6. 2. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Televízna spoločnosť FOX Broadcasting company ovládla uplynulý týždeň americký televízny trh. Môže za to vďačiť víkendovému vysielaniu finálového stretnutia amerického futbalu Super Bowl, ktorý sa stal najsledovanejším športovým podujatím v americkej histórii. Býva pravidlom, že spoločnosť, ktorá túto výnimočnú udalosť odvysiela, získa najvyššiu sledovanosť, avšak o úspech Foxu sa pričinil aj populárny seriál z nemocničného prostredia Doktor House a dve časti speváckej súťaže American Idol. Ide o obrovský úspech, keďže sledovanosť zaznamenala menšiu dekadenciu pre štrajk scenáristov, ktorý trval od novembra minulého roku. Do top desiatky sledovanosti minulého týždňa sa dostali aj dve časti populárneho mysteriózneho seriálu Nezvestní a Eli Stone, ktoré odvysielala spoločnosť ABC.

Alberto Stegeman

Holandský novinár prepašoval falošnú bombu a drogy do lietadiel na amsterdamskom letisku Schiphol. Ako dnes oznámil, chcel tým poukázať na bezpečnostné nedostatky na štvrtom najrušnejšom centre leteckej dopravy v Európe. Investigatívny žurnalista Alberto Stegeman uviedol, že jeho kolega sa zamestnal na letisku ako pracovník pri obsluhe batožín, ktorého uniformu a dokumenty potom využil pri prepašovaní imitácie bomby na palubu lietadla. Počas troch mesiacov sa obom tiež podarilo dostať do dopravných strojov drogy, pretože uniformovaných pracovníkov vždy pustili na palubu. "Keď tam pracujete, môžete urobiť čokoľvek," povedal Stegeman, ktorého správu má dnes odvysielať holandská televízna stanica SBS 6. "Je neuveriteľné, že to bolo také ľahké." Hovorca letiska Schiphol sa k správe Stegemana zatiaľ priamo nevyjadril. Uviedol však, že letisko úplne dodržiava bezpečnostné predpisy Európskej únie.

Iba tri mesiace sa riaditeľka prvého programu Českého rozhlasu (ČRo), stanice Radiožurnál, Barbora Tachecí udržala na vedúcom poste. Generálny riaditeľ ČRo Václav Kasík ju už v utorok odvolal. Dnes odvolanie riaditeľky prerokovala a vzala na vedomie Rada ČRo. Oficiálnym dôvodom je narastajúci nesúhlas s komunikáciou vnútri rozhlasu. Bývalá úspešná moderátorka spravodajstva Českej televízie, ktorá po roku 1997 pôsobila ako hovorkyňa v banke a v komerčnej rozhlasovej sfére, si mnohých kolegov a tisíce poslucháčov znepriatelila revolučnou zmenou vysielania, ktorá odštartovala 1. januára. Podľa kritikov Radiožurnál stratil svoju verejnoprávnosť a priblížil sa formou aj obsahom tomu, čo vysielajú komerčné stanice. Niektoré relácie sa z vysielania úplne vytratili, rovnako tak aj niektorí moderátori, komentátori a redaktori. Stanica dramaticky skrátila rozhovory s hosťami a necitlivo skrátila aj príspevky spravodajcov. Prvý program ČRo začal v dôsledku zmien strácať aj poslucháčov. Petíciu proti zmenám vo vysielaní Radiožurnálu podpísalo od januára vyše 13.000 poslucháčov. Okrem toho, Rada ČRo dostala rekordných 320 sťažností a vedenie rozhlasu ďalších 730. Novým riaditeľom Radiožurnálu sa stal doterajší šéfredaktor stanice Alexandr Pícha. Na tomto poste pôsobil v rokoch 2003-2005, a má za sebou aj 12-ročné pôsobenie na poste šéfredaktora Radiožurnálu a dvojročnú skúsenosť spravodajcu ČRo v USA. Podľa hovorcu ČRo René Zavorala odvolanie Barbory Tachecí neznamená ústup od novej koncepcie. Naznačil však, že evolučné zmeny budú nasledovať. Tachecí prišla do Českého rozhlasu na riaditeľský post po tom, ako toto miesto bolo od mája 2007, po odvolaní Miroslava Konvalinu, neobsadené.

Copyright © TASR 2008

V snahe upozorniť televíznych divákov, ktorí sledujú vedomostné súťaže a myslia si, že vedia všetko, zostavila webová stránka www.jumpingjacksbar.com zoznam najhlúpejších "vedomostných" odpovedí. Patrí medzi ne aj odpoveď účastníka, ktorý na otázku: "Čo sa stalo v Dallase 22. novembra 1963?", odpovedal: "Neviem, vtedy som to nesledoval". Zahanbiť sa nedal ani hráč, ktorý odpovedal, že hollywoodska herečka Nicole Kidman je vydatá za amerického herca Forresta Gumpa. Toho si môžeme pamätať z filmového plátna, ale nie ako herca. Bol a stále je iba filmovou postavou. Geografia asi tiež nepatrila k silným stránkam účastníka, ktorý nesmelo umiestnil najvyššiu horu sveta Mount Everest do Škótska.Aký je názov filmu, v ktorom si zahral herec Bob Hoskins a má rovnaký názov ako slávny obraz Leonarda Da Vinciho? Ani vám sa nezdá, že ide o film Kto obvinil králika Rogera? A predsa jeden hráč uprednostnil namiesto Mony Lízy túto kreslenú postavičku. Medzi ďalšie najhlúpejšie prešľapy hráčov vo vedomostných súťažiach patrí aj odpoveď, že prvým európskym mestom, v ktorom v roku 1637 otvorili operu, bolo Sydney. Šesťdňová vojna medzi Egyptom a Izraelom trvala 14 dní, slávne vylodenie na deň D sa namiesto Normandie konalo v prístave Pearl Harbor a peňažná mena v Indii je ramadán. Aj takto žiarili účastníci vedomostných kvízov. Ďalšia otázka, ktorú webová stránka zaradila medzi najhlúpejšie možno znie na prvý pohľad jednoducho - "Johnny Weissmuller zomrel v tento deň. Ktorú postavu hojdajúcu sa v džungli a odetú v bedrovom páse si zahral?" Hráč odpovedal: "Ježiš", ale v skutočnosti ho filmoví fanúšikovia poznajú z filmu Tarzan.

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.