusov. Týmto krokom podporia štrajkujúcich hollywoodskych scenáristov. Sedem desiatok hercov a herečiek nominovaných na ocenenia, ktoré sa majú odovzdávať 13. januára, neprekročí líniu štrajku zo solidárnosti so scenáristami, ktorých štrajk od 5. novembra zastavil výrobu desiatok televíznych programov i veľkorozpočtových filmov. V prípade absencie popredných hercov ako sú Johnny Depp či Julia Robertsová nemusí podľa pozorovateľov televízia NBC odvysielať ceremóniu Zlatých glóbusov v plánovanom čase. Americký cech scenáristov (WGA) zakázal členom tiež účasť na príprave odovzdávania Oscarov, piatkové oznámenie SAG sa však týkalo len Zlatých glóbusov. Združenie zahraničnej tlače v Hollywoode, ktoré udeľuje prestížne Zlaté glóbusy, tento týždeň oznámilo, že rokuje s WGA o "dočasnej dohode". Predseda združenia Jorge Camara v piatok vyhlásil, že riešenie môže prísť už v pondelok.
Požiadavka islamistickej skupiny, aby kanadský magazín uverejnil reakciu na článok, ktorý tvrdil, že moslimovia sú pripravení podrobiť si Západ, vyvolal rozsiahlu diskusiu o rešpektovaní zákona o slobode vyjadrovania. Jedna z najväčších moslimských organizácií Kanadský islamský kongres (CIC) tvrdí, že populárny kanadský týždenník Maclean's uverejnil v októbri 2006 článok zaujatý proti moslimom. Jeden z autorov Mark Steyn napísal, že vysoká pôrodnosť moslimov kombinovaná s náboženským fanatizmom a odhodlaním viesť džihád (svätú vojnu), by mohli dobyť západný svet, ktorý nie je do takej miery ochotný bojovať za zachovanie svojej civilizácie. CIC požiadal vládu, aby zakročila a umožnila uverejniť reakciu, ktorá by mohla tvrdenia v článku vyvrátiť. Text kontroverzného článku je úryvkom zo Steynovej knihy America Alone, ktorá vyšla v septembri roku 2006. "Tento článok kompletne dezinterpretuje spoločné hodnoty, komunitu a náboženstvo kanadských moslimov," vyhlásil právnik CIC Faisal Joseph. CIC žiada uverejnenie reakcie na titulnej strane magazínu. Vydavateľ Kenneth Whyte oznámil, že radšej zbankrotuje, ako by si mal nechať od CIC diktovať, čo uverejní a čo nie. Špeciálne ustanovená komisia môže nariadiť obom stranám zmierenie, alebo posunúť celý prípad súdu. Ten môže rozhodnúť o povinnosti magazínu uverejniť reakciu CIC a v prípade neuposlúchnutia o sankciách. Sloboda vyjadrovania je zakotvená v kanadskej ústave, výnimku však tvoria vyjadrenia podnecujúce rasovú či náboženskú neznášanlivosť.
Copyright © TASR 2008