4. 7. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Arabská satelitná televízia al-Džazíra vymenovala sudánskeho žurnalistu, ktorého šesť rokov väznili na americkej základni na Guantánamo, za producenta svojho novovytvoreného oddelenia ľudských práv. Kameraman Sámí al-Hadždž bol na základni Guantánamo na Kube zadržiavaný od roku 2002 bez vznesenia obvinení. Následkom dlhej hladovky trpel zdravotnými ťažkosťami. Začiatkom mája tohto roku ho Spojené štáty odovzdali sudánskym úradom. Al-Džazíra dnes oznámila, že sudánskeho novinára vymenovala za producenta nového oddelenia programov monitorujúcich dodržiavanie ľudských práv a slobôd. "Urobím všetko preto, aby som odhalil svetu porušovanie práv ľudských bytostí," uviedol al-Hadždž vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnila arabská televízia. Sudánca (39), ktorý pracoval ako žurnalista al-Džazíry v Afganistane, zadržali v decembri 2001 agenti pakistanskej tajnej služby a krátko nato ho odovzdali americkej armáde. S jeho osobou sa spájali podozrenia z podpory terorizmu, nikdy ho však oficiálne neobvinili ani nepostavili pred súd. Na Guantáname je stále zadržiavaných približne 270 osôb, väčšina z nich bez vznesenia obvinení. Al-Hadžž opakovane upozorňoval na porušovanie práv moslimských väzňov, píše agentúra Reuters.

Microsoft sa stále pokúša o prevzatie operácií Yahoo! v oblasti internetového vyhľadávania. Keďže sa to najväčšiemu softvérovému koncernu na svete nedarí, údajne sa snaží získať pomoc mediálnych spoločností News Corp. a Time Warner Inc. Táto posledná snaha Microsoftu viedla v stredu k posilneniu akcie Yahoo! o 3 % v prostredí klesajúceho trhu, a to aj napriek tomu, že šance na úspešné uzavretie transakcie sú stále pomerne hmlisté. Ak nič iného, nadšená reakcia trhu na nepotvrdenú správu denníka Wall Street Journal je prinajmenšom ďalším signálom, že investori si želajú, aby sa Yahoo! vydalo inou cestou, než naplánoval generálny riaditeľ internetového koncernu Jerry Yang. To je však zlou správou pre Yanga, ktorý založil Yahoo! pred 14 rokmi. Ak si pred valným zhromaždením akcionárov, ktoré sa bude konať 1. augusta, nezíska akcionárov, môže prísť o svoje miesto. Investor Carl Icahn, ktorý presadzoval fúziu s Microsoftom, sa totiž snaží kvôli realizácii svojich zámerov odvolať správnu radu. Microsoft vie o zraniteľnosti Yahoo!, preto sa snaží získať pomoc News Corp., AOL, čo je dcérska spoločnosť Time Warner alebo iného mediálneho partnera, aby spoločne predložili ponuku, ktorá by pravdepodobne viedla k rozdeleniu Yahoo!, uviedol v stredu Wall Street Journal. Denník sa odvoláva na nemenovaný zdroj blízky rokovaniam. Microsoft správu odmietol komentovať. Podľa spomínaného plánu rozdelenia Yahoo! by Microsoft získal operácie koncernu v oblasti internetového vyhľadávania, ktoré sú hlavným objektom jeho záujmu od začiatku rokovaní ešte niekedy v roku 2006. Softvérový koncern vo februári predložil ponuku na kúpu celého Yahoo!. Pôvodná ponuka mala celkovú hodnotu 44,6 miliardy USD (855,1 miliardy Sk). Softvérový koncern pôvodne ponúkol 31 USD za akciu Yahoo!. V čase predloženia ponuky to bolo 62 % nad burzovou hodnotou akcie internetového koncernu. Microsoft neskôr zvýšil ponuku na 33 USD na akciu, čím by sa celková hodnota transakcie vyšplhala na takmer 47,5 miliardy USD. Potom, čo Yahoo! odmietlo aj vylepšenú ponuku, Microsoft ju 3. mája úplne stiahol. O dva týždne potom Microsoft ponúkol 1 miliardu USD za vyhľadávač Yahoo a investíciu ďalších 8 miliárd USD, za ktoré by získal 16 % v zostávajúcich operáciách koncernu. Spoločnosť Yahoo! zamietla aj tento návrh a namiesto toho uzavrela partnerstvo s jednotkou v brandži Google, ktorého prudký rast práve prinútil Microsoft podať ponuku na Yahoo! V súčasnosti sa Microsoft snaží vymyslieť spôsob, ako by mohol získať divíziu internetového vyhľadávania, pričom operácie koncernu, ktoré nesúvisia s vyhľadávaním, by prihral svojmu partnerovi. Rokovania s potenciálnymi partnermi sú však stále v ranom štádiu a podľa zdroja Wall Street Journalu nie je pravdepodobné, že povedú k uzatvoreniu dohody. Informovala o tom agentúra AP.

Všetky tri české celoplošné programy - Prima, Nova aj Česká televízia - dostali od Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie státisícové pokuty. Rada im ich uložila za to, že vo svojich reportážach a programoch odvysielali zábery týraného nahého chlapca z Kuřimi. Prima má zaplatiť celkovo 900.000 korún, Nova 600.000 a ČT 200.000 korún, lebo podľa rady porušili povinnosť "bezdôvodne nezobrazovať osoby umierajúce alebo vystavené ťažkému telesnému či duševnému utrpeniu spôsobom znižujúcim ľudskú dôstojnosť". Uvádza to dnes server Novinky.cz. Televízie zábery odvysielali vo svojich hlavných spravodajských a publicistických reláciách či v diskusnom programe v januári tohto roku. Za tento delikt hrozí televíziám pokuta od 5000 do 2,5 milióna korún. Rada televíziám udelila pokutu vo výške 100.000 Kč za jedno odvysielanie "nevhodných" záberov. Spôsob referovania českých médií o týranom chlapcovi kritizoval aj Syndikát novinárov ČR. "Informovanie bulvárnych médií, ale taktiež médií, ktoré sami seba označujú za seriózne, prekročilo vo vzťahu k maloletým obetiam nielen novinársku etiku, ale aj všeobecné medze slušnosti," uviedla etická komisia v júni v stanovisku na internetových stránkach syndikátu. "Novinár má v popise práce získavať informácie, ale vždy musí uvážiť, či ich publikovaním trvalo nepoškodí nevinné obete. V tomto prípade médiá zverejnením podrobností nivelizovali všeobecne platné morálne pravidlá," mieni komisia.

Renomovaný americký denník The Los Angeles Times má problémy s klesajúcimi príjmami z reklamy, v dôsledku čoho musí zrušiť 250 pracovných miest. Šéfredaktor Russ Stanton v stredu pripustil, že príjmy navyše z internetu nepokryli straty reklamných príjmov printového vydania periodika a tak popri znížení počtu zamestnancov budú mať noviny týždenne o 15 percent stránok menej ako doteraz. Materská spoločnosť periodika Tribune iba v uplynulom týždni informovala, že zvažuje predaj svojho hlavného sídla v Chicagu a sídla The Los Angeles Times v centre kalifornskej metropoly. Viacero veľkých amerických printových médií avizovalo v ostatnom čase zrušenie celkovo okolo 900 pracovných miest.

Copyright © TASR 2008
Kanál pre deti predškolského veku JimJam, ktorý na slovenský a český televízny trh priniesla spoločnosť UPC Broadband Slovakia v decembri 2007, už čoskoro rozšíri ponuku prevádzkovateľa káblovej televízie Ziggo v Holandsku. Spoločnosť Ziggo detský kanál prinesie do 400 tisíc domácností, nasleduje tak sprístupnenie kanálu prostredníctvom káblového operátora Dutch UPC a operátora CanalDigitaal (DTH platforma). Ešte tento mesiac má televízny kanál vstúpiť aj na trhy v Rusku, Bulharsku. Sedem mesiacov od vzniku špecializovanej televíznej stanice je JimJam dostupný detským divákom v oblastiach: Taliansko, Stredná a východná Európa a Stredný východ, dosiaľ vysiela v 10 jazykoch. Program JimJam vysiela 24 hodín denne. Na Slovensku vysiela v češtine. JimJam je v spoločnom vlastníctve spoločnosti Chellomedia, patriacej do skupiny Liberty Global, Inc. (ktorej súčasťou je aj spoločnosť UPC Broadband Slovakia, s.r.o), a spoločnosti HIT Entertainment.
Český motoristický kanál, ktorý vysiela prostredníctvom káblu a satelitu, odvysiela 2 a 3 júlový týždeň niekoľko priamych prenosov a premiér motoristických súťaží. V priebehu 2 júlové týždňa ponúkne divákom premiéru záznamu tretieho súťažného víkendu Medzinárodných majstrovstiev v ČR (súťaž automobilov na okruhoch – Divízia 4 vo štvrtok 11. júla od 15-tej hodiny). Ten istý deň odvysiela Sport 5 záznam 8. súťaže amerického šampionátu Grand-Am z Mid-Ohia. Víkend 12. až 13. júla 2008 sa bude na Sport 5 niesť v znamení priamych prenosov z holandského Zandvoortu, kde budú ďalšími súťažami pokračovať seriály DTM, Formula 3 Euro Series, Porsche Carrera Cup a SEAT Leon Supercopa. Bohaté víkendové menu doplní ešte 19. závod NASCAR z Chicaga. Predposledný júlový týždeň bude na SportT 5 patriť hlavne zaspomínaniu na históriu prestížneho nemeckého majstrovstvá cestovných automobilov DTM. Fanúšikovia motoristického športu budú môcť zaspomínať na súťaže sezóny 1992. Sport 5 získala v marci tohto roku licenciu na vysielanie. Česká Rada pre televízne vysielanie by udelila oprávnenie televízii vysielať prostredníctvom satelitu na 12 rokov na území Česka, Slovenska, Poľska, Nemecka, Švajčiarska, Rakúska a Maďarska. Reálne však mieni vysielať hlavne pre Českú republiku a Slovensko. Jej zakladateľom je Jiří Hojgr, niekdajší šéf Galaxie sport. Cieľom satelitnej televízie Sport 5 je vyplniť dieru na trhu novým špecializovaným formátom.
Šestica nerozlučných kamarátov, ktorých životné príbehy boli v rokoch 1994 až 2002 námetom pre seriál Priatelia, sa po rokoch zíde pri príležitosti nakrúcania celovečerného filmu. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc, Lisa Kudrow a David Schwimmer sa inšpirovali úspechom filmovej podoby seriálu Sex v meste a súhlasili s tým, že sa predstavia v celovečernej snímke. Podľa Daily Mail odobrila opätovné obsadenie do úlohy Rachel Green aj herečka Jennifer Aniston - tá bola dlhodobo problémovým článkom, na ktorom celý projekt padal.Seriál Priatelia sa dočkal dovedna desiatich sérií a len v USA sledovalo poslednú dojímavú časť 52,5 milióna ľudí. Sitcom vytvorený Davidom Craneom a Martou Kauffman získalo niekoľko televíznych cien Emmy a ďalších 56 medzinárodných ocenení. Voľným pokračovaním seriálu bol sitcom Joey, kde sa hlavnej úlohy zhostil Matt LeBlanc, predstaviteľ populárnej postavy Joeyho Tribbianiho, herca béčkových filmov pokúšajúceho sa uplatniť v Hollywoode.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.