10. 1. 2008

SSN NEWS

SSN NEWS
Dlhoročnú prácu dvoch popredných slovenských publicistov - Ľuboša Šefčáka a Martina Hrica dnes ocenil Cenou SSN Mercurius Veridicus ex Slovakia Slovenský syndikát novinárov (SSN). Cenu, ktorú udeľovali po prvýkrát, získal za celoživotné dielo dlhoročný pedagóg Katedry žurnalistiky FF UK a autor učebných textov, docent Luboš Šefčák. Podľa jedného z navrhovateľov Júliusa Gembického Šefčákova práca a presadzovanie princípov slobodnej a nezávislej tlače, verejnoprávnych médií poznamenala niekoľko generácií slovenskej žurnalistiky. V nominácii Šefčáka na ocenenie vyzdvihli jeho 17-ročnú aktívnu účasť na príprave nového mediálneho zákona, ktorou prispel k dobrému menu SSN. Laureáta ceny za novinársky čin roka, fejtonistu Martina Hrica prirovnal Ján Füle k najlepšiemu fejtonistovi americkej žurnalistiky Artovi Buchwaldovi, nositeľovi Pulitzerovej ceny. Hric cenu získal za aktuálne fejtóny a glosy v denníku Pravda, ktoré v súčasnej kríze novinárskych žánrov patria k vrcholom profesionálneho majstrovstva. Ako informovala predsedníčka SSN Zuzana Krútka, syndikát zvolil za názov svojej ceny Mercurius Veridicus ex Slovakia nielen preto, že Merkur bol v rímskej mytológii poslom bohov. Tiež preto, že Mercurius Veridicus ex Hungaria (Pravdomluvný posol z Uhorska) boli prvé známe noviny vydávané na Slovensku i v celom Uhorsku. Prvý raz vyšli v levočskej brewerovskej tlačiarni v júli 1705. Slávnostné udeľovanie cien v Dome novinárov v Bratislave pokračovalo vyhlásením výsledkov 1. ročníka Novinárskej súťaže SSN a Špeciálnej ceny Allianz SP. Do súťaže sa mohli prihlasovať práce uverejnené v tlači, rozhlase, televízii a v internetových novinách od 1. novembra 2006 do 31. októbra 2007. Hodnotili sa štyri kategórie - spravodajstvo, publicistika, beletristické žánre a novinárska fotografia. V každej kategórii jednotlivých médií mohli poroty okrem troch cien udeliť aj osobitnú prémiu mladému autorovi do 27 rokov. Jednu z prémií pre mladého autora za spravodajstvo si odniesla aj redaktorka tlačovej agentúry SITA Andrea Ondo-Eštoková. Osobitnú cenu za investigatívny príspevok získal Dušan Károlyi (TV Markíza) a Špeciálnu cenu Allianz SP 2007 za najlepší príspevok o poistení a poisťovníctve Silvia Košťová (STV). Poroty súťaže hodnotili 159 prác od 67 autorov. Kategória novinárska fotografia sa nehodnotila pre malý počet prihlásených autorov. SSN udeľoval ceny pri príležitosti 18. výročia svojho založenia.
V súvislosti s ním zároveň dnes zverejnil vyhlásenie, v ktorom reaguje aj na súčasný vzťah vlády k médiám. "S ohľadom na skúsenosti 18 rokov SSN už neprekvapujú nedávne negatívne výroky predsedu vlády Roberta Fica na adresu novinárov a médií vrátane všeobecného obviňovania z klamstva, opäť bez bližšieho určenia a dôkazov, ´trest mlčaním´ pre jeden slovenský denník, ani jeho verejne deklarovaný cieľ ovládnuť verejnoprávne médiá prostredníctvom politickej nominácie členov ich rád," uvádza SSN vo svojom vyhlásení. SSN "naďalej trvá na tom, že každé konanie či vyhlásenie smerujúce proti slobode médií je v demokratických podmienkach neprípustné a odsúdeniahodné".
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.