16. 7. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najnovšie vydanie prestížneho magazínu The New Yorker prinieslo na svojej titulnej strane kontroverznú karikatúru. Potenciálnu prezidentskú dvojicu Obamovcov zobrazuje v oválnej pracovni Bieleho domu s horiacou americkou vlajkou v krbe. Manželka kandidáta Demokratickej strany je ozbrojená kalašnikovom a Obama je odetý do tradičného moslimského odevu. Na stene visí portrét Usámu bin Ládina. Samotný Obama karikatúru nekomentoval, ale jeho volebný tím ju označil za nevkusnú a urážlivú. "Naším zámerom bolo postaviť sa proti klamstvám a mylným predstavám o Obamovcoch, ich pôvode a ich politike. Všetci sme počuli, ako sú údajne nedostatočne patriotickí, mierni k terorizmu a ako používajú gestá údajne podobné tým teroristickým," obhajoval titulku editor magazínu David Remnick v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN. Na kritiku, že americká verejnosť žart v karikatúre nepochopí, reagoval odmietavo. Zároveň dodal, že nie je vhodné podceňovať americkú verejnosť, aj keď priznal, že menej sofistikovaní čitatelia zrejme túto satiru nepochopia. "The New Yorker si možno myslí, že ich titulka je satirickým pamfletom karikatúry, ktorú sa snažili vykresliť pravicoví kritici senátora Obamu," uviedol vo vyhlásení Obamov hovorca Bill Burton. "Ale väčšina čitateľov to bude vnímať ako nevkusné a urážlivé. A my s tým súhlasíme," dodal Burton. Na Obamovu stranu sa v tejto otázke postavil aj jeho politický oponent a kandidát Republikánskej strany na funkciu prezidenta, senátor John McCain. Analytici sa domnievajú, že rozdiel medzi obsahom a posolstvom satirickej karikatúry môže naozaj Obamu poškodiť. Hoci popredný liberálny magazín The New Yorker prináša vo vnútri svojho najnovšieho čísla o Obamovi aj priaznivý článok, samotná titulka vyvolala oveľa väčší záujem a dostala sa na obrazovky celoamerických médií. The New Yorker má čitateľskú základňu okolo 630.000 Američanov prevažne s vyšším vzdelaním. Jeden súťažiaci sa v rovnaký čas objavil v dvoch rôznych televíznych programoch na dvoch televíznych staniciach. Stalo sa tak v pondelok večer v španielskej televízii. Gonzalo Belaustegui sa zúčastnil v súkromnej televízii Antena 3 na kvíze, kde kandidáti súťažia proti školákom. V ten istý čas sa ocitol aj na štátnej televízii TVE v hre, kde súťažiaci hádajú totožnosť rôznych osobností. Obidve relácie mali sledovanosť dovedna štyri milióny divákov. "Také niečo sa deje tak zriedkavo ako kolízia dvoch planét," povedal hovorca televízie Antena 3. Pre muža je účasť na kvízoch koníčkom, pri ktorom si ešte aj dobre zarobí. V pondelkový večer získal spolu 31.000 eur (takmer 934.000 Sk), hoci nie je "žiadnym televíznym profesionálom," povedal diplomovaný ekonóm. Správu priniesla nemecká tlačová agentúra DPA

Copyright © TASR 2008

Akadémia televíznych umení a vied dnes vyhlásila nominácie na cenu za najlepšie spravodajstvo a dokumentaristiku News & Documentary Emmy. Informovala o tom na svojej oficiálnej internetovej stránke www.emmyonline.com. V počte vedie americká nezisková verejnoprávna televízna služba Public Broadcasting Service (PBS) s 26 nomináciami. Svetoznáma spravodajská stanica CNN získala šesť nominácií, spoločnosť HBO/Cinemax ich má jedenásť, Discovery Channel štyri a History Channel päť. Stanice zamerané na dokumenty z prírody budú o prestížnu cenu bojovať tiež, Animal Planet s dvoma a National Geographic s troma nominovanými projektmi.Na 28. výročnom odovzdávaní prestížnych televíznych cien, ktoré sa uskutoční 24. septembra v New Yorku, odovzdajú ceny v 32 kategóriách. Okrem tradičných odovzdajú štyri nové ocenenia za výnimočné spravodajstvo a dokumenty vysielané prostredníctvom internetu, mobilných telefónov, prenosných prehrávačov a iných zariadení.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.