8. 1. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Mehmet Ali Sahin
Návrh zákona pozmeňujúci kontroverzný článok tureckého trestného zákonníka bude parlamentu pravdepodobne predložený tento týždeň, informoval v pondelok minister spravodlivosti Mehmet Ali Sahin. "Práca (na návrhu) bola ukončená. Verím, že návrh by mohol byť parlamentu predložený tento týždeň," povedal Sahin reportérom. Článok 301 trestného zákonníka, ktorý za urážku tureckej národnej identity ustanovuje trest až do výšky 4 rokov odňatia slobody, je vystavený dôraznej kritike medzinárodného spoločenstva, podľa ktorého predstavuje prekážku slobody prejavu v Turecku a mohol by predstavovať narušenie tohto práva v Európskej únii, do ktorej sa Ankara usiluje vstúpiť. Sahin sa odmietol bližšie vyjadriť k zmenám, ktoré návrh zákona prináša a ktoré turecký kabinet prediskutuje v priebehu pondelka. Podľa kontroverzného článku boli trestne stíhaní intelektuáli vrátane laureáta Nobelovej ceny za literatúru v roku 2006 Orhana Pamuka. Novinár arménskeho pôvodu Hrant Dink, ktorého zavraždili v januári 2007, bol na základe tejto legislatívy aj odsúdený. Spolu s ďalšími osobami, ktoré boli uznané vinnými, však neboli uväznení, keďže výkon trestu bol odložený. Článok sa používa predovšetkým proti ľuďom spochybňujúcim oficiálny postoj voči masakrom Arménov počas 1. svetovej vojny
Špeciálne vydanie show Dr. Phila o Britney Spearsovej sa momentálne nakrúcať nebude. Známy televízny psychológ o tom informoval verejnosť na svojej internetovej stránke. „Vychádzajúc z obáv rodiny a faktu, že Spearsovej situácia je teraz veľmi intenzívna, rozhodol som sa nepokračovať tentoraz s nakrúcaním,“ uvádza Phil McGraw vo svojom vyhlásení. „Hľadanie spôsobu ochrany dospelých detí, ktorým už nemožno rozkazovať, a ktoré nemožno donútiť, nie je bojom len v rodine Britney Spearsovej,“ vysvetlil psychológ. Zároveň upresnil, že jeho show sa neplánovala zaoberať bulvárnou stránkou prípadu, ale práve sprievodnými problémami, ktoré tento prípad a správanie Spearsovej v jej rodine vyvoláva. Dr. Phil ohlásil plán na odvysielanie špeciálneho vydania po tom, ako speváčku odprevádzal v sobotu z nemocnice Cedar Sinai v Los Angeles. V noci zo štvrtka na piatok tam bola proti svojej vôli hospitalizovaná, pretože odmietala vydať svojmu bývalému manželovi deti a správala sa nepríčetne. Americké bulvárne médiá začali dnes zverejňovať informácie o tom, že speváčka nebola pod vplyvom žiadnych omamných látok, ani alkoholu. Zatiaľ nepotvrdenou špekuláciou je maniodepresívna porucha speváčky.Komplikovaná psychická situácia Spearsovej sa dostala na verejnosť po jej rozvode s Kevinom Federlinom, s ktorým sa dnes sporí o právo na výchovu ich dvoch synov. Po štvrtkových udalostiach sudca však mimoriadne rozhodol o pozastavení speváčkinho práva návštev. Spearsová zrejme príde aj o svojich právnych zástupcov v tomto spore. Tí v stredu požiadali kvôli „zlyhaniu komunikácie“ o uvoľnenie z jej prípadu.
Americká mediálna spoločnosť The New York Times nadviaže užšiu spoluprácu s kanálom CNBC, ktorý sa venuje ekonomickému spravodajstvu. Obe spoločnsoti budú môcť vzájomne využívať textové a obrazové spravodajstvo, ktoré majú na svojich weboch. Podľa analytikov si pravdepodobne chcú upevniť pozíciu pred očakávanou konkurenciou spravodajskej siete News.Dohoda predpokladá, že na webe CNBC sa budú objavovať články The New York Times, a New York Times bude využívať obrazové spravodajstvo CNBC. Konkurenciu im bude vytvárať Rupert Murdoch so svojou spoločnosťou News Corporation. Použije na to nový kanál Fox Business Network a ekonomické noviny The Wall Street Journal.
O údajnom raketovom útoku na severnú časť židovského štátu informoval včera ráno izraelský vojenský rozhlas. Hovorkyňa ozbrojených síl Izraela však neskôr vyhlásila, že s veľkou pravdepodobnosťou išlo o explóziu starého delostreleckého projektilu, ktorý na severnú časť židovského štátu počas vojny v roku 2006 vystrelili ozbrojenci radikálneho libanonského hnutia Hizballáh. Izraelskí experti pokračujú vo vyšetrovaní presných príčin výbuchu, ku ktorému došlo na území obce Šlomi. Pri explózii neutrpel zranenia nikto.
Štrajkujúci hollywoodski scenáristi dosiahli dohodu s filmovou spoločnosťou United Artists Films (UA). Produkčná spoločnosť, ktorej spolumajiteľom je herec Tom Cruise, sa so scenáristami dohodla v pondelok. Podrobnosti dohody medzi Writers Guild of America (WGA) a UA zainteresované strany nezverejnili. Podľa stanoviska, ktoré zverejnila WGA na svojej oficiálnej stránke, ale dohoda zahŕňa všetky kľúčové body, za ktoré bojovali, vrátane "nových médií". Scenáristi aj naďalej ostávajú v štrajku proti ostatným štúdiám."United Artists a asociácia scenáristov si sadli a seriózne vyjednávali. Výsledkom je dohoda, ktorá umožní ľuďom návrat do práce," komentoval situáciu prezident Writers Guild of America, West Patric M. Verrone. Dohoda však nezahŕňa Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM), ktoré sú materskou spoločnosťou UA. MGM podľa zverejneného vyhlásenia "chápe želanie UA obnoviť svoje obchodné aktivity, no nesúhlasí s rozhodnutím podpísať provizórnu dohodu". UA však nie sú členmi Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá zastupuje spoločnosti MGM, Sony, Disney a ďalšie veľké štúdiá, s ktorými WGA rokuje o novej kolektívnej zmluve. "Jedna vedľajšia dohoda WGA neposunie bližšie k definitívnemu riešeniu pre scenáristov. Tieto provizórne dohody sú len vedľajšie atrakcie a znamenajú iba to, že zatiaľ čo niektorí scenáristi budú zamestnaní, ostatní budú štrajkovať," reagovala na dohodu v stanovisku AMPTP. Ekonomický dopad sa podľa nich bude prehlbovať, kým zástupcovia WGA nesústredia svoju pozornosť na "hlavnú udalosť miesto vedľajšieho programu".Štrajk WGA zastavil produkciu mnohých televíznych programov, spôsobil odloženie nakrúcania niekoľkých veľkých filmových projektov a najnovšie si na svoje konto pripísal aj zrušenie odovzdávania Zlatých glóbusov, ktorých víťazov oznámia 13. januára na tlačovej konferencii. Kulisári, maskéri a ďalší zamestnanci, ktorí pracujú mimo kamier pre štrajk prišli o prácu."Dohoda medzi WGA a UA by mohla vsadiť klin medzi AMPTP a nezávislé produkčné spoločnosti, ktoré chcú vidieť svojich scenáristov späť v práci," komentoval situáciu profesor manažmentu z kalifornskej univerzity v Los Angeles Daniel J.B. Mitchell. Vzor UA by podľa neho mohli nasledovať ďalšie spoločnosti a dohodnúť sa s WGA, kým štrajk bude pokračovať. Podľa korešpondentky National Public Radio Kim Masters je ale dohoda len kvapkou v mori.Dohoda s UA nasledovala po podobnej výnimke, ktorú dosiahla produkčná spoločnosť Davida Lettermana pre svoju late-night show a Craiga Fergusona. Oba programy sa vrátili na obrazovky minulý týždeň. Vrátil sa aj Jay Leno a ďalší, no ich relácie vznikajú bez dohody a bez pomoci scenáristov.Cruise a jeho partnerka Paula Wagner prevzali kontrolu nad United Artists v roku 2006 po tom, ako prerušili dlhoročné väzby s Paramount Pictures. Spoločnosť UA pôvodne založili v roku 1919 Charles Chaplin, Douglas Fairbanks, Mary Pickford a D.W. Griffith, jej činnosť obnovili v roku 2006 Cruise a Wagner v spolupráci s MGM.
Japonský elektronický konglomerát Matsushita Electric Industrial spolupracuje s Google na vývoji televízneho prijímača, ktorý bude zobrazovať aj internetový obsah, ako sú fotografie a videá. Televízor by sa mal dostať na severoamerický trh na jar. Užívateľom napríklad umožní priamo vyhľadávať a pozerať videá prostredníctvom portálu YouTube a prezerať si fotografie prostredníctvom služby Picasa Web Albums. Vo svojom dnešnom vyhlásení to uviedol Panasonic, ktorý je divíziou Matsushita. Dodal, že dátum uvedenia na globálny trh ešte nebol stanovený. "Spolupráca Panasonicu s YouTube a službou Picasa Web Albums je jasným dôkazom našej snahy o prispôsobenie sa prirodzenému vývoju internetových služieb a o umožnenie ich využívania prostredníctvom televízie s vysokým rozlíšením," uviedol viceprezident spoločnosti Panasonic Consumer Electronics Merwan Mereby.